| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Bir İlk; Değişim Üçlemesi (1/16/2009)


 

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yeni yıldaki ilk yeni projesi “ Değişim Üçlemesi”nin gençlik ve yetişkin oyunları, Her Şeyin Bir Sınırı Var ile Dönüşüm 14 Ocak Çarşamba günü, tiyatroseverlerle ilk kez buluştu. Türk tiyatrosunun gelişimine, son dönemdeki projeleri ile büyük katkıları sağlayan Turgut ve Ümit Denizer kardeşlerin imzasını taşıyan “Değişim Üçlemesi”, bir yetişkin, bir gençlik ve bir de çocuk oyunundan oluşuyor.  “Değişim Üçlemesi” nin üç ayrı yaş grubuna seslenirken, izleyicisine ,“değişim” üst başlığı altında birleşen üç ayrı oyun sunuyor. Birbirinin tamamlayıcısı olan üç ayrı konu...

 

Ümit Denizer tarafından yazılan, üçlemenin gençlik oyunu Her Şeyin Bir Sınırı Var  ile Franz Kafka’nın aynı adlı romanından uyarlanan üçlemenin yetişkin oyunu Dönüşüm, bu hafta boyunca  Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izleyicilerini bekliyor. Üçlemenin çocuk oyunu Benim Arkadaşım Yok ise, 17-18 Ocak tarihlerinde, yine Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde küçük tiyatroseverler için sahnelenecek.

 

Değişim Üçlemesi’nin gençlik oyunu Her Şeyin Bir Sınırı Var’ı Turgut Denizer yazdı, Ümit Denizer yönetti. Oyunda, iki ülkeyi ayıran sınırda görevli iki askerin, önceleri düşmanken, zamanla birbirleriyle insani bir ilişki kurmaları ve dost olmaları anlatılıyor. Oyunda Şeyda Aslan, Nazan Yatgın, Derya Keykubat, Seza Güneş, Mehmet Soner Dinç, Ömer Barış Bakova, Barış Çağatay Çakıroğlu, Can Alibeyoğlu rol alıyor. Her Şeyin Bir Sınırı Var, 17-18 Ocak tarihlerinde, İstanbul Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, matinelerde izlenebilir.

 

Değişim Üçlemesi’nin tamamlayıcısı Dönüşüm, Franz Kafka’nın aynı adlı romanından, Ümit Denizer tarafından sahneye uyarlandı. Dönüşüm’ün yönetmeni Turgut Denizer… Oyunda, Gregor Samsa adlı bir pazarlamacının, işlerinin bozulması üzerine çevresindekilerin baskısıyla bir böceğe dönüşmesi anlatılıyor. Oyunda Seza Güneş, Ceren Hacımuratoğlu, A. Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Nazan Yatgın, Murat Yatman, Şeyda Aslan, Mert Aykul, Ömer Barış Bakova, Zeynep Göktay, Özgür Atkın, Can Alibeyoğlu rol alıyor. Dönüşüm, 14 Ocak-17 Ocak tarihleri arasında İstanbul Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, suarelerde izlenebilir.

 

Değişim Üçlemesi’nin çocuk oyunu Benim Arkadaşım Yok ise, doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kalan küçük bir çocuğun, kendine arkadaş bulmaya çalışırken yaşadıklarını anlatıyor. Turgut Denizer’in yazdığı ve yönettiği oyunda, Ceren Hacımuratoğlu, Seza Güneş rol alıyor.  Benim Arkadaşım Yok, 17-18 Ocak tarihlerinde İstanbul Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, saat 11.00 seanslarında küçük tiyatroseverleri bekliyor.

  

DEĞİŞİM ÜÇLEMESİ OYUNLARI HAKKINDA…

 

Dönüşüm

 

Yazan: Franz Kafka

Uyarlayan: Ümit Denizer

Yöneten: Turgut Denizer

 

Olumlu ya da olumsuz, en ufacık farklılık bile; birbirlerine yabancılaştırıyor insanları. Yabancılaşma, dışlanmaya neden oluyor; dışlanma ise, içinde yer alınan topluluğa yönelik aidiyet duygusunun yitirilmesini ve yalnızlığı getiriyor.

 

“Ne biçim kocasın, ne biçim çocuksun, ne biçim doktorsun, ne biçim hastasın, ne biçim öğrencisin, ne biçim öğretmensin” diye başlayan tartışmalar; sonunda, “ne biçim insansın sen” hoşgörüsüzlüğüyle bitiriliyor. Böylece insanlar, hemen ve kolayca insan türünün dışına itiliveriyor...

 

Franz Kafka’nın kahramanı Gregor Samsa’yı; böceğe dönüştüren koşullara ağırlık veren Ümit Denizer’in metni, işte bu saptamalar doğrultusunda sahneleniyor.

 

Farklılıkların, onaylanıp onaylanmamaya bağlı olmadan; öncelikle algılanıp kavranılması gerektiğini, bunun için de iletişimin kesintisiz sürdürülmesini öngören oyun, “hoşgörüsüzlük” konseptiyle biçimleniyor. Bu temel yaklaşım doğrultusunda oluşturulan stratejiyle, ölüm olgusunun altı çizilerek; iletişimin ilk adımı olan hoşgörünün kurulması, empatinin güçlendirilmesine bağlanıyor.

 

Yabancılaşma kavramı; günümüze göndermeler yapan “göstergeler oluşturma” öğeleriyle, yaşamın her alanında canlı ve dinamik kılınmaya çalışılıyor.

 

Her Şeyin Bir Sınırı Var

 

Yazan: Turgut Denizer

Yöneten: Ümit Denizer

 

Bu gençlik oyunu; hoşgörü ve barışın en büyük erdem olduğunu anlatıyor. İnsanın insana ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Karşılıklı konuşmaların en aza indirildiği görsel sahne dili ile modern tiyatro anlayışının yaygınlaşmasına çalışıyor. Türkiye’de ihmal edilmiş olan “Gençlik Tiyatrosu” kavramına bir tanımlama getirmeyi hedefliyor.

 

İki komşu ülkenin sınır kulübelerinde nöbet tutan, Armiyo ve Erasyo adlarında aynı yaşta iki asker arasında zamanla güzel bir dostluk kurulur. Hiçbir canlının yaşamadığı bu ıssız bölgede, birbirlerinden güç aldıkları için aralarındaki sınırı unuturlar. Fakat çıkan bir savaş, sınırı onlara acı biçimde hatırlatır. İkisi de ciddi yaralarla kurtulurlar.

 

Savaş bittikten sonra buradaki sınırın kaldırılmasına karar verilir. Çok iyi dost olabilecek Erasyo ile Armiyo’yu düşman haline getiren neden böylece ortadan kalkmıştır…

 

Yazar Turgut Denizer, bitişte kahramanlarına şunları söyletiyor:

 

“İşte olay budur! Savaş dediğin, siyasetin ısıtılmış halidir o kadar! Veya şöyle denebilir: Savaş, kuvvet kullanılarak yapılan diplomasidir!”

 

Benim Arkadaşım Yok

 

Yazan-Yöneten: Turgut Denizer

Müzik: Uskan Çelebi 

 

Bu oyunda, doğum gününü yalnız kutlamak zorunda kaldığı için sokağa çıkıp kendisine arkadaş arayan küçük bir çocuğun başından geçen serüven anlatılıyor. Serüvenin sonunda, korkuluğa can vermek için, korkuluğa dönüşmeyi göze alan çocuk kahramanıyla; değişimin algılamada başladığının altı çiziliyor.

 

Yetişkinlerin, günlük uğraşları içinde, çocuklarına gerektiği kadar zaman ayıramadıkları; bu yüzden, çocukların, kalabalık kent yaşamında yalnızlığa itildikleri vurgulanıyor.

 

Çocukların, arkadaş bulma çabasında karşılaşılabilecek tehlikelere dikkat çekiliyor. Arkadaşlığın, çocuklar için çok önemli bir ihtiyaç olduğu ön plana çıkarılıyor. Oluşması ve korunması için büyük emek verilmesi gereken arkadaşlığın, anlamı üzerinde düşünce oluşturulmaya çalışılıyor:

 

“Ellerim var dokunmak için / Kollarım var sarılmak için / Sevgim var paylaşmak için / Sevgim var / Benim arkadaşım yok, yok...”

 

“Çiçeği var toprağın ağaçların / Kuşları var denizin bulutların / İnsanı var caddenin sokakların / İnsanı var / Benim arkadaşım yok, yok...”

 

Değişim Üçlemesi Yaklaşım Gerekçesi

 

Sanat alanında sorguladığımız zaman “üçleme” kavramı öncelikle romanda karşımıza çıkıyor. Sonra, tiyatroda başarılı çalışmalar yapıldığını görüyoruz.

Ve yönetmen sineması olarak adlandırılan akımda da çok etkili eserler var.

Dünyadan pek çok örnek verilebilir, ancak biz kendi ustalarımızı anmayı yeğliyoruz.

 

Örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, “Huzur”, “Mahur Beste” ve “Sahnenin Dışındakiler” adlı romanları, eleştirmenlerce üçleme olarak değerlendiriliyor. Murathan Mungan’ın, “Mezopotamya” üst başlıklı üç oyunu, yazarın kendi seçimi olarak üçleme adıyla sunuluyor. Ve Nuri Bilge Ceylan’ın, “Kasaba”,

“Mayıs Sıkıntısı” ve “Uzak” adlı filmleri üçleme başlığı altına toplanabiliyor.

 

Adı anılan bütün bu alanlarda aynı seyirci grubunun hedeflendiğini biliyoruz. Ama bizim “Üçleme”miz üç ayrı yaş grubuna sesleniyor. Çocuklara, gençlere

ve yetişkinlere “Değişim” üst başlığı altında birleşen üç ayrı oyun sunuyoruz. Birbirinin tamamlayıcısı olan üç ayrı konu...

 

Çocuklar için: “Benim Arkadaşım Yok”

Gençler için: “Her Şeyin Bir Sınırı Var”

Yetişkin seyirci için: “Dönüşüm”

 

Ve dünyada ilk kez uygulanan bu yaklaşım; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında dünya prömiyeri yapıyor…

 

Turgut Denizer / Ümit Denizer




Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 374
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • Tiyatro Gerçek'ten oyunculuk atölyesi... (1/19/2009)
  • Türkiye Tiyatrolar Birliği 1. Marmara Bölge Toplantısı’nın İki Günü (1/17/2009)
  • Gazanfer Özcan Taburcu Oldu ! (1/17/2009)
  • İstanbul Şehir Tiyatroları Yeni Haftanın Oyunları İzleyicilerini Bekliyor (1/17/2009)
  • Tiyatro Merdiven'den TEODORA (1/16/2009)
  • Tiyatro Ti, kuruluşunun 15. yılında 15 yıl önceki oyununu sahneliyor (1/16/2009)
  • İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Bir Nâzım Hikmet Oyunu; İnek (1/16/2009)
  • Mask Kara Tiyatrosu’ndan Önemli Bir Düzeltme (1/16/2009)
  • Mask-Kara Tiyatrosu'nun Büyük Ayıbı (Selahattin Çobanoğlu) (1/16/2009)
  • Tiyatro Z, -4 artı 4- ile 19-20 Ocak'ta Ankara Mavi Sahne'de (1/16/2009)
  • İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Bir İlk; Değişim Üçlemesi (1/16/2009)
  • OLMUŞ Bİ'KERE, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda! (1/16/2009)
  • Ali Erdoğan, Tiyatro Temaşa'nın sergileyeceği Yolumuzu Bulalım oyununu izlemek için Köln'e gidiyor (1/16/2009)
  • Tiyatrokare, Babamla Dans ve Kim O ile Sahnede ! (1/14/2009)
  • Mustafa Alabora, Ahmed Arif'i Nazım Hikmet ile Tanıştırdı (1/14/2009)
  • Ali Erdoğan, Kabare'nın Ustalarını Yeniden Sahneye Davet Ediyor (1/14/2009)
  • Altıdan Sonra Tiyatro Şubat 09 Programı (1/14/2009)
  • Ekol Drama Sanat Evi Sizleri Sahnenin Sihirli Tozunu Solumaya Çağırıyor (1/14/2009)
  • Attila İlhan Kültür Merkezi'nde Cemal Süreyya Gecesi (1/14/2009)
  • Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği'nden Kadınlık Sanatı Projesi (1/13/2009)
  • İstanbul Şehir Tiyatroları Yeni Haftaya Değişim Üçlemesi ile Başlıyor (1/13/2009)
  • Bakırköy Belediye Tiyatroları Şubat 09 Programı (1/13/2009)
  • Bakırköy Sanat Merkezi'nden Çıkmaz Sokak (1/13/2009)
  • Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi oyun yazarlarını arıyor (1/13/2009)
  • Plato Yapım'a bağlı Plato-IN Sahnesi'nden Beni Düşünmemiz Gerek (1/13/2009)
  • Kadıköy'de Bir Tiyatro: Kadıköy Sanat Merkezi (1/13/2009)
  • Doğum Gününde Kadıköy'de Nazim Hikmet Gecesi (1/12/2009)
  • Kuranderde Kalanlar'da bu hafta: Bülent Emin Yarar (1/12/2009)
  • Liseli Gençler Sorunlarını, Tepkilerini Oyun Yazarak Gösterecekler ! (1/12/2009)
  • HAYATİ ASILYAZICI, EMEK HIRSIZLIĞI, CUMHURİYET GAZETESİ, DEZENFORMASYON* VE BİR TEKZİP (1/11/2009)
  • Nazım 107 Yaşında! Yusuf ile Menofis, okuma tiyatrosu olarak Kadıköy'de (1/11/2009)
  • Tiyatro Agora, Nalınlar oyununu Filistin için sergileyecek (Sakarya) (1/11/2009)
  • Nazım Hikmet KM'den Nazım'ım Türkiye Vatandaşlığı için yeni açıklama (1/11/2009)
  • Tiyatro Anatolia'nin ilk oyunu Hürrem Sultan (1/10/2009)
  • Ankara Sanat Tiyatrosu, Ölüm ve Kız oyunu ile sesleniyor: İşkence Bir İnsanlık Suçudur (1/10/2009)
  • İBŞT’NİN OYUN ERTELEME KARARINA ELEŞTİRMENLER DE TEPKİLİ (1/9/2009)
  • Mitos Boyut'tan Yeni Tiyatro Kitapları (1/8/2009)
  • Tiyatro...Tiyatro Dergisi 2009 sayısı raflarda (1/8/2009)
  • Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu Ocak 09 Programı (1/8/2009)
  • Kadıköy Sanat Tiyatrosu Tiyatro Kursu Başlıyor ! (1/8/2009)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..