| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Şehir Tiyatroları'ndan Sert Açıklama: Şehir Tiyatroları'nda NİTELİK ve İSTATİSTİK (2/23/2012)


İBB Şehir Tiyatroları’nda

“NİTELİK” VE İSTATİSTİK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na son dönemde yapılan sistemli “eleştiri”lerin tamamı kulaktan dolma, haksız, mesnetsiz ve maddi hatalarla doludur. Sanatı, genel anlamda tiyatroyu ve asırlık geleneğe sahip bir kurumu “arsızlıkla” niteleyenler, “ödenekli tiyatroları kapatalım” baskısını uygulayanlar Şehir Tiyatroları yönetimi ve sanatçılarıyla yakışıksız bir tartışmayı zorlamaktadır.

Kapatma tartışmaları bir yana 100. yılını kutlamaya hazırlanan Şehir Tiyatroları’nın kuruluş amacı herkes tarafından bilinmektedir: “Bu kurum, bir temel hak olarak Anayasanın güvence altına aldığı sanatın ve özellikle tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin, çağdaş eğitiminin, sanat düzeyi ve bilincinin yükseltilmesine katkıda bulunmak; bu katkıyı gerçekleştirmek için yerli ve yabancı tiyatro eserlerinin seçkin örneklerini seyircisine ulaştırmak, Türk Tiyatrosunun geleceğe yönelik yaratıcı atılımlarına önderlik etmek amacı ile kurulmuştur.”

Muhsin Ertuğrul’un şu sözleri bugün tekrar hatırlanmalıdır: “Yeryüzünde tiyatronun binbir derde deva olduğuna inandım bir kez. Bütün kötülüklerin, insanın insandan korkmasından, uzaklaşmasından, birbirlerinin sıcaklığını, sevgisini duyamadıklarından doğduğuna inanç getirdim bir kez. Artık beni bu inançtan, bu kanıdan kurtaramazdı kimse. Onun için bu yolu doğru yol belledim. İyiliğe, güzele, gerçeğe çıkaran yol. Bu sanat dalının toplumun yüreğinde çiçekler açtıracağına inandım.”

Repertuar Politikası
Bütün sanatlar gibi tiyatro da yaşam kalitesini, ülke kültürünü ve bireysel gelişimi geliştirmeye yönelik adımlar atar. Bir repertuar tiyatrosu, oyunlarındaki çeşitlilikle hayatın zenginliğini yansıtabilmelidir. Geçtiğimiz sezon “Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” etkinlikleri paralelinde “İstanbul” temalı oyunlar ağırlıktaydı. 2011-12 sezonunda da bu oyunlar seyirciyle buluşmaya devam etmektedir. Yeni sezondaki oyunlardan bazıları ise, Devlet Tiyatroları ile OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) gibi kurumların da yaklaşımına paralel olarak, “demokrasi” kavramı bağlamında değerlendirilerek seçilmiştir. Şehir Tiyatroları repertuarında 56 yetişkin oyunu, 16 çocuk oyunu bulunmakta; 7 oyunun provası devam etmektedir. Antikten günümüze, gelenekselden moderne, komediden tragedyaya bu kadar geniş yelpazeye yayılan oyun dağarcığı, dünya tiyatroları ölçeğinde bir örnektir.

Yaklaşık 15 milyonluk bir nüfusa sahip olan İstanbul kentinde Şehir Tiyatroları, hedef kitlesine ulaşabilmek; onun ilgi, algı ve beğeni düzeyini geliştirebilmek için, oyunlarındaki çeşitliliği artırmayı, her kesimden seyirciyi kucaklamayı amaçlamaktadır.
Dünya Tiyatro Edebiyatı klasiklerinin yanı sıra Ulusal Tiyatronun seçkin örnekleri repertuarda her zaman yerini koruyacaktır. Titizlikle seçilen, büyük emek ve özveriyle çalışılan 60’ın üzerinde oyundan bir tanesi bile böylesine art niyetli bir tartışmanın içine sokulamayacak denli önem taşımaktadır. Kurumumuzun resmi internet sitesi olan www.ibst.gov.tr adresinden oyunların en azından isim – yazar ve konularına göz atan akıl ve izan sahibi hiç kimse “İBBŞT oyunlarında % 80 cinsel sululuk ve müstehcenlik var” çıkarsamasında bulunamayacaktır.

Bir kurum tiyatrosunda çalışanlar için “politik oyun” veya “müstehcen oyun” diye özel bir seçim yoktur; “gerici oyun”, “ilerici oyun” vb. olmayacağı gibi! Ödenekli tiyatrolarda esas olan öncelikle “nitelikli oyun”dur! Dolayısıyla Şehir Tiyatroları, Shakespeare de sahneler Moliere de; Necip Fazıl da sahneler Nazım Hikmet de… M.Ö. 480 yılında doğmuş Euripides’in tragedyasını da bugüne taşır, 17 yaşındaki Fehime Seven’in komedisini de… Oyunlarda Mevlana da konu edilir Galilei de… Binlerce yıldır icra edilen bu meslek bunu gerektirir. Tiyatro sanatı bu yüzden güzeldir ve her şeye rağmen bu çeşitliliğini koruyup sahip çıktığı sürece varolacaktır.

Devlet Tiyatroları’nın da Şehir Tiyatroları’nın da repertuar havuzunda binlerce oyun bulunmaktadır. Bir taraftan çok fazla çalışıp üretim yapmakla “suçlanan” Şehir Tiyatroları’nın, diğer taraftan 5 binden fazla oyunu raflarda neden bekletildiği sorgulanmaktadır. 2500 yıllık Antik oyunlar da bugün yazılmış, çevrilmiş oyunlar da ödenekli tiyatroların repertuarında bulunur. Kurum tiyatroları repertuar havuzunu sürekli genişletmek ve bu birikimi geleceğe aktarmakla yükümlüdür. Bir tiyatronun her sezonda oynayabileceği oyun sayısı bellidir. Şehir Tiyatroları da repertuar politikasına uygun olarak o sezon içinde belirlediği tema doğrultusunda oyunlarını seçer. Burada esas olan toplumun nabzını tutacak, güncele doğru temas edecek geniş yelpazede bir dağarcık oluşturmaktır.

Seçimlerde yazarın isimlerinden ve dünya görüşlerinden öte eserlerinin niteliği ve o sezon repertuarıyla nasıl bütünleştiği önem kazanır. Ayrıca Necip Fazıl Kısakürek’i oyun yazması için teşvik eden ve yönlendiren kişi Muhsin Ertuğrul’dur. Nitekim “Tohum” adlı oyunu sahneye koymuş ve başrolü de yine kendisi oynamıştır. Bunun ardından “Bir Adam Yaratmak” ve “Nam-ı Diğer” adlı oyunları Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmiştir. “Bir Adam Yaratmak” en son 2003-04 sezonunda seyirciyle buluşmuştur. Turan Oflazoğlu ise tartışmasız olarak Türk tiyatrosunun en önemli isimlerindendir. Üstelik Şehir Tiyatrosu’nda gerek oyunları gerekse çevirileri en fazla oynanan yazarlardandır. Hali hazırda üzerinde çalışılan ve önümüzdeki sezonlarda sahnelenmesi planlanan birkaç T. Oflazoğlu piyesi İBBŞT repertuar havuzunda bulunmaktadır.

Sonuç olarak tiyatro “eserinde” bir ideoloji, düşünce ve inanç tema olarak işlense de “tiyatro sanatı” hiçbir zaman belli bir zümrenin belli bir inancın belli bir ideolojinin veya baskın siyasi eğilimin emrine girmemiştir. Doğuşundan bugüne varlığının yegâne temeli budur.

Altı çizilen 16 yaş uyarısı öğrencilerini oyunlara getiren hocaların ricası üzerine, çocukların algısının üstünde karmaşık metinler, argo sözcükler içeren ya da sert temaların yer aldığı oyunlarda kullanılmıştır. Bu ibare müstehcenlik ya da erotizm adına koyulmamıştır, bizler tiyatro sanatını icra ediyoruz, başka bir şey değil.

Yaşadığımız bugün için Şehir Tiyatroları’na ne hükümetten ne iktidar partisinden ne de bağlı olduğumuz kurum İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden repertuara ilişkin herhangi bir “resmi” talep veya baskı gelmiştir. İBB Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu’nda Belediye tarafından atanan üyeler varken, Kültür Daire İşleri Başkanı aynı zamanda Repertuar Kurulu’na başkanlık ederken; dışarıdan hiçbir resmi sıfatı olmayan kişilerin, yüz yıllık bir kurumu ve çalışanlarını “ilgili mercilere” ihbar etme çabası trajikomiktir ve hepsinden önemlisi tiyatro sanatına gönülden destek veren ve her zaman yanımızda olan Sayın Başkan Kadir Topbaş ve ekibine büyük haksızlıktır.

Sanat ve İstatistikler

İBB Şehir Tiyatroları adı üstünde İstanbul Büyükşehir Belediyesin’e bağlı bir kurumdur. Ancak unutulmamalıdır ki, İBBŞT öncelikle bir “sanat” kurumudur. Şehir Tiyatroları, sınırlı olanaklarına rağmen, repertuarındaki 60’ın üzerindeki oyunu 175 sözleşmeli memur sanatçının yanı sıra sınırlı sayıdaki teknik kadrosuyla seyircisiyle buluşturma başarısını gösteren bir yapıdır. Yine Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri doğru kabul edilerek oranlama yapılsa bile tiyatro çalışanlarının azımsanmayacak bir bölümünün en azından “yoksulluk sınırında” ücret aldığı bilinmektedir.

Şehir Tiyatroları’nın “seyirci kaybettiği” yargısı gerçeği yansıtmamaktadır. Buna kaynak olarak verilen İstatistik Kurumu verilerinde (“Zaman” Gazetesi, 20 Şubat 2012 sf. 19) 2009-2010-2011 yılları karşılaştırılmış, buna göre 2009 yılında 401.522 olan seyirci sayısının bir sonraki yıl 421.884’e yükseldiği ancak 2011 yılında 12734 kişi; doluluk oranında ise bir önceki yıla göre %2’lik bir azalma olduğu belirlenmiş.

Şehir Tiyatroları elbette her yıl bir öncekine göre daha fazla seyirciye ulaşmayı hedefler. Ancak sorun edilen rakam 12.734 kişi ise bunu tamamlamak bir kurum tiyatrosu açısından hiç de zor olmasa gerekir. Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde yapılacak birkaç temsille veya –hizmete açılması durumunda– Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek festival oyunlarıyla bu istatistiklerin üzerine çıkılabilir.

Ayrıca söz konusu haberde hiç değinilmeyen fakat bu yıl 27.’si düzenlenen Çocuk Şenliği’nde 28 farklı oyunla 40 bin’in üzerinde çocuk seyirciye ve yine 27 yıldır düzenlenen Genç Günler’de 65 farklı oyunla 116 gösteri ücretsiz olarak sunularak 50 bin’in üzerinde genç seyirciye ulaşılmıştır.

İBBŞT’nin asıl hedefi ise rakamların çok daha üstündedir. Şehir Tiyatroları yönetimi şu kesimden veya bu kesimden değil; o semtten bu semtten değil; ve hatta üç yüz - beş yüz bin de değil 15 milyon İstanbullu’ya ulaşmayı amaçlamaktadır. 2014 ve 2023 yılına dair hedefler doğrultusunda bu yönde dev projelerin hazırlığı yapılmaktadır.

Bütün bunların ötesinde, bir tiyatronun repertuarının niteliğini, bir oyunun başarısını ya da başarısızlığını bu istatistikler belirlemez. Aynı şey tüm sanat ve edebiyat dalları için de geçerlidir. Türk sinemasında 4 buçuk milyon izleyiciye koşan “Recep İvedik” rekor kırarken, Cannes’da “Jüri Büyük Ödülü” alan “Bir Zamanlar Anadolu”da ancak 150 bin kişiye ulaşabilmiştir.
 
Söz konusu haberde ve istatistiklerde yer almayan şu bilgilerin de kayda geçmesi gerekir: İBB Şehir Tiyatroları aldığı davetlerle yurtiçinde Adana, Adapazarı, Ankara, Bursa, Büyükçekmece, Giresun, İzmir, GAP, Mardin, Silivri’ye; yurtdışında Almanya, Arnavutluk, Kıbrıs, Kırım, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Suriye’ye toplam 52 turne düzenlemiş ayrıca 13. Uluslararası Devlet Tiyatroları Sabancı Adana Uluslararası Tiyatro Festivali, 17. Uluslararası İstanbul Kültür Sanat Vakfı Tiyatro Festivali, 16. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali, 6. Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali, 17. Romanya Sibiu Uluslararası Tiyatro Festivali’nde ülkemizi ve tiyatromuzu başarıyla temsil etmiş; ulusal ve uluslararası alanda 2009-10’dan bugüne toplam 120 daldaki adaylıktan 74 ödüle layık görülmüştür.

Ayrıca şu da unutulmamalıdır ki, yalnızca tiyatro ve özellikle Şehir Tiyatroları oyunları için değil, herhangi bir kültürel etkinliğin “yaygın” hale gelebilmesi için en önemli unsur tanıtımdır. Şehir Tiyatroları yalnızca birkaç gazeteye ve  tiyatro dergisilerine verdiği ilanlarla tanıtım yapmaya çalışmaktadır. Arzu edilen her mecrada reklam ve haberlerin çıkması, belediyelerin sunduğu olanaklarla kentin dört bir yanında İstanbul ve Türkiye seyircisine tüm oyunların tanıtılmasıdır ki önümüzdeki yıllarda bu hayalin de gerçekleşeceğine eminiz...

“Zaman Gazetesi”ndeki eleştirilere cevaben:

Zaman Gazetesi’nin 20 Şubat 2012 tarihli nüshasında önce Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri sunularak seyirci sayısının düştüğü “belirlenmiş” ardından kişisel kanaatler, yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucu maddi hatalar yapılmıştır.
“Koltuk sayısı artarken seyirci sayısı düşmüştür” anlamakta zorlanıyoruz, salon sayımızda bir  değişim olmamıştır -iki küçük çocuk tiyatrosu sahnesi hariç– ki bu iki küçük salon da ifade edilen dramatik artışı oluşturmaktan uzaktır. Devlet Tiyatroları’nın “70 ilde 70 sahne” projesiyle mi karıştırıldık acaba diye düşünmekteyiz. 
“Repertuardaki sıkışıklık, eserlerin ‘olgunlaşmadan’ seyirci karşısına çıktığı yönünde eleştirilere sebep oluyor.”
Görsel ya da yazılı basında bugüne kadar böyle bir “eleştiri”ye rastlanmamıştır. Gazeteye bu minvalde “bilgi” sunan Devlet İstatistik Kurumu değilse, eleştiriyi yapan “kişi ya da kişilerin”, bu cümleyi de açıklaması gerekmektedir. Gerek Şehir Tiyatroları’nda gerekse de profesyonel hiçbir tiyatroda bir eser hazırlık sürecini tamamlamadan seyirci karşısına çıkamaz. Şehir Tiyatroları’nda kimi oyunun provası 9 ay, kimi oyunun 2 ay sürer. Bir tiyatro sezonu 3 turda tamamlanır; Mayıs ayında ilk okuma provasını yapan oyunlar Ekim ayında sezon açılışını yaparlar. Kasım ayı itibariyle ikinci tur oyunların provası başlar ve en az iki aylık sürecin sonunda premier yapar. Ocak sonrasında ise üçüncü tur oyunların provaları başlar ve Mart ayında seyirciyle buluşur. Repertuar tiyatroları dünyanın her yerinde bu şekilde çalışır.

“Bazı yönetmenlerin oyunlarını kenar semtlere götürmek istememesi” komik bir iddia olarak görünmektedir. Çünkü Şehir Tiyatroları, sahnelerin teknik imkânları elverdiğince, her oyunu her sahneye götürmeye çalışmaktadır. İddia edildiğinin tam aksine, yönetmenlerin ve oyuncuların talepleri de hep bu doğrultuda gerçekleşir. Bugüne kadar İstanbul’un tarihi mekânlarında, sokaklarında, meydanlarında ve kenar semtlerinde de oyunlar oynanmış bundan sonra da oynanacaktır. Mevsime bağlı olarak özellikle festival ve şenlik açılışları hep açık mekânlarda gerçekleştirilmiştir. Bunun da ötesinde Şehir Tiyatroları yönetimi, teknik anlamda uygun gördüğü her yere oyunlarını göndermektedir. Tiyatro çalışanları da bu konuda özel taleplerde bulunamaz. Aylık Oyun Programı ise Sahne Direktörlüğü tarafından hazırlanıp Genel Sanat Yönetmenliği tarafından onaylanır. Buna göre İstanbul’un çeşitli semtlerindeki her sahnede, hemen hemen her oyunun 2 hafta boyunca oynamasına dikkat edilmektedir.

“Oyuncu performansı” denilen şey de iddia edildiğinin aksine “bir bütündür, bölünemez”; ancak bugüne kadar hep “tiyatro oyuncularının çalışmadan haksız kazanç elde ettiği” türünde yanlış iddiaların göz önüne alınmayarak 4-5 oyunda birden oynayan Şehir Tiyatrosu sanatçılarının özverisine dikkat çekilmesi aslında bir “düzeltme” niteliği taşımaktadır.

Şehir Tiyatroları’nın yoğun bir repertuarı özveriyle sırtlayan bir tiyatro olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. 15 milyonluk nüfusa hitap edebilmek için 60’ın üzerinde oyun, son derece düşük maliyetle ve dar kadroyla gerçekleştirilmektedir. Ve Şehir Tiyatroları, kurulduğu günden bu yana ilk defa çok “ürettiği için” eleştirilmektedir.

“Başarılı oyunların oynatılmaması”: İma edilmeye çalışıldığı gibi hiçbir tiyatro kurumu, başarılı prodüksiyonlarını harcamaya çalışmaz. Üstelik “Dünyanın Ortasında Bir Yer”i buna örnek göstermek hiç doğru olmaz. Çünkü bu oyun Türkiye’de ilk kez şu andaki genel sanat yönetmenimiz Ayşenil Şamlıoğlu büyük beğenisirejisiyle 2007 Devlet Tiyatroları’nda sahnelenmiştir. “Dünyanın Ortasında Bir Yer”in İBBŞT repertuarında da özel bir öneme sahiptir. Oyun iddia edildiğinin aksine bu yıl 14, geçtiğimiz yıl 39, premier yaptığı 2009-10 sezonunda ise 25 gösterim yapmıştır. 2011 Uluslararası Şam Tiyatro Festivali’nde de ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. 25 Şubat’ta oynamak üzere Mardin’de düzenlenecek festivale Şehir Tiyatroları yine bu oyunla katılmıştır. 2010 yılında premier yapan “Dört Kişilik Bahçe” bugüne kadar 88 gösterim yapmıştır. Oyun, dekorunun ağırlığından ve teknik güçlüklerinden ötürü bazı sahnelerde oynama imkanı bulamamış  ve artık kâfi derecede seyirciye ulaştığı için doğal olarak daha seyrek sahnelenmektedir. Yine 2010 yılında premier yapmış olan “Binali ile Temir” ise bugüne kadar toplam 109 gösterim yapmış, 2012 Ocak’ından bugüne de 14 kez daha oynamıştır.

Geçtiğimiz sezonlara ait oyunların üzerine, sınırlı kadroyla, yeni oyunlar da sahnelenmiştir. Kadro darlığı nedeniyle aynı oyuncuların farklı oyunlarda çakışması söz konusu olabilir. Aylık oyun programı doğal olarak yeni prodüksiyonlara ağırlık verilerek düzenlenir. Dünyanın tüm tiyatrolarında işleyen program süreci bu şekildedir.
 
Şehir Tiyatroları her şeyden önce bu kentin tiyatrosudur. Bugüne kadar yalnızca tahsis edilen sahnelerde değil, İstanbul’un sokaklarında, köprülerinde, meydanlarında, varoşlarında da oyunlar oynamış bundan sonra da oynamaya devam edecektir. Bir kurum tiyatrosunun herhangi bir sahneye “en zayıf prodüksiyonlarını” göndermesi eleştirisini  akılla ve mantıkla izah edebilmek mümkün değildir. “Zayıf” prodüksiyondan kastedilen nedir? Tek kişilik ve hatta dekoru bile olmayan bir oyun, gerek metin gerekse oyunculuk ve görsel anlatım açısından son derece “güçlü” olabilir. Buna örnek pek çok oyun yıllardır her sahneye, yurt içi ve yurtdışı turnelere gönderilmektedir. Dolayısıyla prodüksiyon açısından ne seyirci ne de kurum “zayıf”, “iri”, “dev”, “minik”, “butik” gibi ayrımlar yapar. Şehir Tiyatroları bir sanat kurumudur; besi çiftliği değildir. Küçükçekmece Sefaköy Kültür Merkezi’ne ve diğer merkezlere ancak aylık programın yoğunluğuna göre ayrıca turne yapılabilmektedir. Turne yapılacak sahnelerde ise öncelikle teknik koşulların yerine getirilmesi gösterimlerin selameti açısından önceliklidir. 

Sonuç olarak Şehir Tiyatroları repertuarındaki her oyun “sanatsal” anlamda tartışılabilir; ancak her kim tarafından olursa olsun provokatif bir tartışmaya malzeme edilmesini ise ancak üzüntü ile karşılarız. Özünde tiyatro sanatını,  bir kurum tiyatrosunun yüz yıllık işleyişi ve repertuar politikasını suçlamaya yönelik mesnetsiz eleştiriler bizi üzülerek de olsa böyle bir açıklama yapmak zorunda bırakmıştır. Kanımızca bu türden manipülatif çaba ve dezenformasyonun daha başka bir amacı olsa gerek. Bu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve bu karalama kampanyasını durdurmak için böyle bir yazıyı kaleme almak zorunda kaldık.  Ancak bundan sonra Şehir Tiyatroları’nın böylesi karalama ve itibarsızlaştırma çabalarına karşı vereceği cevap sahnedeki oyunlar üzerinden olacaktır.

Saygılarımızla...

GENEL SANAT YÖNETMENLİĞİ



Paylaş      
Yorumlar

amaç bükmen - ( 24/02/2012 )
ne büyük acı ve kayıp 2012 yılında bunları tartışmak zorunda olmamız. tiyatroyu savunmak zorunda kalmamız, bu denli büyük bir cehaletle savaşmamız. tiyatroculardan dileğim daha örgütlü olunuz. diğer özel tiyatrolarla ortak ve biz seyirciyi de içine alan kitlesel eylemler organize ediniz. bunu yapacak kabiliyet sizde var. saygılarımla

Umur Özlüer - ( 24/02/2012 )
Kendine göre demokrasi,kendine göre tiyatro ister.
www.marmariskulturmerkezi.com


Umut Toprak - ( 25/02/2012 )
Zaten Türkiye tüm kurumsal yapılarında herşey sorunsuz işliyordu da sıra doğru dürüst iş yapan kurumlara geldi. Her şey yörüngesinden bu kadar sapmışken bırakın bari işleyen kurumlar işlerini yürütsünler.

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 572
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • Pamukkale Üniversitesi Tiyatro Kulübü Hayal Perdesi Oyuncuları Üniversiteler Arası 4. Tiyatro Festivali Başvuruları Başladı (2/27/2012)
  • Şehir Tiyatroları'nda Mart Ayının İlk Haftasında 1'i Yeni 15 Oyun (2/28/2012)
  • Eleştirmenler Birliği: Şehir Tiyatroları, Rosenberg'ler ile İlgili Tazminat İstemeli (2/28/2012)
  • Rosenbergler Ölmemeli Oyunu Şehir Tiyatroları Tarafından Kaldırıldı (2/28/2012)
  • Tiyatro Muhalif, Şeyh Bedreddin ile Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde (2/24/2012)
  • Tiyatro Artı'dan Şiddet Üçlemesi 1 - Ayna (2/24/2012)
  • Ve Diğer Şeyler Topluluğu Oyuncu Arıyor (2/24/2012)
  • Sevim Burak'ın Müzikle Buluşması - Maya Sahnesi'nde (2/24/2012)
  • 7. Marmaris Uluslararası Kadın ve Sanat Festivali Programı (2/24/2012)
  • Tiyatro Frankfurt'tan yeni oyun: Hayrola Karyola (2/24/2012)
  • Şehir Tiyatroları'ndan Sert Açıklama: Şehir Tiyatroları'nda NİTELİK ve İSTATİSTİK (2/23/2012)
  • Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi'nde Mart Atölyeleri (2/23/2012)
  • Tiyatrocular Baskılara Yönelik Basın Açıklaması Düzenledi (2/23/2012)
  • Aziz Nesin'in Ölümsüz Eseri Zübük İzmir'de (2/23/2012)
  • TARTIŞMA: Tiyatro Oyununun Akışı Kesilerek Doğumgünü Kutlanır mı? (2/28/2012)
  • Haluk Işık'ın oyununun çalındığı iddiasına Yanıt (2/22/2012)
  • Düşevi Oyuncuları 15. Yılında Sosyal Sorumluluk Projesi için Sahne Alacak (2/22/2012)
  • Yollu Yolunda Gerek! - Sahne HAL'de  (2/22/2012)
  • Yütik’ten kültür ve sanat dergisi: Sıfır Dokuz (2/22/2012)
  • Bizim Tiyatro, Savaştan Barıştan adlı oyunla Kadıköy Barış Manço KM'de (2/22/2012)
  • 23. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Konuk Ülke: Mısır (2/22/2012)
  • Şehir Tiyatroları 28. Genç Günler'e Başvurular Başlıyor (2/22/2012)
  • Tiyatrogerçek Mart ayında üç oyunu ile sahnede (2/22/2012)
  • Zilli Şıh, Mask-Kara Tiyatrosu'nda (2/22/2012)
  • Trabzon ve Diyarbakırlı Kadınlardan: Bize Masal Anlatmayın (2/22/2012)
  • Eskişehir Şehir Tiyatroları'nın Yeni Çocuk Oyunu: Küçük Kara Balık (2/22/2012)
  • GİMP, Yeni Oyunu Sözleşme ile Şubat'ta Galata Perform'da! (2/20/2012)
  • Don Kişot , Haldun Dormen'in Yorumuyla Bahçeşehir'de (2/20/2012)
  • Yine Bir Çalıntı Oyun İddiası (2/22/2012)
  • Şehir Tiyatroları, Şubat Ayının Dördüncü Haftasında da Dopdolu (2/20/2012)
  • Dünyanın Ortasında Bir Yer, Mardin Turnesinde (2/20/2012)
  • Moda Sanat Tiyatrosu'ndan Konservatuar Hazırlık Kursu (2/20/2012)
  • Tiyatro Ti Oyuncu arıyor (2/20/2012)
  • Erkan Can Anjiyo Oldu! (2/20/2012)
  • Kenan Işık'tan İskender Pala'ya Cevap: Saçma sapan sorular sormasın (2/18/2012)
  • Kahraman Acehan Vefat Etti! (2/18/2012)
  • Üstün Akmen: Şehir Tiyatroları Yönetimine Tuzak Kuruluyor (2/18/2012)
  • Çocuklar LÖSEV Yararına Tiyatro Oynuyor: Çocuk İŞ'te (2/16/2012)
  • Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu: Arka Bahçe (2/16/2012)
  • Atık Malzemelerle Kukla Yapıyoruz (2/16/2012)
  • Üstün Akmen: İskender Pala Zihniyeti Gericiliğin ve Cahilliğin Simgesidir (2/18/2012)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..