| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |

Oyun Hakkında Yorumlar




Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Başlangıç Yılı : 2013

Puan : 1.84 / 10    
Merak Edenler : 148 kişi


Paylaş      
Kadro :
Yazan: Haldun Taner
Yöneten: Can Doğan
Dramaturgi: Özge Ökten
Sahne Tasarımı: Ayhan Doğan
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Koreografi: Eftal Gülbudak
Işık Tasarımı: Fatih Mehmet Haroğlu
Ses Düzeni: Özgür Yaşar İşler ve Metin Küçükyılmaz
Video Tasarımı: Funda Köseoğlu

Oyuncular
Can Alibeyoğlu, Şeyda Arslan, Özgür Atkın, İrem Arslan Aydın, Mert Aykul, Barış Çağatay Çakıroğlu, Uğur Dilbaz, İrem Erkaya, Can Ertuğrul, Elyesa Çağlar Evkaya, Yasemin Gezgin, Eftal Gülbudak, Ümran İnceoğlu, Yılmaz Meydaneri, Neslihan Öztürk, Ersin Umulu, Derya Keykubat Yenigün, Zeynep Göktay Dilbaz, Pınar Demiral


Oyun Hakkında :
“Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” adlı müzikal oyunda, 31 Mart Olayı ile başlayan ve 1960 yılının ortalarına kadar devam eden süreçte, ülkemizin siyasal ve toplumsal durumu tüm gerçekliğiyle yansıtılıyor. Beraber büyüyen Vicdani ile Efruz’un ilerleyen hayatları ve ilişkileri üzerinden, içindeki vatan sevgisini ve ülkesinin çıkarlarını kendi hayatından bile üstün tutan Vicdani Yurdakuler’in her zaman yenilmeye mahkûm, düzene ayak uyduramayan ve haksızlıklarla dolu hayatı gözler önüne seriliyor.

Fotoğraf ve Videolar :




Oyun Hakkında Haberler :

- İBB Şehir Tiyatroları; Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım
- Şehir Tiyatroları, 3'ü yeni 27 oyunla sezona başlıyor
- Şehir Tiyatroları'nda Bu Hafta
- Şehir Tiyatroları'nda Bu Hafta (9-13 Nisan 2014)

Yorumlar

Pablo - ( 3/30/2013 )
Guzel oyun ama cok uzun gereksiz yere komedi olsun diye konulmus bir suru replik ve sahne var..190dk gecmek bilmedi..ayrietten oyun IBB tarafindan degistirilmis

Derya - ( 3/30/2013 )
Şuanda Şehir Tiyatrolarında oynuyor bu oyun. Oyuncuları farklı tabi ama oynayan tüm oyuncular rolünün hakkını veriyor. Gerçekten izlenmesi gereken bir oyun.

R.Mert ERDUMLU - ( 3/30/2013 )
Vicdani de, Efruz da maalesef icimizden birileri... Tiyatro seyircisi, Efruz-u hic benimsemedi, herkes Vicdani-yi ayakta alkisladi... Sanirsiniz ki, salondaki herkes Vicdani !!! Aralarinda hic Efruz yok !!! Oyun, mukemmele ramak kalmis... Eser, buyuk ustat Haldun Taner-e ait bir kere... Fazla soze hakikaten hacet yok... Oyuncular, fevkalade bir performans sergilediler... Emegi gecen herkesi bir kez daha tebrik ediyorum... Kesinlikle tavsiye ediyorum, ben defalarca daha seyredecegim Allah nasip ettigi surece... Bu konuda sizlere de tavsiyem, muhakkak izleyin...

naim zeren - ( 4/5/2013 )
Büyük usta Haldun Taner’in bu oyunu, Sadece metni itibariyle mutlaka izlenmeli.
Dostluk, arkadaşlık ,sevgi ,saygı, vatan , vazife vs. gibi erdemleri taşıyan Vicdani’nin;
Sistemin çarkları içerisinde yok oluşunu, yok edilmeye çalışan Türkiye’nin, 1908 ile 1960
Yılları arasındaki yaşam paralelliğinde anlatılıyor.( Yalnız; Makaslanan birkaç sahne var.)
Bugün ki yaşadıklarımızdan çok şeyler bulacaksınız. Sahnelenmesine gelince;
İyi bir Vicdani, vasat bir Efruz, Nefis anlatıcılar, kötü bir profesör, şahane Meralifer,
Güzel bir Lalifer, iyi bir Nilüfer vs. oyuncular elinden geleni yapmış.
Dekor ve Müzik gayet güzel. Slayt düşüncesi mükemmel. Danslar şahane.
Bu oyunun özelliği; Her bölüm önemli bir mesaj vurguluyor. Bu mesajları seyiciye aktardığınız
Sürece başarılısınız. Bu mesajların birçoğu aktarılamadı. Nedenine gelince;
Repliğe yerleştirilen mesajlar, oyuncu tarafından vurgulanmadı (ör. Plak kompleksi)
Haldun Taner akıcı bir Türkçe ile yazmış ama, döneminde kullandığı bazı kelimeler ve deyimler
Günümüzde bilinmiyor. (Hissi kablel vuku gibi) Birçok kelime seyirci tarafından anlaşılmadı.
Sahneler, çok geride oluşturulmuş. Bu yüzden vurgu sahneleri aktarılamadı. Özellikle final sahnesi güme gitti.
Her haliyle mutlaka seyredilmeli. Ancak insan kendine soruyor; Acaba bu oyunu Engin Alkan mı
Yönetseydi?



naim zeren - ( 4/20/2013 )
19 nisanda oyunu tekrar izledim. Oyuncular harika bir yol katetmişler. Hepsi mükemmeldi.
Ancak oyuna patronlar müdahale etmiş. Patron kim? siyasi iktidar. Müdahale ne? Atatürk-ölümü ile ilgili sahneler uzundu ve seyirci dakikalarca alkışlıyordu.Kesilmiş, kısa olarak geçiştirilmiş. Sarhoşun sahneden ayrılışında söylediği şarkı değiştirilmiş, -beraber yürüdük biz bu yollarda- şarkısı ilave edilmiş. Anladınız siz onu


naim zeren - ( 4/20/2013 )
ŞEHİR TİYATROLARINDA OYUNLARA SİYASİ GÖRÜŞ MÜDAHALESİ

Arkadaşlar, Büyük Usta Haldun Taner-in, -Gözlerimi kaparım Vazifemi yaparım - adlı oyunu Şehir tiyatrolarında bu yıl sahneye kondu.
Ben bu oyunu çok iyi bilirim. 1983 yılında Dostlar Tiyatrosu bünyesinde, Gençlik deneme Sahnesi adı altındaki amatör tiyatroda bu oyunu bir yıl çalıştık. maddi nedenlerle sahneye koyamadık.Çok üzülmüştük.
Oyun iki karakter; Vicdani ve Efruz adlı iki arkadaşın aynı mahallede doğumundan itibaren 1908 ile 1977 yılları içerisindeki aykırı hayatlarını Türkiye-nin yaşam paralelliğinde anlatıyor.
Şehir Tiyatrolarında oynandığını öğrenince büyük bir hevesle ve merakla 4 Nisan-da 2013-te gittim. Zannediyorum 3. veya 4. sahneleneşiydi. Oyuncular fena oynamadılar. Bazı sahneler kesilmişti ama Özgün metine son derece sadık kalınmıştı. Sahne gerisinde, büyük bir çerçeve içerisinde uygulanan slayt sistemi çok güzeldi.

4 Nisan 2013-te seyrettiğim zaman; Atatürk-ün 10 kasım 1938 de ölümü ile ilgili slayt gösterisi gayet uzun tutulmuştu. seyirci en az beş dakika alkışlamıştı. Hepimiz duygulandık.
birde, oyunun sonlarında bir sarhoş sahnesi var. Sarhoş sahneden -benim gönlüm sarhoştur - şarkısını söyleyerek çıkar.

19 NİSAN 2013 -te bir daha seyrettim.

Atatürk-ün ölümü ile ilgili slayt sahneleri makaslanmış. Pırt diye geçiştiriliyor. Seyircinin algılamasına ve dolayısıyla alkışlamasına fırsat verilmiyor.
hele sarhoş sahnesi, MiDE BULANDIRICI
sarhoş sahne önünde akan oyununun sonunda yerinde kalkıyor ve yürüyor, yalpalıyor. Tiyatro deyimiyle - bir yabancılaştırma yapılarak- en önde oturan
(HESAPTA SEYİRCİ ) seyirciden yardım istiyor ve seyirciyle el ele tutuşup, bir müddet yürürken, -BERABER YÜRÜDÜK BİZ BU YOLLARDA- şarkısını bağırarak söylüyor .
Anlıyacağınız, -PATRON OYUNA MÜDAHALE ETMİŞ.
YÜREĞİM ACIDI
BU ÜLKEYİ MAHVEDEN ANLAYIŞ; ASA KİMDEYSE SÜLEYMAN ODUR ANLAYIŞI.

NE ÇEKTİ BU MİLLET SÜLEYMAN MERAKINDAN BEEE...


bayülger - ( 10/12/2013 )
Oyunu bu akşam itibariyle izledim ve çok beğendim. Vicdani rolüyle Uğur Dilbaz çok başarılıydı. Diğer oyuncular da çok istekli ve gayretliydiler. Sarhoş rolündeki arkadaşın söylediği şarkı ile çok ciddi bir gönderme ve kinaye vardı. Bunu birilerine yaranma gibi algılayan izleyicilere hayret ettim doğrusu! Atatürk fotoğrafları geçerken seyirci uzun süre alkışladı. Oyuncuların repliklerinde de bugüne ince göndermeler vardı. Ki oyunun ana teması biat eden, düşünemeyen zihniyete eleştiri üzerine. Ben oyunun izlenmesi gereken oyunlarından biri olduğunu düşünüyor ve tavsiye ediyorum.

Engin Yılmaz - ( 10/19/2013 )
Oyunu bugün izledim. Beğendim. (Bir oyuncu vardı ki beni benden aldı; Nilüfer. Yahu kadın neredeyse ağlayacaktı acaba bi derdi mi vardı dedim hep)
Naim Zeren-e soru: eğer iktidar söylediğiniz gibi oyunla oynamış olsaydı sarhoşun eline halkı, diline de o malum şarkıyı verir miydi? Yapmayın yahu oyunları rahat bırakın onlar anlatsın anlatmak istediklerini. Biz izleyelim. Çarpıtmayalım! Carpismayalim!


Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 107
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 





Ocak      Tabusuz      Nafile Dünya      Şahmeran'ın Bacakları      Yaşamaya Dair – Bursa Cezaevi'nden Mektuplar      Katilcilik      Çanakkale'den Mektup Var      Nehir      Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz      Yatak Odası Diyalogları      Kaç Baba Kaç      Azizce (Aziz Nesin'den Kısa Oyunlar)      Küçürekkız      Juliet'in Şalı      Aktör Kean      Bütün Çılgınlar Sever Beni       Hamlet      Palyançolar Okulu (Çocuk Oyunu)      Hassta Etme Adamı      Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı      Yolcu      Para      Müziksiz Evin Konukları      Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli      Araf      Ne İstediniz?      Tanrı      Cyrano De Bergerac      Arsız Davet      Aşk Köpekliktir      Kafkas Tebeşir Dairesi      Huysuz (Müzikal)      Kaplumbağa      Asi Kuş      Ders      Ya Tutarsa?      Şenlikli Limonata      Vakti Geldi      İyi Geceler Desdemona (Günaydın Juliet)      Ya Başaramazsak     


Tiyatro Kursu Başlıyor!
12 Şubat'tan itibaren her PAZARTESİ Kadıköy'de!
Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



Duyuru Panosu!



Son Eklenen Tiyatro Oyunları

     Güncel Yazılar

Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

Mail Listemize Üye Olun

     Güncel Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
 
 |  ..