YAZAR, ELEŞTİRMEN, FELSEFECİ, DRAMATURG, ÖĞRETİM ÜYESİ
Prof. Dr. Füsun Akatlı’yı Kaybettik…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları; yazar, eleştirmen, felsefeci, dramaturg, öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Akatlı’yı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşıyor.
1991 yılında İBB Şehir Tiyatroları’nda dramaturg olarak göreve başlayan Prof. Dr. Füsun Akatlı, başdramaturgluk ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu. 1998 yılında sanatçı dramaturg olarak İBB Şehir Tiyatroları’ndan emekli olan Prof. Dr. Füsun Akatlı’nın cenazesi, 7 Temmuz Çarşamba günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 10.30’da yapılacak anma töreninin ardından Teşvikiye Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
1944 yılında Ankara’da doğan Prof. Dr. Füsun Akatlı, Ankara Kız Lisesi'nin ardından Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. “Edebiyat Eserlerinin Doğru Değerlendirilme Problemi ve iki çağdaş düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann” konulu doktora tezini 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde felsefe, dil ve edebiyat; İstanbul Üniversitesi, İstanbul Devlet Konservatuarı ve Yeditepe Üniversitesi’nde sanat felsefesi ve tiyatro kuramları dersleri verdi.
Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İletişim Bilimleri Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Füsun Akatlı’nın, 1960’lı yılların sonlarından bu yana Dost, Soyut, Varlık, Milliyet Sanat, Politika, Söz gibi dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı. Son olarak Cumhuriyet gazetesinde yazan Prof. Dr. Füsun Akatlı; felsefe, edebiyat ve tiyatro üzerine çalışmalarıyla, çevirileri ile tanınmaktaydı.
Sait Faik Hikâye Armağanı, Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Cevdet Kudret Ödülleri, Haldun Taner Öykü Ödülü, İnkılâp Yayınevi Edebiyat Ödülleri jürilerinde görev alan Prof. Dr. Füsun Akatlı, 2004’te Memet Fuat Deneme Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Niçin Diyalektik (1977), Yaz Başına Neler Gelir (1980), Bir Pencereden (1982), Edebiyat Defteri (1987), Felsefe Kıyılarında (1989), Zamansız Yazılar (1994), Tenha Yolun Ortasında (1995), Pusulamız Felsefe (1997), Acıyla, Sevgiyle, Kahramanca (1998), Öykülerde Dünyalar (1998), Zamana Direnen Şiir Zamanı Yaşatan Roman (1998), Düşünce Ufkunda Pupayelken (1999), Sis Lambası (1999), Bir de Ruhi Su Geçti, (2001), Kültürsüzlüğümüzün Kışı (2003), Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat (2003), Rüzgâra Karşı Felsefe (2007).