Tiyatrocu Ali Erdoğan bu sefer Haldun Taner’in kaleme aldığı oyun ve skeçlerden bir seçkiyle karşımızda! ‘Şakayla Söyler Haldun Taner’ oyunu, 19 Kasım’dan itibaren seyirciyle buluşacak.
Kadıköylü tiyatroseverlerin daha yakından takip etme olanağı bulduğu deneyimli tiyatrocu Ali Erdoğan, kendi kurduğu Kabare Dev Aynası Tiyatrosu’nun 10. yılı şerefine, yine Kadıköylü olmasından gurur duyduğumuz ustaların ustası Haldun Taner’in oyunlarından bir seçkiyi sahneye taşıyor. 19 Kasım Cumartesi günü saat 20.30’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ilk kez seyirciyle buluşacak olan “Şakayla Söyler Haldun Taner” oyunu üzerine Ali Erdoğan şunları söylüyor: “Haldun Taner bu toprakların yetiştirdiği en üretken en verimli hikâye ve oyun yazarlarımızdan. Oyun yazarı ve hikâye yazarlığının da ötesinde eserleriyle yüzümüze ve ruhumuza ayna tutan bir bilge. Aynı zamanda müthiş bir sentezci… Batının çağdaş tiyatrosunun, en çokta Brecht’in epik tiyatro kuramını bizim ortaoyunumuzla, meddahımızla, tuluat tiyatromuzla kaynaştırıp ortaya yüzde yüz bizden olan oyunlar çıkarmış bir yazar. Kabarenin Türkiye’de benimsenmesi de Haldun Taner’in sentezci zekâsının bir ürünü. İlk örneğini de Zeki Alasya, Metin Akpınar’la birlikte kurduğu Devekuşu Kabare tiyatrosunda verdi. 1967’de kurulan bu topluluk için ‘Vatan Kurtaran Şaban’ oyununu kaleme aldı. Kabare alanındaki ilk adımın atılmasını sağladı. Devekuşu Kabare’den, Ahmet Gülhan’la birlikte kurduğu Tef Kabare’ye kadar kabare alanında çok kalıcı ve etkileyici eserler verdi. Biz de kuruluş aşamasında tiyatromuzun adını onun ‘Tiyatro hayatın aynası, kabare dev aynasıdır’ tanımından hareketle Kabare Dev Aynası koyduk.”
HALDUN TANER ÖLÜMÜNÜN 25. YILINDA ANILIYOR
Ali Erdoğan, oyunla ilgili bilgi verirken neden bu sezon Haldun Taner oyunlarından bir seçkiyle seyirci karşısına çıktıklarının da cevabını veriyor: “Oyunumuzun birinci perdesi üstadın unutulmaz eseri Vatan Kurtaran Şaban oyunundan alınan en çarpıcı skeçlerden oluşuyor. Oyunumuzun ikinci perdesi ise Haldun Taner ustanın toplumsal yaşamımızın aksayan ve yozlaşan tutarsızlaşan yanlarını mizah unsurlarından yararlanarak kaleme aldığı skeçlerden oluşuyor. Oyunumuzun en çarpıcı sahnesi ise finalde sergilediğimiz meşhur Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyununun ‘Psikanaliz’ sahnesi. Bu sahnede saf, iyi niyetli, dürüst ve ülkesine gönülden bağlı Vicdani’nin açıkgözler, dalkavuklar, üçkâğıtçılar karşısında nasıl hor görüldüğü ve ezildiği ve daha sonrada nasıl akıl hastanesinin yolunu tuttuğunu trajikomik bir şekilde anlatıyor. Onuncu yılımızı kutladığımız şu günlerde ölümünün yirmi beşinci yılında üstat Haldun Taner’in bu skeçlerini sergilemek bizim için hem şeref hem de görev. Tiyatroseverleri hem bu büyük yazarı ölümünün 25 yılında anmaya hem de ibretlik sahnelerle ağlanacak halimize gülmeye davet ediyoruz.” “Şakayla Söyler Haldun Taner” 19 ve 26 Kasım’da Kadıköy Belediyesi’nin Barış Manço Kültür Merkezi’nde, 21 Kasım’da Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, 3 ve 16 Aralık’ta Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.
Haldun Taner Öykü Ödülü Çelik’in
1986 yılında aramızdan ayrılan ünlü edebiyatçı Haldun Taner’in anısına Milliyet Gazetesi tarafından her yıl verilen Haldun Taner Öykü Ödülü, bu yıl yazar Behçet Çelik’in oldu. Çelik, ‘Diken Ucu’ adlı kitabıyla 24. Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. Öykü ve roman yazarı olan Behçet Çelik, 2008 yılında ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’nı da kazandı. Yazar, ilk romanını 2009 yılında ‘Dünyanın Uğultusu’ adıyla yayımladı. Bu yıl 24. kez verilen ödülü daha önceki yıllarda kazanan yazarlar arasında Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Erhan Bener, Yekta Kopan, Kürşat Başar, Nazlı Eray, Nedim Gürsel gibi Türkiye edebiyatının önemli isimleri de bulunuyor…
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...