ADANA Devlet Tiyatrosu (ADT) Müdür Vekili Volkan Benli, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde başlayacak ve 32 gün sürecek 9'uncu Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin, merhum Sakıp Sabancı'nın Adana'ya bıraktığı en büyük miras olduğunu söyledi.
Festivalin Tiyatro Günü'nde başlaması nedeniyle çifte bayram sevinci yaşadıklarını belirten Benli, tüm giderlerin Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın (VAKSA) karşıladığını söyledi.
Festivali Sakıp Sabancı'nın Adanalılara bıraktığı en büyük miras olarak değerlendiren Müdür Vekili Benli, ''Festivalde Adanalı sanatseverlere Türk ve dünya tiyatrosunun en iyi örnekleri sunuluyor. Sakıp Ağa'nın gönül koyduğu bu festival, Adanalıya en büyük mirasıdır. Bir bina zamanla yıpranır, eskir, ama kültür hizmeti sürekli olarak desteklendiğinde sürdürülebilirliği sağlanır, ölümsüzleşir. Sabancı Ailesi Adanalılara önemli binaların yanı sıra önemli bir de festival bıraktı. Türkiye'nin en büyük festivalini Adanalılara hediye etti. Her yolculuk bir hayalle başlar. Festivalimiz böyle bir hayalle bundan tam 9 yıl önce başladı. İyi bir yolculuk da iyi bir yol arkadaşıyla gerçekleşir. Bu yolculukta rahmetli Sakıp Sabancı ve Sabancı Ailesi kuruluşu VAKSA bizlere arkadaş oldu. Hayallerimize birlikte yürüdük'' diye konuştu.
Aralıksız 9 yıldır devam eden festivalde şu ana kadar 35 yabancı, 10 belediye, 35 özel ve 39 Devlet Tiyatrosu'nın katıldığını anlatan Benli, festival biletlerinin 6 Mart'ta satışa sunulacağını kaydetti.
Bu yıl 6'sı yabancı 16 topluluğun, 18 oyunla katılacağı festivali Turgut Özakman'ın yazdığı 'Resimli Osmanlı Tarihi' adlı oyunla Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun açacağını belirten Benli, sözlerine şöyle devam etti:
''Festival programlarını hazırlarken ince eleyip, sık dokuyoruz. Oluşumuna büyük emek harcanıyor. Hedef olarak ise; dünyanın en büyük tiyatro festivali olan 'Avignone Festivali' gibi bir festivali, burada gerçekleştirmek istiyoruz. Avignone Fransa'nın küçük bir kasabasıdır ama, festival sayesinde bütün dünyaya adını duyurmayı başlamıştır. Amacımız Adana'yı tüm dünyaya duyurmak. Bu amaçla her yıl daha kapsamlı şekilde çalışıyoruz. Gelen konuklar çoğalıyor, festival günü uzatılıyor, gösterim sayısı artıyor.''
FESTİVAL PROGRAMI
27- 28 Mart: Resimli Osmanlı Tarihi - Erzurum Devlet Tiyatrosu
29- 30 Mart: Romeo Juliet - Romanya
31 Mart - 1 Nisan: Oyun Sonu - Dostlar Tiyatrosu
02-03 Nisan: Antiloplar - Akbank Sanat
04-05 Nisan: Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım - Eskişehir Büyükşehir Belediye Tiyatrosu
06-07 Nisan: Buzlar Çözülmeden - Konya Devlet Tiyatrosu
08-09 Nisan: Gece Mevsimi - Kenterler Tiyatrosu
10-11 Nisan: Inishmore'un Yüzbaşısı - Van Devlet Tiyatrosu
12-13 Nisan: Kızıl Kam - Rusya
14-15 Nisan: Kaçamak - Tiyatro İstanbul
16-17 Nisan: A Tale Of Lonely Man (Yalnızlık) - İsrail
18 Nisan: Tarla Kuşuydu Juliet - Adana Devlet Tiyatrosu
19-20 Nisan: Bakhalar - Slovenya
21-22 Nisan: Barışın Engellenemez Komedyası - KKTC
23 Nisan: Kadınlar Hayır Derse - Almanya
24-25 Nisan: Mozart - Fransa
26 Nisan: Cheesesurs de Lune (Ay Avcıları) - Fransa
27-28 Nisan: Vatan Kurtaran Şaban - Ekin Tiyatrosu