Bursa Devlet Tiyatrosu Müdiresi: Türk tiyatrosunda oyun yazarı yetişmiyor. (8/27/2014)
Bursa Devlet Tiyatrosu Müdiresi Arzu Tan Bayraktutan, Türk tiyatrosunda yeni oyun yazarlığı olmadığı için kısır döngünün devam ettiğini belirterek, 'Kıymetli yazarların oyun yazmaması Türk tiyatrosunun bir sorunu. Doğru, haklısınız, diyecek çok fazla söz yok ama bu Türk tiyatrosunda ki oyuncuların probleminden çok, biraz yazarların, yani yerli yazarlarımızı bir şekilde teşvik olması gerekiyor.' dedi.
Bursa Devlet Tiyatrosu Müdiresi Arzu Tan Bayraktutan, düzenlediği basın toplantısı ile 2014-2015 sezonu açılış programı ve oyunlar hakkında bilgilendirmede bulundu. Bursa Devlet Tiyatrosunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Arzu Tan Bayraktutan, 15 senedir sahneye çıktığı Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosunda bir yıldan bu yana müdür ve sanat yönetmeni olarak görev yaptığını bildirdi.
GEÇEN YIL 73 BİN BİLETLİ SEYİRCİ, YÜZDE 90 DOLULUK
Bu sürede 24 oyun, 300’ü aşkın temsil, 73 bin net biletli seyirci, bir festival ve yüzde 90 doluluk oranı yakaladıklarını anlatan Bayraktutan, bu rakamların kendisi kadar, Bursa ve tiyatro adına da çok verimli ve moral verici olduğunu söyledi. Tiyatronun da devamlılık istediğinin altını çizen Arzu Tan Bayraktutan, 'Alkışlar o gecelik, o sezonluk, sahne boş kalmayacak, kalmamalı, hep yine hep yeniden yapmak zorundayız. Bu sezon ki hedefim bu rakamların üzerine çıkmak, oyun, seyirci ve doluluk oranıyla.' dedi.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'nun 2014-2015 sezonuna 'Hastalık hastası’ oyunu ile perde diyeceğinin altını çizen Bayraktutan, şunları söyledi: “Sezonun ikinci yeni oyunu Sadık Şendil’den Kanlı Nigar. Ayrıca Adalet Ağaoğlu’nun Kozalar adlı oyunu da Bursa’da sahne alacak. Bunun yanında iki yeni oyun daha olacak. Geçen seneden Martı, Pygmalion, Aşk 1 şey değildir, Karı koca arasında ufak tefek cinayetler, Rahvan giden atlılar ve Tek kişilik yaşam Bursalı seyirciler ile buluşacak.”
Ayrıca festivalinde devam ettiğini belirten Bursa Devlet Tiyatrosu Müdiresi Arzu Tan Bayraktutan, 'Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kaldığı yerden devam edecek. Bursa ile Balkanların aşkından 2. Perde diyeceğiz kısmetse. Bursa’nın perdeleri Balkanlar için açılacak bir kez daha Mar ayında.' şeklinde konuştu.
ÇOCUK OYUNLARI KAPALI GİŞE OYNUYOR Çocuklar içinde birbirinden önemli yapıtları izlenime sunacaklarını anlatan Arzu Tan Bayraktutan, bunların başında ise Sırça Köşk, Çizmeli Kedi ve Kaçaklar olduğunu söyledi. Yakalanan 73 bin seyirci rakamına turneler ve üniversitede sahneledikleri oyunların dahil olmadığını belirten Bayraktutan, 'Özellikle çocuk izleyicilerin tiyatroya ilgisi inanılmaz, Yani bizim çocuk oyununu programa koyduğumuz andan itibaren iki ay sonrasına kadar kapalı gişe oynuyor. Sadece Bursa Devlet Tiyatrosu çocuk oyunları oynasa yüzde yüzü aşarız. Ama bizimde bir kapasitemiz var.' dedi. 27 kişilik kadro ile hizmet verdiklerini anlatan Bayraktutan, yaklaşık 20’ye yakın da konservatuvar mezunu sanatçıdan sözleşmeli olarak yararlandıklarını anlattı.
TÜRK TİYATROSUNDA YENİ YAZARLAR YETİŞMİYOR
Bir gazetecinin 'Neden hep aynı oyunlar, hep aynı isimler?' sorusuna ise Bursa Devlet Tiyatrosu Müdiresi Arzu Tan Bayraktutan, şu cevabı verdi: “Maalesef oyun yazarlığı olmadığı için kısır döngü devam ediyor. Sizin gibi kıymetli yazar ve kalemler oyun yazsalar bu kısır döngü içinde olmayacağız. Ne yaparsak yapalım teşvik edemiyoruz. Bu bizim hatamız olmalı. Oyun yazarlığını teşvik edebilmek için aslında çok şey yapılıyor. Ama belki bizim eksiğimiz, duyuramıyoruz. Devlet tiyatrolarında gişe hasılatlarının yüzde 40’ı yazarındır. Zaman zaman oyun yarışmaları düzenleniyor fakat yüksek oranda katılım olmuyor. Kıymetli yazarların oyun yazmaması Türk tiyatrosunun bir sorunu. Hatta bu sene ilk oyununu yazanlara bakanlık özel bir teşvik bile şey yaptı. Çünkü gişe hasılatının yüzde 40’ı ülkemiz için gerçekten iyi bir rakam, özel tiyatrolar böyle bir şey vermiyorlar. Doğru, haklısınız, diyecek çok fazla söz yok ama bu Türk tiyatrosunda ki oyuncuların probleminden çok biraz yazarların, yani yerli yazarlarımızı bir şekilde teşvik olması gerekiyor. Bu konuya zaman ayırması gerekiyor diye düşünüyorum.' şeklinde konuştu.
özcan öztürk - ( 31/08/2014 )
Maalesef dramaturg özel yetenek sınavıyla alınıyor doğru olan da bu. Ama mezun olunca yayınevlerinde ya editör yada düzeltmen oluyor. O da bulabilirse. Bunun çözüm yolu ilköğretim çocuklarına tiyatroyu sevdirmek ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak. Bunu yine bir ölçüde sizler başarıyorsunuz ama diğerleri... Serap Işık - ( 03/09/2014 )
Türk Tiyatrosunda tabii yazar yetişmez, şaşırmasınlar. Ben dramatik yazarlık eğitimi almış biri olarak hiç şaşırmıyorum mesela. Devlet Tiyatrosuna yıllar önce Kurtarılmış Topraklar adlı bir oyunumu gönderdim. Özdemir Nutku imzalı, oyunumun repertuara alındığını yazan bir mektup aldım D.T den fakat sonrası yok!!!! Oynamazlar! Repertuardaki oyunları dönüp bir daha okumazlar, araştırmazlar. İçlerinde böyle bir ruhu olan rejisör, oyuncu ve dramaturg yoktur. Oyunun adını bile yazmayı beceremediler. Orası tam bir çiftlik. Kesinlikle bir -yakının- olacak oyununu beğenen ve oynamak isteyen. Gerisi boş laf. Elimde dosyada beklettiğim oyunlar var. Neden gönderip, posta paramdan olayım? Siz bekleyin ki Oyun Yazarıyetişsin! Oturun o kadrolarda bir ömür. Yazara üstten üstten bakın. Yazar var. Bence SAHNE YOK!
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...