Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği tarafından hazırlanan 'Kadınlık Sanatı' adlı projeyle, eğitim düzeyi düşük, sosyal yaşamdan uzak kadınlara, tiyatro oyunuyla, toplumsal cinsiyet eşitliği anlatılacak. Bu projeyle 11 bölgede 2 bin 250 kişiye ulaşması hedefleniyor.
Trabzon- Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği tarafından 'Kadınlık Sanatı' adlı bir proje hazırlandı. Proje koordinatörü Özlem Şahin, projeyle, eğitim düzeyi düşük, sosyal yaşamdan uzak kadınlara, tiyatro oyunuyla, toplumsal cinsiyet eşitliğinin anlatılacağını söyledi.
Şahin projeyi Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında hazırladıklarını ve 6 ay süreceğini söyledi.
Şahin, toplumsal rollerin keskin çizgilerle ayrıldığı kırsal bölgelerde cinsiyet eşitliğine yönelik çalışma yürütülmesinin oldukça güç olduğunu belirterek, ''Bu çalışmalarda başarılı sonuç alabilmek için alternatif yollar denenmesi gerekir. Bu proje, eğitim düzeyleri düşük, sosyal yaşamdan uzak, dezavantajlı ya da fırsat eşitsizliği nedeniyle tiyatroyla hiç karşılaşmamış ve karşılaşma ihtimali olmayan ailelere, tiyatro aracılığı ile ulaşmayı, kadına yüklenen toplumsal rollere, cinsiyet eşitsizliğinin sadece kadınların değil, toplumun yaşam koşullarını zorlaştırdığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır'' diye konuştu.
Çalışmaların ardından uzmanlarla bu bölgelerde eğitim yapılmasının daha etkili sonuç doğuracağına inanındıklarını ifade eden Şahin, ''Proje kapsamında sosyal hizmet uzmanı ve avukat tarafından verilecek destek hizmeti ile cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalığın arttırılması, kadınların hizmetlere nasıl ulaşabilecekleri yönünde bilinçlendirilmesi, paneller, atölye çalışmaları ile sosyal hayata katılımlarının sağlanması, yaşamlarından kendilerine yüklenen görevlerin dışında başka bir yaşamın da olabileceğine dair farkındalıklarının arttırılması amaçlamaktadır'' dedi.
Özlem Şahin, Dış Ses adlı oyunun, biri ev, diğeri iş kadını olan iki kadının, çocukluklarından beri onlara öğretilen toplumsal roller içinde yaşarken, bir gün uyandıklarında yaşadıkları yerin bir kabin olduğunu fark etmesi ve yaşamlarını sorgulamasını içerdiğini söyledi.
Proje kapsamında 2 bin 250 kişiye ulaşılması hedefleniyor
Şahin, ilçe ve köylerdeki okullarda sahnelenecek oyunun, sadece kadınlar değil, erkekler ve çocuklar tarafından da seyredilebileceğini belirterek, ''Proje kapsamında pilot seçilen 3 ilçede toplam 750 kişi, merkez köy ve mahallelerde de toplam bin 500 kişi ''Dış Ses'' oyununu seyredecek. Oyunun ardından sosyal hizmet uzmanı tarafından, toplumsal roller, cinsiyet eşitliği üzerine kurulu interaktif eğitime katılacaklar. Oyunu seyreden ve interaktif eğitimlere katılan kadın ve erkek 2 bin 250 kişinin, toplumsal cinsiyet konusunda farkındalıklarının arttırılması hedeflenmektedir'' diye konuştu.
Tiyatro kulüpleri kurulacak
Oyunun oynandığı yerlerde film gösterilerinin de yapılacağını belirten Şahin, şunları kaydetti:
''Tiyatro gösterimlerinin tüm kent genelinde tamamlanmasının ardından avukat ve sosyal hizmet uzmanı ile birlikte oyunun sahnelendiği bölgelerde, daha önceki eğitimde bulunan kadın katılımcılara yönelik paneller düzenlenecek. Panelin ardından ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti verilecek. Verilecek bu hizmetten yararlanacak bin kadının ailenin korunmasına dair kanun, miras hukuku, konularda bilinçlenmesi, haklarının ve sahip oldukları hakları nasıl kullanacaklarının farkına varması hedeflenmektedir. Projenin uygulandığı bölgelerde pilot okullar belirlenerek, okul yönetimi ile görüşülerek tiyatro kulüpleri oluşturulacak. Toplam 100 öğrenciye oyun sahnelemeleri için Trabzon Şehir Tiyatrosu tarafından eğitim verilecek. Tiyatro eğitim çalışmalarına katılan kadın ve kız çocuklarının sinema, tiyatro, sergi, konser gibi sanatsal faaliyetlere katılmaları organize edilecek. Bu sayede hayatlarında tiyatro, sinema, sergi gibi faaliyetlere katılmamış, kadın ve kız çocuklarının sosyal yaşama katılmaları konusuna bir adım atılacaktır."
Şahin, projenin, bu ayın sonuna doğru hayata geçirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Kaynak : Cumhuriyet