| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Amatör
Dündar İncesu




AMATÖR…
“Amare- amatorius”


“Dediler” **** “Canavar Sofrası” ****“Bildirim”**** Asiye Nasıl Kurtulur?”

Amatör kelimesi, Latince sevmek ( amare) fiilinden gelir. Latincede amatör-amatorius seven, sevgili, dost- aşık anlamındadır ve örneğin amor sevgi, amatus sevilen, amicusda sevgili veya dost demektir. Fiilin Latince çekimi ve türevleri; insan- sanat- oyunu tanımlar gibidir.
Amatör tiyatrocu için seyirci; sevgili ve/veya dost iken; sanat bizi kıyıdan ufka ve daha da ötelere, yeni yolculuklara çağıran, sevgiyle bağlandığımız saygı duyduğumuz, mutluluk bulduğumuz alandır. Bu açıdan bakıldığında da tiyatroyu amatörlük dürtüsüyle öğrenmek, yaşamımızda açılan yeni bir pencere, merakla çıkacağımız bir yolculuktur. Tiyatronun kendine özgü kuralları ve kendine özgü dilini, sadece bir başlangıcın gerektirdiği kadar tanımak yetmeyebilir. Ötelere gitmek, konu hakkında daha fazla bilgi edinmek, araştırma yapmak gerekir.

Dişiyle, tırnağıyla yükselen tiyatrocular, iyi yetişmiş tiyatrocular için kullanılan “sahne tozunu yutmuş” deyimi iyi bir amatör tiyatrocu için önünde gitmesi gereken uzun bir yol olduğunu düşündürür. Seyirci karşısına çıkmak için her fırsatı değerlendiren, uygulayarak öğrenen, deneyerek yaşayan tiyatrocu bir günün diğerine benzemediğini, beklenmedik durumlarla karşılaşabileceğini aklından çıkartmaz. On yıllık deneyimin bir yıllık deneyimin on katı olmadığı, çok daha fazlası olduğunu bilmelidir.

Bahar ayları başlangıcında amatör topluluklar “27 Mart Dünya tiyatro günü”nden itibaren yıl içinde hazırladıklarını birbiri peşi sıra sahnelemeye başlarlar. Öncelikli olarak Üniversitelerin etkinlikleri ardından Nisan ayında çocuk oyunları daha sonra tiyatro sevdalısı geçmişlerinde öyle veya böyle tiyatro ile uğraşmış ve her fırsatta bu “sevgili” yi özleyen, bu “dost”tan kopamayanlar eserleri sergileme telaşına girerler. İlkbahar ayları ekiplerin yoğun koşuşturmacısıyla geçer. Çoğunlukla kimi bir veya iki kez sahneler eseri. İstanbul gibi her an her gün onlarca etkinlik arasında kendilerine yer bulabilenler, seyircisiyle buluşabilenler şanslıdır.

Size “şanslı” olarak benim izleyebildiğim dört oyunu sizlere duyurmak istiyorum.

Bilgi Sahnesinden “dediler”:
çocukların çevresinden gördüğü duygusal ve psikolojik şiddet üzerine yaptıkları doğaçlamalardan oluşuyor. Oyunda daha ziyade, çoğu zaman çocuğa en yakını tarafından bilinçsizce uygulanan, ya da psikanalitik ifadeyle “bilinçdışı” uygulanan şiddete odaklanmışlar. Doğaçlamaların çıkış noktasının genellikle oyuncunun kendi anıları olması, yaşadıklarına kendi yorumunu eklemesini ve yaşadıklarıyla yüzleşmesini de mümkün kılıyor. Bunun oyuncu ve seyirci arasındaki ilişkiye getirdiği samimiyeti engellememek adına konvansiyonel tiyatronun oyuncu ile seyirci arasına mesafe koyan araçlarının neredeyse tümünden (ışık, dekor vb..) vazgeçmişler. Farklı sahneleme biçimleri aramışlar. Seslendirdikleri şarkılar oyunu tamamlayan çok önemli ve de vazgeçilmez bir yapı taşı oluşturuyor.

Bilgi Sahnesi’nin ekim ayından bu yana sürdürdükleri çalışmalarının sonucu.”dediler” sahnelenmiş. Oyunculuk çalışmalarında oyuncunun sahnede oynadığı rolün ardına saklanmadan, kendi olarak var olabilmesinin yollarını aramışlar. BİLGİ SAHNESİ oyuncuları, kendi anılarından yola çıkarak yaptıkları çalışmalar sonucunda “dediler” oyununu hazırlamışlar. Başarılı bir oyun kutlarım.
Metin: Bilgi Sahnesi Yöneten: Süreyya Bursa

Oyunda Sezin Ertek, Gizem Güvercin, Utku Gökerküçük, H.Canberk Karaçay,Bengi Kırlaroğlu, Ferhat Kondur,Çağla G. Özeren, Dilara Topuklular, Medine Yeşilyurt, Bida Yuşan oynuyor…


KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ OYUNCULARI
“CANAVAR SOFRASI”


Vahe KATCHE’ nin yazdığı KHÜ oyuncularının ortak çalışması ile sahnelenen “CANAVAR SOFRASI ”: 2.Dünya Savaşında savaştan oldukça az etkilenen bir toplumsal statüye sahip bireylerden oluşan arkadaş grubunun, bir doğum günü kutlamasında toplanmaları sırasında beklenmedik şekilde eve gelen Alman subayın, öldürülen subayların yerine kendi aralarından 2 kişiyi seçmelerini söylemesiyle ölümle yüz yüze kalan karakterlerin farklı yönlerini tanımamıza yol açıyor. Hayatlarını kurtarmak uğruna yakınlarını nasıl feda edebildiklerini, sigara kıtlığı dışında duyarsız kaldıkları savaşın nasıl aralarındaki dostluğu, aile bağlarını tehdit edip onları canavarlaştırdığını anlatıyor. Canavar sofrası etrafında toplanan bireyler kendi gündelik sıkıntı ve mutluluklarıyla yaşarlarken, kendi dünyaları dışında olup bitene karşı son derece kayıtsız bir ömür sürerken, gün gelip kendi hayatları tehdit edildiğinde, kendi duyarsızlıklarının bedelini, dönüp dolaşıp yine kendi kapılarını çaldığında en masumları bile canavarlaşan bu bireyler bizlere çok mu uzak, yoksa kendimizden de yakın mı? soruların KADİR HAS Üniversitesi Tiyatro bölümü özgün biçim arayışları ile sahnelemişler.

Biçimsel açıdan bakıldığında oyunun iki farklı gerçeklik (gerçek dünya ve düş)içinde geçmesine paralel olarak oyunun yer aldığı iki düzlem ( sahne gerçekliği ve dış dünya) bir arada kullanılmış. Oyundaki düş ve gerçek arasındaki gidiş gelişler, şimdi tiyatro ve gerçek, “ bu bir oyun” ya da “ bu gerçek” türünden git- gele dönüşüp “biçimle öz” iç içe gelişmiş.
Ekrem Çetin BİGAT ve Çınar NARTER’in dekor tasarımları çok başarılı. Oyunda rol alan
Sonay BAHÇEKAPILI, Daniel BECER, Koray BOYBEYİ, Arda ÇETİNKAYA, Bulut MESCİ, Cihan ÖZCAN, Dolunay PİRCİOĞLU, Duygu YÜRÜKÇE görevlerini başarı ile kotarıyorlar. Aldıkları eğitimin hakkını vermişler. Kutlarım.


MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
“ BİLDİRİM ”


Vaclav HAVEL’in yazdığı Gürhan ELMALIOĞLU ‘nun yönettiği “BİLDİRİM” Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk bölümünün Marmara Eğitim Köyünde A.Adnan Saygun Sahnesinde seyircisi ile buluştu.
Metnin HAVEL’in çok sevdiği memleketinde olan bitenleri hicvederken aynı zamanda evrensel boyutu yakalayabilmiş bir metin olmasına yanında özgün anlatıma olanak sağlaması yönetmenin oyunu seçmesinde önemli iki unsur.
HAVEL’in insanlığa tuttuğu aynayı, Maltepe Üniversitesi oyuncuları araştırarak buldukları özgün tiyatro dilinde sahneleyerek başarılı olmuşlar. Netice odaklı düşüncenin ve yaşamın egemen olduğu dünyamızda üretim aşamasında atılan adımlara, yapılan keşiflere ve paylaşılan fikirlere daha da çok sahip çıkarak çalışılan bu oyunda tüm karakterlerde ve olaylarda seyirciye ve memleketimize, dünyamıza, yaşamımıza ait birçok gerçeklik ve benzerlik bulunmuş. Ortak bir hayali paylaşmak için yola çıkmışlar ve başarmışlar. Tadı doyumsuz bir seyir…
”Pitidapca” konuşulan ama her “memurun bir insan olduğu” düşüncesinin sonucu dili elinden alınanların kişiliksizleşmesine oldu-bittiyle bakmayan siyasi otoritenin , resmi kurumların insan yaşamlarına,düşüncelerine yapılan baskıların olmadığı, bireylerin düşünmeyen, eleştirmeyen, sorgulamayan, şikayet etmeyen, korkan , çaresiz, kendine ve dünyaya yabancı kimlikler haline gelmemesi dileğiyle emeği geçenleri kutlarım.Zevkle izlenen başarılı bir eser ortaya koyanlar;
Dramatug Evren ERBATUR, Görsel tasarım Berna EKİM,
oyuncular ; Şafak BAŞKAYA, Gizem ÖZYURT, Eyüp BAYŞİ,Akyan DED, Ö.Zeynep DİNSEL, Nil GÜNAL, Şafak ERKUŞ, Oğuzhan TOZKOPARAN, Gülay HAYIR, Serra SOMAY, Ozan UZUN, Mustafa DİLEKLEN, B.Safa ÇALIŞ.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ OYUNCULARI
“ ASİYE NASIL KURTULUR ?”


Başlangıçta en büyük suçu bir hayat kadınının kızı olarak dünyaya gelmek olan Asiye savunmasızdır, çaresizdir, kimsesizdir. “ İnsanca” yaşamanın mümkün olduğunu düşündüğü vakit, “ insan “olmanın getirdiği duygularla hareket eder ve kaybeder (!)

Bu yıl Vasıf ÖNGÖREN’ in yazdığı Asiye Nasıl Kurtulur? “adlı oyunu Barış PİRHASAN’ın senaryosuyla harmanlayarak sergileyen İst.Üniv. Psikoloji Oyuncuları 2005 yılında bir bölüm öğrenci tarafından kurulmuş, psikoloji ile sanatı sahnede birleştirme gayretinde özgün bir grup.

Farklı bir anlatım ve reji anlayışıyla arayışlarını sürdüren topluluk 2008 de Özgür YETKİNOĞLU’nun yazdığı “ ÖLMEDEN HAYALLER” adlı oyunla, psikoloji ve sanatı bir komedi oyunu bünyesinde harmanlamışlardı.

“Asiye Nasıl Kurtulur?” da bütün sistemlerin yaratı-k-ları vardır.Asiye’de bu yaratıklar tarafından sömürülür. Bozuk düzen içinde kendilerine göre bir uyum kurmuş, başlarını kurtarmış olanlar tarafından itilir ve sonunda bu sistemin kurbanlarından biri olur.Sisitemler, bu kurbanlar sayesinde ayakta var olurlar; onlar da sistem sayesinde sözde var, özde yok olurlar…
Oyunun sonunda Asiye ne yazık ki ( !) kurtulacaktır (?)
Özgün Yetkinoğlu’nun yönettiği oyunda Sevda Çelebi, Ayça Tezerişir, Ö.Fırat Köker,Güliz Kayahan,İdil Özkurşun, Ezgi Cıngır, Alperen Ak,Ekin Gündü,Berkcan İkizler, C.Can Aşlamacı,Özgür Yetkinoğlu, Sena Sarı,Güniz Bilge, E.Eren Aksu, Emre Berber, Çağla Gider, Büşra Parça rol almış.Cemre Can Aşlamacı’nın dekor tasarımı, Ezhi Cıgır’ın kostüm tasarımı ve Özgür Yetkinoğlu’nun koreografisi başarılı.
Ekip olarak Türk Tiyatrosunun kilometre taşlarından biri olan değerli tiyatro ustası Vasıf ÖNGÖREN’in Asiye Nasıl Kurtulur? Adlı eserine layık olduğu değeri esirgemeyen İstanbul Üniversitesi Psikoloji Oyuncularını kutlar, başarılarının sürekli olmasını dilerim.

Dündar İncesu

Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 454
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Bireyden Toplumsala Şiddet Sarmalı (Metin Boran) - 5/12/2010
  • Trabzon'daki Tiyatro Şöleni, Cumartesi Akşamı Perde Kapatıyor (Üstün Akmen) - 5/12/2010
  • Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin 11.si Başladı ve Özlem Türkad (Üstün Akmen) - 5/7/2010
  • Nurullah Tuncer, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Görücüye Çıkıyor: İntiharın Genel Provası (İhsan Ata) - 5/1/2010
  • Kerem Gibi (Dündar İncesu) - 4/29/2010
  • Aşkta, Kırıldığı Yerden Keskinleşen Yolculuk: Dar-ül Love (Üstün Akmen) - 4/29/2010
  • Aşkta, Kırıldığı Yerden Keskinleşen Yolculuk: Dar-ül Love () - 4/29/2010
  • Hayat Popüler Değildir: KOHELET (Yurdagül Yurtseven) - 4/28/2010
  • Tiyatroyu Yeniden Tartışmak (Metin Boran) - 4/28/2010
  • Tuncer Cücenoğlu'nun ÇIĞ'ı, Krasnodar'da Ayakta Alkışlandı (Üstün Akmen) - 4/28/2010
  • Amatör (Dündar İncesu) - 4/28/2010
  • İmza Kampanyası - Tiyatrocu Kadınlar Siirt'te Yaşanan Olayı Protesto Ediyor! (İmza Kampanyası) - 4/23/2010
  • Gizli Aşk, Aşkın Gizli hali ya da; Rita (İhsan Ata) - 4/23/2010
  • Tiyatro Sezonu Sona Ererken - Bitsin Bu Boşvermişlik! (Metin Boran) - 4/21/2010
  • Tiyatroda Oyun Seçimi ve Anlamı Üzerine bir Deneme… (Melih Anık) - 4/20/2010
  • APARTMAN ya da Yalnızlığa Atılan Düğüm (Pınar Çekirge) - 4/20/2010
  • Yiğit Sertdemir'den bir Çığlık: Fail-i Müşterek (Melih Anık) - 4/7/2010
  • Artık Hiçbir Yer... (Oya Palay) (Pınar Çekirge) - 4/7/2010
  • Kemal Başar'dan Postmodern Bir Uyarlama… Romeo ve Juliet (İhsan Ata) - 4/7/2010
  • Tamer Levent Gene Sahnede ve Gene Yüceliyor: Yalancının Resmi (Üstün Akmen) - 4/7/2010
  • Geçmişten Günümüze Yayınlanan En Güzel Tiyatro Bildirileri (Yurdagül Yurtseven) - 4/4/2010
  • Hizmet Etmeyi Kabul Etmeyin ya da Başınıza Geleceği Kabullenin: Mefisto (Üstün Akmen) - 4/1/2010
  • Kafka'nın Davası (İlkay Sevgi) - 4/1/2010
  • Gibi Yapanlar Perdelerini Son Kez Kapattı! (Mehmet Demirtaş) - 3/30/2010
  • Pıtchfork Disney / Korku Tüneli (Pınar Çekirge) - 3/29/2010
  • -Ben Patronum- Diyen Mehmet Ergen'e Cevap: Köpürmeyin Sayın Ergen! (Melih Anık) - 3/29/2010
  • Dünya Tiyatro Günü'nde Hadi Çaman'a 2. Mektup (Rengin Uz) - 3/27/2010
  • Tiyatro Gününde Perdeler Kapansın (Nedim Saban) - 3/27/2010
  • Arkadaşlarıma Güzelleme (M. Ergün Işıldar) - 3/26/2010
  • Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Sahnesi'nde Yetişkinlerle Çocukların Boks Maçı: Büyüyünce Ne Olacaksın? (Ceren Okur) - 3/25/2010
  • Gül'e Ağıt - Darülbedayi Çıkmazı - Özlem Türkad (Üstün Akmen) - 3/23/2010
  • Olmadı Sayın Anık (M. Ergün Işıldar) - 3/23/2010
  • Euripides, Bakhalar ve Baküs (Dündar İncesu) - 3/23/2010
  • Kafes'in İçindekiler ve Dışındakiler (Rengin Uz) - 3/21/2010
  • Tiyatro Kedi, tiyatrokare ve Talimhane Tiyatrosu Artık Rüştü Uzel'de (Efe Deprem) - 3/21/2010
  • Melih Anık’ın -Ben Patronum- ile ilgii yazısına Mehmet Ergen’den cevap (Mehmet Ergen) - 3/21/2010
  • Ben Patronum - Aksanat Yeni Kuşak Tiyatro'ya ve Mehmet Ergen'e Yakışmadı… (Melih Anık) - 3/21/2010
  • Keserken kendini bileyen bir bıçaktı (Pınar Çekirge) - 3/21/2010
  • Karagöz Geri Döndü (Ayşe Müge Gerdan) - 3/12/2010
  • Papaz Kaçtı - İskele Sanat ve Kültür Derneği Tiyatro Topluluğu (Hakan Yozcu) - 3/12/2010
  • Dişil ve Eril Dengede "BİZ" (Asmin N. Singez) - 3/12/2010


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..