| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |

 



Suna Pekuysal

Hayranım Diyenler : 17 kişi

Suna Pekuysal Hakkında Yorumlar


Paylaş      

Asıl adı Suna Belener olan Suna Pekuysal, sinema, tiyatro ve TV oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

1933 doğmlu olan ünlü sanatçı, İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü'nde öğrenim görürken, 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman'ın "Artist Aranıyor" adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı.

Üç yıl sonra dram bölümüne geçti. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi.

54 yıl Şehir Tiyatroları'nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.

Sanat yaşamı boyunca 250'den fazla oyunda rol alan Suna Pekuysal, 100'e yakın sinema filminde de rol aldı.

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey'in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey'in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen'in sahneye koyduğu "Lüküs Hayat" adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan "Lüküs Hayat"ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları'nda Joseph Kesselring'in yazdığı ve Çetin İpekkaya'nın yönettiği "Ahududu" adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı. Suna Pekuysal, 53 yılda 250 oyunda, 100 filmde rol aldı. Adı, her zaman Türk tiyatrosunun en iyileri arasında anıldı. Sanatçı, dizi filmlerde de rol aldı.

Ödülleri
1980 Avni Dilligil Ödülü (Tırpan)
1980 Ulvi Uraz Ödülü (Tırpan)
1986 Sanat Kurumu Ödülü (Lüküs Hayat)
1987 İsmail Dümbüllü Ödülü (Lüküs Hayat)
1998 Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Yaşam Boyu Başarı Ödülü
2000 Belkıs Dilligil Onur Ödülü
2001 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü
2003 Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü

Filmografisi
Can Yoldaşı (1952)
Halıcı Kız (1953)
Yaprak Dökümü (1958)
Allı Yemeni (1958)
Sevdalı Gelin (1959)
Samanyolu (1959)
Garipler Sokağı (1959)
Aşk rüzgarı (1960)
Mahallenin Sevgilisi (1960)
Bir bahar Aksamı (1961)
Otobüs Yolcuları (1961)
Zavalli Necdet (1961)
Unutamadığım kadın (1961)
Cilali Ibo Zoraki Baba (1961)
Minnoş (1961)
Derbeder (1961)
Hayat Bazen Tatlıdır (1962)
Esir Kuş (1962)
Küçük Hanımın Kısmeti (1962)
Damat Beyefendi (1962)
Küçük Hanım Avrupa'da (1962)
Bir Gecelik Gelin (1962)
Şeytan bunun neresinde (1962)
Küçük Hanımın Şoförü (1962)
Aşk Güzeldir (1962)
Neşemizi Bulalım (1962)
Yedi Günlük Aşk (1962)
Yalnızlar İçin (1962)
Çam Sakızı (1962)
Yedi Kocalı Hürmüz (1963)
İlk Gözağrısı (1963)
Aşka Vakit Yok (1963)
Cici Can (1963)
Erkek Fatma Evleniyor (1963)
Aşk Tomurcukları (1963)
Adanalı Tayfur (1963)
Kötü Tohum (1963)
Kiralık Koca (1963)
Akasyalar Açarken (1963)
Kızgın Delikanlı (1964)
Afilli Delikanlılar (1964)
Kadın Berberi (1964)
Yalnız Değiliz (1964)
Yiğitler Yatağı (1964)
Kral Arkadaşım (1964)
Şoförler Kralı (1964)
Yalancının Mumu (1965)
Dört Deli Bir Aptal (1965)
Bir Koltukta İki Karpuz (1965)
Kıskanç Kadın (1966)
Çalıkuşu (1966)
Akşam Güneşi (1966)
Fabrikanın Şoförü (1966)
Sevgilim Artist Olunca (1966)
Trafik Belma (1967)
Nemli Gözler (1967)
Sen Benimsin (1967)
Üç Sevdalı Kız (1967)
Yıkılan Gurur (1967)
Paydos (1968)
Katip (1968)
Kadın Değil, Baş Belası (1968)
Atlı Karınca Dönüyor (1968)
İncili Çavuş (1968)
Kanlı Nigar (1968)
Sazlı Damın Kahpesi (1969)
Kınalı Keklik (1969)
Sevdalı Gelin (1969)
Esmerin Tadı Sarışının Adı (1969)
Ayşecik - Yuvanın Bekçileri (1969)
Küçük Hanımın Şoförü (1970)
İç Güveysi (1970)
Allı Yemeni (1970)
Ham Meyva (1970)
Kezban Roma'da (1970)
Kanunsuz Yaşayanlar (1971)
Keloğlan Aramızda (1971)
Bir Varmış Bir Yokmuş (1971)
Hasret (1971)
Yalnız Değiliz (1971)
Şehzade Sinbad Kaf Dağında (1971)
Hüdaverdi - Pırtık (1971)
Tophaneli Murat (1971)
Hayat Sevince Güzel (1971)
Bizimkiler (1971)
Kadifeden Kesesi (1971)
Keloğlan (1971)
Keloğlan ve Can Kız (1972)
Ben Bir Garip Keloğlanım (1976)
İnşaat (2003)
Teberik Şanssiz (2004)
Hırsız Var! (2005)


Suna Pekuysal isimli sanatçının sitemizde kayıtlı çalışmaları

Yorumlar

osman somer - ( 7/22/2008 )
Türk sanat hayatına yaptığın katkılar için sonsuz teşekkürler. Türkiye gerçek bir sanatçısını sonsuzluğa uğurladı. Mekanın cennet olsun...

- ( 10/31/2012 )


Suna Pekuysal Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 295
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 





Friedrich Dürrenmatt      Matei Visniec      Barış Taşkın      Fatih Altun      Hatice Topal      Işıl Dalamanlı      Cengiz Okuyucu      Mertkan Arat      Hakan Fidan      Suna Pekuysal      Bahri Beyat      Nejat Uygur      Pierre Chesnot      Gencay Gürün      Can Gürzap      Nilgün Belgün      İlkay Saran      Melda Gür      Levent Ulukut      Ahsen Ever      Tuğçe Doras      Altan Erbulak      Hüseyin Hilmi Bulunmaz      Coşkun Büktel      Lemi Bilgin      Ömür Kürşat Kurt      Reşat Nuri Güntekin      Dilek Türker      Mehmet Ulay      Sanem İşler      Öney Olcaytu      Hadi Çaman      Yeşim Alıç      Metin And      Steven Berkoff      Zurab Siharulidze      Orhan Kemal Aydın      Yonca Cevher Yenel      Çetin Etili      Munis Düşenkalkar     



Tiyatro Kursu Başlıyor!
12 Aralık'tan itibaren her PERŞEMBE Kadıköy'de!
Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



Duyuru Panosu!



Son Eklenen Tiyatro Oyunları

     Güncel Yazılar

Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

Mail Listemize Üye Olun

     Güncel Haberler
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
Istanbul Fringe Festival - Uluslararası Performans Sanatları Festivali (18-22 Eylül 2019)

Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
 
 |