| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |

 



Macide Tanır

Hayranım Diyenler : 12 kişi

Macide Tanır Hakkında Yorumlar


Paylaş      

Macide Tanır, (d. 1922). Türk sinema ve tiyatro sanatçısı.

Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro ve Opera Bölümünü'nden sınıf atlayarak 3 yılda mezun oldu. Yüksek lisans sonrası 1943 yılında Devlet Tiyatroları'na katıldı. 1985 yılına kadar sahnelerde kaldı. Sanat yaşamı boyunca sayısı 50'yi aşan dünya tiyatro edebiyatının seçkin eserlerinin başrollerini oynadı.

TV seyircileri ise, kendisini, Şehnaz Tango dizisinde Şehnaz'ın annesi olarak tanımıştır.

Aldığı pek çok ödülün yanı sıra 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Sanatçının "Tiyatronun Cadısı" isimli bir anı kitabı vardır.

Yazları Altınoluk'ta yaşamaktadır.

Ödülleri:
* 1961-62 Basının tiyatro sanatçıları arasında yaptığı anket - Yılın Sanatçısı (Ağaçlar Ayakta Ölür)
* 1964-65 Basın-İş Sendikası - Yılın Sanatçısı (Dünyanın Düzeni)
* 1968-69 Sanatsevenler Kurumu En İyi Oyuncu (Kıl Payı)
* 1973-74 Sanatsevenler Kurumu - En İyi Oyuncu (Yanlışlık)
* Sanat Kurumu - En İyi Oyuncu (Gölge Ustası)
* 1988 Kültür Bakanlığı - Jüri Özel Ödülü
* 1988 Şehir Tiyatroları - Yılın Sanatçısı
* 1988 Hürriyet Gazetesi - Yılın Sanatçısı
* 1989 Kadınlar Birliği -En Başarılı Sanatçı
* 1990 Mersin Kültür ve Sanat Şenliği Onur Ödülü
* 1990 Sanat Kurumu - Yılın Sanatçısı
* 1991 Devlet Sanatçısı
* 1992-93 Avni Dilligil Onur Ödülü - Müziksiz Evin Konukları
* 1992-93 İtalyan Kültür Bakanlığı - Adelaide Ristari Ödülü
* 1993 Ses-Der Ödülü
* 1993-94 İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü Ödülü
* 1996 Yarım Asır Sahnede - Altın İğne
* 1996 Lions Yönetim Çevresi Ödülü
* 1996-97 ÇASOD Ödülü
* 1997 1. Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
* 1998 Kadınlar Birliği Şişli Şubesi Cumhuriyetin 75. Yılı Ödülü
* 1998 Mimoza Dergisi - 75 Yılda 75 Kadına Ödül

Rol aldığı bazı oyunlar
* Dünyanın Düzeni
* Öteye Doğru
* Keçiler Adası
* Nora
* Hortlaklar
* Kılpayı
* Kanlı Düğün
* Ağaçlar Ayakta Ölür
* Altın Göl
* Gölge Ustası
* Günden Geceye
* Ecinniler
* Faust
* Kibarlık Budalası

Filmografisi
* 1987 Yer Demir Gök Bakır
* 1989 Baharın Bittiği Yer
* 1994 Cadı Ağacı
* 1994 Yengeç Sepeti
* 1996 Şehnaz Tango (TV Dizisi)
* 1996 Kurtuluş
* 1998 Cumhuriyet


Macide Tanır isimli sanatçının sitemizde kayıtlı çalışmaları

Yorumlar

NURSEN ATEŞ - ( 2/16/2011 )
Macide Tanır… Tiyatronun cadısı
Altınoluk’ tayım. Saat 10 suları. Denize girmeye hazırlanıyorum.Suya inen merdivenin başına geldiğimde, başında kırmızı bonesi,sırt üstü yüzen birisi dikkatimi çekti.Hiç acelesi yoktu. Kendinden emin, dingin kulaçlar atıyordu.Çok dikkatle bakmama rağmen yüzünü görmem mümkün olmadı, bir süre sonra da gözden kaybettim,Sudan çıkışını göremedim. Merak etmiştim. Her şeyden önce kimdi ve nereye kaybolmuştu ?Bir gün sonra otelin girişindeki koltukta gazetemi okurken, yukarıdan bir ses - gelebilir miyim - dedi. İrkildim. Bu sesi tanıyorum. O sesin sahibi burada...İnanılası değil...Büyük bir merakla ayağa kalkıp beklemeye başladım.
Ve o an...Üstünde yeşil, çiçek desenli elbisesi, boynunda beyaz fuları,kolunda kırmızı çantası, ,kakülleri alnına dökülmüş sarı saçları ile,Macide Tanır...Tiyatronun cadısı...karşımdaydı...İlk hissettiğim şey saygı idi. Sonra bu duygum korkuya dönüştü...“ Günaydın “ desem, bana karşılık verir miydi? Yoksa sadece gülümsesem mi bilemedim..Bütün cesaretimi toplayıp “ günaydın efendim “diyebildim…Canı gönülden bir cevap aldım. “ günaydın “ diyordu...Sıcacıktı sesi..O an neler söyledim hatırlamıyorum ama, kalbim dışarıya çıkacak gibiydi..Ona dokundum...Sevgimi aktarabilmemin tek yolu bu benim için çünkü...Onunda hissettiğini biliyorum...ve o an yaşadığım mutluluk anlatılası değil..Bir dev, Bir çınar ve ben ona dokundum..Sesim titreyerek, çok alışık olduğuna inandığım o soruyu sormadan da edemedim...“ Resminizi çekmeme izin verir misiniz “ ?Büyük bir içtenlik ve o muhteşem ses tonu ile tabii dedi...Merdivenlerden indi. Elini omzuma koydu. Nasıl bayılmadım hiç bilemiyorum...Sonra yanıma oturdu ve konuşmaya başladık..Alabilene her kelimesi ders niteliğinde olan bu konuşmamızın tam ortasında“ kitabımı okudun mu “ diye sordu...İyi okumakla övünen be, bir anda kıpkırmızı oldum. Utanarak “ hayır” dedim.Hemen ilave ettim. “Özür diliyorum bugün alıp okuyacağım” .Gülümsedi. Bir sonrasında her gün oturduğu çay bahçesine buluşmak üzere sözleştik ayrıldık...O gece kitabını aldım ..TİYATRONUN CADISI...büyük bir merakla okumaya başladım...Bir devirdi yaşanan ve yazılan..Sabahın ilk ışıklarını görünce yerimden fırladım...Hemen denize koştum. Daha sonra kahvaltı. Nihayet saat 11 oldu...Çay bahçesine gittiğimde beni bekliyordu...Kitabını aldığımı söyledim.Sevindi..Benim için imzaladı... Macide Tanır- ı dinlemek olağan üstü güzeldi..Anlatan sanatçı Macide Tanır’ dı...Bense onun içindeki çocuk Macide Tanır- ı duydum, gördüm..o da bunu hissetti...Bir ara elimi avuçlarının içine aldı.Yanağına bastırdı. Sevgi doluydu...İşte o an yüreğime dokundu...AĞLIYORDU…Dev Macide değil, içinde yaşattığı kız çocuğu ağlıyordu...AĞLIYORDUM...Hiç bilmediğim, hep özlemini çektiğim anne dokunmasını yaşıyordum...Saatler çok çabuk ilerledi ve o benim yatağa düşme zamanım geldi diyerek izin istedi.Bir gün sonra aynı saatte buluştuk..Hayatını anlattı... Şiirler okudu...Rüyada gibiydim...Uyanıp yok olmasından korktuğum bir rüya...Ama yanımdaydı.ve o muhteşem yorumu ile “haydi Abbas vakit tamam, akşam diyordun,işte oldu akşam “ diyordu.Sonra, bir gün önce imzaladığı kitabını istedi ve ikinci bir not düştü..
“ Ne biçim şey bu yahu... Sanki bin yıldır tanıyorum seni...”Ne biçim bir şey olduğunu ben de bilmiyorum Macide Tanır..Ama bin yıldır beraber olduğumuzu biliyorum...Belki de daha önceki hayatlarımızda beraberdik.Seni tanıdığım için tanrıma teşekkür ediyorum.( Kendi deyimi ile ükela ) devlet sanatçısı Macide Tanır..İnsan Macide Tanır...Benim için ise kırmızı başlıklı küçük kız çocuğu..İyi ki varsınız...Ve üçünüzü de çok, ama çok seviyorum... Tüm kalbimle.....NURSEN ATEŞ



NECİBE ÖZERDEN - ( 4/17/2011 )
Onu ilk dinleyişim arkası yarınlarda oldu.Etkileyici sesini hiç unutmadım.Daha sonra Devlet Tiyatroları İstanbulda temsiller vermeye başladığında Yanlışlık oyununda serettim.Senfoni Orkestrasının konserlerinde hep karşılaştık.Bir gün Tiyatronon Cadısı kitabımı imzalatmak istediğimde sevgi ile sarıldı.Onu, omuhteşem insanı çok seviyorum ve sağlıklar diliyorum...

Macide Tanır Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 690
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 





Vildan Türkbaş      Gürol Güngör      Zümrüt Erkin      Nihat Alpteki      Özge Kırış      Bensu Orhunöz      Şehnaz Bölen Taftalı      Musa Arslanali      Macide Tanır      Ergin Karabatan      Yeşim Özsoy Gülan      Sanem Öge      İnan Ambarkütük      Eda Çatalçam      Özlem Aktaş      Boris Vian      Umut Temizaş      Ayça Koyunoğlu      Volkan Girgin      Ercüment Acar      Ceylan Dizdar      Mert Aydın      Tuğçe Tanıl      Mert Özkan      Harold Pinter      Mert Tanık      Özge Borak      Barış Bakova      İbrahim Ulutaş      Barış Çağatay Çakıroğlu      Elyesa Çağlar Evkaya      Berkun Oya      Ozan Çelik      Öykü Karayel      Tülin Özen      Tuncay Özinel      Nurçin Çavdar      Ahu Türkpençe      İdil Fırat      Savaş Özdemir     



Tiyatro Kursu Başlıyor!
12 Aralık'tan itibaren her PERŞEMBE Kadıköy'de!
Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



Duyuru Panosu!



Son Eklenen Tiyatro Oyunları

     Güncel Yazılar

Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

Mail Listemize Üye Olun

     Güncel Haberler
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
Istanbul Fringe Festival - Uluslararası Performans Sanatları Festivali (18-22 Eylül 2019)

Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
 
 |