Bizler, hayatın akışı içinde mesleklerini icra edenler, doktorlar, işçiler, mühendisler, bankacılar, akademisyenler, avukatlar ve niceleri olarak biz çalışanlar, sanat yapmak istiyoruz. Biliyoruz ki, bu mümkün.
Edebiyatçı Kafka aynı zamanda bir muhasebeciydi. Shakespeare döneminde loncalar, yani meslek birlikleri tiyatro yapıyordu. Stanislavski ve Grotovski köhnemiş sanat anlayışlarına karşı hep amatörlerle çalıştılar. Brecht fabrikalarda ve sendikalarda emekçilerle tiyatro yaptı. Türkiye tiyatrosunun 60’lı yıllardaki avangarde çıkışlarının ardında hep amatörler vardı.
Mesleki yaşamlarının yanı sıra tiyatro yapmaya çalışanların günümüzde ne kadar yaygın olduğunu biliyoruz. Bu kişiler arasında, çalışma hayatının rutininden kaçmaya çalışan, bu vesileyle tiyatroyla tanışmış olanından tutun da; çocukluk, ilk gençlik veya öğrencilik yıllarında tiyatroyla tanışmış ve tiyatroyu hayatından çıkarmamış pek çok tiyatro sevdalısı var. Kimisi ise, profesyonelleşme koşullarını farklı mesleklerde çalışarak sağlamaya çalışmakta. Çoğunun ortak özelliğine baktığımızda sadece kültürel tüketici değil aynı zamanda kültürel üretici olarak da hayatlarında tiyatroya yer açmak için mücadele ettiklerini görüyoruz.
Öte yandan çalışan tiyatrosu yapanlar kendi varoluş koşullarından kaynaklanan ciddi sorunlarla başa çıkmanın yollarını arıyorlar. Çalışma ilkeleri, işbölümleri, çalışma mekânı ve zamanından tutun da topluluklar içindeki mali ve ekonomik modellere değin konuşulacak pek çok konunun olduğu açık.
Sürdürülebilir tiyatro çalışmalarının önündeki temel engeller nelerdir ve belli bir sistematiğe sahip bir tiyatro pratiği nasıl inşa edilebilir?
Oyun çıkarıp dağılan topluluklar yerine süreklilik oluşturmayı hedefleyen topluluklar çoğaldıkça hem tartışma daha yakıcı hale gelecek hem de ortaya konulan yanıtlar çeşitlenmeye başlayacaktır.
Tüm bu sorulara yanıt aramak ve çalışma hayatıyla birlikte yürütülen farklı tiyatro modellerini tanımak için ilgili tiyatro topluluklarını İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) kapsamında 28 Mayıs 2011 tarihinde yapılacak Çalışanların Tiyatrosu oturumuna davet ediyoruz.
17.00 Söyleşi: Çalışanların Tiyatrosu (İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Kampüsü, Kültür Sanat Birliği Oditoryumu-Büyük Salon)
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...