Emek Sineması'nın yıkımını protesto etmek için yapılan eyleme polisin sert müdahalesi 300'ü aşkın sinemacının imzaladığı mektupla protesto edildi.
Emek Sineması’nın yıkımını protesto eylemine yapılan saldırı sanatçılar tarafından protesto edildi.
300’ü aşkın sinemacı ortak bir mektup kaleme alarak hem saldırıya tepki gösterdi hem de Emek Sineması'na bir kez daha sahip çıktı.
İşte sinemacıların mektubu:
EMEK SİNEMASI İÇİN SİNEMACILARDAN AÇIK MEKTUP
SEVGİ EMEK’TİR!
Emek Sineması’nın 2009 yılında kapatılmasından ve yıkımını içeren projenin kamuoyu ile paylaşılmasından bu yana sürdürülen protesto eylemlerine biz de bu ülkenin sinemacıları olarak destek verdik. İstanbul’un en eski ve görkemli salonu olan Emek Sineması’nın bir kültür mirası olduğunu ve mevcut haliyle restore edilerek korunması gerektiğini her platformda barışçı yöntemlerle savunduk.
Aslen bir kamu mülkü olan Emek Sineması ile ilgili yaşanan süreçte, Emek’in asıl sahipleri olan bizlerin, kamunun görüşleri yok sayıldı. Emek Sineması’nın yıkımını öngören proje, sadece tek bir kültür varlığının değil ‘kültür’ün ve ‘sinema tarihinin’ de yıkımı anlamına geliyor.
Emek Sineması’nın yıkılmayacağı, varolan haliyle yeni yapılacak alışveriş merkezinin üst katına ‘aynen’ taşınacağı iddiası hem Kültür ve Turizm Bakanı hem Beyoğlu Belediye Başkanı hem de proje sahibi Kamer İnşaat yetkilileri tarafından defalarca tekrarlandı. Ancak, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen protestoda Emek Sineması’nın içine giren tanıkların çektiği fotoğraf ve videolarla sinemanın yıkılmaya başlandığı kayıt altına alındı. Bu durum, İstanbul Film Festivali’nin de devam ettiği bu günlerde, 7 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen geniş katılımlı bir yürüyüşte aralarında Costa Gavras, Erden Kıral, Derya Alabora, Serra Yılmaz, Ahmet Mümtaz Taylan, Cem Davran, Tuncel Kurtiz, Onur Ünlü, Erden Kıral, Özcan Alper, Emin Alper, Aslı Özge, Seren Yüce, Derya Alabora, Serra Yılmaz, Defne Halman ve Hazal Kaya pek çok değerli sinemacı tarafından barışçı bir şekilde protesto edildi. Emek Sineması’nın olduğu gibi muhafaza edilmesi talebimizi yenilediğimiz bu yürüyüşte, İstanbul Film Festivali’nin birçok değerli yabancı konuğuyla birlikte, polis şiddetine maruz kaldık. Yönetmen, oyuncu, sinema emekçisi arkadaşlarımız ve Emek Sineması için mücadele eden emekseverler, polisin biber gazı ve tazyikli su içeren müdahalesinin mağdurları arasında yer aldı. Bu barışçıl protestonun sebepsiz bir şiddetle bastırılmasında sorumluluğu olan tüm kişi ve kurumları hesap vermeye çağırıyoruz.
Biz bu ülkenin sinemacıları olarak, Emek Sineması’nın yıkılmadan varolan yerinde restore edilerek korunması ile ilgili talebimizi ısrarla yineliyoruz. Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan olmak üzere, Emek Sineması'nın mülkiyetini elinde tutan SGK'nın bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de dahil olduğu siyasi iradeyi kamuoyu adına göreve çağırıyoruz.