| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Afife Ödülleri'nden izlenimler: TÖRENDE İSYAN VAR!
Rengin Uz



Sezon sonunda çok hareketli günler yaşıyoruz. Şehir Tiyatroları’nda önce yönetimin bürokratlara devredilmesi ardından özelleştirilmesi gündeme gelince ortalık iyice karıştı. Taksim’deki yürüyüşün ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun önündeki oturma eyleminin ardından Pazartesi gecesi de Afife Ödülleri törenindeydik. Başbakan’ın ‘Siz kimsiniz? ‘ diye aşağıladığı oyuncular, ödül verirken de alırken de aynı ortak dileği paylaştılar ‘Şehir Tiyatroları Kapatılamaz’.

Sezon sonunda tiyatro dünyasına gergin günler yaşanıyor. Şehir Tiyatroları’nın ardından Devlet Tiyatroları’nın da özelleştirilmesi gündemde. Hızlı yaşıyoruz bu günlerde. Dur durak yok. Pazar günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun önündeki meydanda sabahlandı. Bildirilerle, türkülerle, şarkılarla… Ertesi gün spor ayakkabılarımızı, kazaklarımızı çıkarttık Afife Tiyatro Ödülleri töreni için bu kez Haliç Kongre Merkezi’nin yolunu tuttuk. Ödülleri yazacak değilim, kimler hangi ödülleri kazandı zaten açıklandı. Ödül alanları ve adayları kutluyorum. Bana göre ilk üç arasına girenler zaten ‘en iyiler’

Afife törenine ait izlenimlerimi yazmak istiyorum. Çünkü bu yılki tören diğerlerinden çok farklıydı. 98 yıllık kültür mirası İstanbul Şehir Tiyatroları’nın üzerinde kara bulutlar dolaşıyordu (Henüz Devlet Tiyatrolarını öğrenmemiştik, sadece bekliyorduk…) Yeterince seyirci olmadığı (birçok oyuna yer bulunamıyor), yeterinde özgür olmadığı (!!!) için Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesine karar verilmiş, böyle buyrulmuştu. Üzgündük. Bu haksız uygulamayı içimize sindiremiyorduk. İki yıl sonra yüz yaşına basacak, bugünlere onuruyla gelmiş, seyircisiyle bütünleşmiş, dimdik ayakta duran bir kurum böyle bir haksızlığı hiç hak etmemişti.

Gelelim 30 Nisan Pazartesi akşamına, bu yıl 16.ıncısı düzenlenen Afife Töreni’ne… Merak ettiklerim, sorularım ve geceden bende kalanlar…

- Afife Ödüllerinde, 75 kişiden daha az salonlarda perde açanlar tiyatro yapıyor sayılmıyor! Yani değerlendirmeye alınmıyorlar. Büyük haksızlık. Neyse, gelen eleştirilere kulak vermişler, Haldun Dormen müjdeyi verdi, bu uygulama gelecek yıl değişecekmiş. Yerinde ve gecikmiş bir karar. Küçük salonlarda büyük işler yapılıyor…Durum böyle olunca, Afife Ödülleri çoğunlukla Şehir Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu arasında pay ediliyor.

- Selim Atakan, ödül töreninden önce gösterdiği tepkide ve ‘En İyi Oyun Müziği’ adaylığından çekilmekte , son derece haklıydı. Şehir Tiyatrosu yapımı ‘Şark Dişçisi’ gecede en çok ödül alan yapım oldu. Ama oyunun yönetmeni Engin Alkan, nedense ‘En İyi Yönetmen’ dalına, müzikal ise ‘En İyi Oyun’ dalına aday bile olmamıştı! Bence de bunda bir gariplik vardı.

- Afife’nin Özel Ödülleri arasında çok ayrı bir yeri olan ve 15 yıldan bu yana, Türk Tiyatrosu’nun çok değerli isimlerine verilmiş Nisa Serezli Aşkıner Ödülü bu yıl verilmedi! Nisa Serezli’nin ölümünden sonra eşi Tolga Aşkıner’in önerisi ile başlayan, Osman Şengezer’in ödül heykelciliğini tasarladığı ‘Nisa Serezli Aşkıner’ özel ödülü neden birdenbire kaldırıldı? Vermemeyi uygun gördüklerine göre mutlaka kendilerince bir nedeni vardı ama en azından bir açıklama yapmaları gerekmez miydi? Nisa Hanım bu saygıyı hak etmemiş miydi? Haldun Dormen’in bu konuda hassas davranmasını beklerdim.

- Bu sezonun en başarılı oyunlarından, Şehir Tiyatrosu yapımı ‘Rosenbergler Ölmemeli’ onca kategorinin arasında hiçbir dalda kendine bir yer bulamamıştı. İşte bunu da çok merak ediyorum. Acaba baştan beri mi bu oyun görmezden gelindi yoksa oyunun kaldırılmasının bunda rolü oldu mu?

- Açılış konuşmasını yapan Haldun Dormen, tiyatronun hiçbir zaman ölmeyeceğini vurguladı ve Mustafa Kemal Atatürk’ ün ‘ Her şey olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı bile ama sanatçı olamazsınız’ sözünü hatırlatınca ayakta alkışlandı.

- Gecenin sunucusu Korhan Abay formundaydı. Ona göre Haldun Dormen bile sap gibi durup konuşmasını yapmıştı. ‘Ben son derece mutluyum, gururluyum ve sevinçliyim’ dedikten sonra , İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Erzurum’da bir yurttaşla yaptığı dialoğa gönderme yaparak sahnede takla attı! Hem de iki kez.

- Gecenin yıldızı, geçen yıl Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü alan ve bu yıl da aynı ödülü Nedret Güvenç’e sunmak için sahneye çıkan Müjdat Gezen oldu. Badem bıyığı, yakasız gömleği, kısa pantolonu, ceketi ve beyaz çorapları bile salonda gülüşmelere neden oldu. Müjdat Gezen, Nedret Hanım’ın uzattığı eli sıkmadı. Ödülü uzaktan çekinerek verdi. Nedret Güvenç konuşmasını yaparken, bir kenarda öylece bekledi. Şaşkın ve ürkek. Ve sonunda bombayı patlattı, selamün aleyküm diye söze başladı ve Belediye’de 20 yılı aşkın süredir temizlik işlerinde çalıştığını şimdi Şehir Tiyatroları’nın yönetim kuruluna tayin olduğunu belirtti! Tören kelimesini ağzına almadı, onun yerine merhume Afife’nin ‘hediye’si demeyi tercih etti. Ve hep birlikte güldük aslında ağlanacak halimize.

- Müzikal ya da Komedi dalında en iyi oyuncu ödülü alan Tülay Günal da ‘Karanlık dönemler var önümüzde. Ben 2000’li yılları böyle hayal etmemiştim. Heykellerin kırıldığı, Fazıl Say’ın ülkeyi terkedip etmemesinin tartışıldığı günler yaşıyoruz. Tiyatro oyuncusu ile seyircisi arasında çok özel bir ilişki ve bir anlaşma vardır. Hiçbir siyasi erk bu ikisinin arasına girmeye başaramaz ‘ sözleriyle alkışlandı. Eh Genco Erkal’ın rol arkadaşından da bu beklenirdi… Tülay Günal, o gece siyaha bürünen kadınlar içinde en zarif olanıydı ayrıca.

- Müzikal dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu seçilen Sevinç Erbulak, yönetmenine ve tüm ekibe teşekkür faslından sonra, onlarla sabaha kadar şarkı söyleyen tanıdığı ve tanımadığı binlerce serseriye adadı ödülünü.

- Selçuk Borak kadar heyecanlısı yoktu. Eşi Buket’e teşekkür ederken gözyaşlarını tutamadı, müzikal dalında en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan başarılı dansçı ve koreograf, yıllarını verdiği Şehir Tiyatrosu için ‘Burada 30 yıllık stajım var, sanatçılara neşter vurmak yazık ve günahtır’ derken sesi titriyordu.

- Törende, çok hoş ve anlamlı bir hareket de ‘Kargaşa’daki rolü ile’ Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncu’su’ ödülünü kucaklayan Nergis Çorakçı’dan geldi. Nergis, aynı dalda bu ödüle aday olan genç oyuncular İrem Aslan Aydın (Kargaşa oyunundaki rol arkadaşı) ve Derya Çetinel’in (Ateşli Sabır) ellerinden tuttu ve sahneye koşarak hep birlikte çıktılar.‘Allah aşkına soruyorum, siz kimsiniz? Diye soran Başbakana çok da anlamlı bir yanıtı vardı ‘Biz hepimiz Afife’nin torunlarıyız’

- Afife’nin bir başka torunu Ayşen Gruda, civciv sarısı kıyafeti ile çıktı sahnede ödül sunmak üzere. Muzip bir ifade ile gayet sakin bir şekilde ‘ Afife Hanım size bir şikayetim var. Sizden sonra bu sanat çok ilerledi çok gelişti. Ama politikacılar hiç gelişmedi, hiç ilerlemedi! O, boşuna Ayşen Gruda olmamıştı!

- Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı dalında bu sezon yaptığı üç oyunla ( Ateşli Sabır, Don Kişot, Ölümüne) ödülü kucaklayan Barış Dinçel de duygulu ve heyecanlıydı,; ‘Öğrendiğim her şeyi Darülbedayi ’den öğrendim. Yurt dışından bile ödül kazanıyorsam bunu bu kuruma borçluyum. Bugün bize sorulan ‘Siz kimsiniz ?‘ sorusunun cevabını zaman verecektir’. Babacığın da seni alkışlamıştır sevgili Barış.

- Mert Turak, ‘Ateşli Sabır’ oyunundaki ‘Postacı’ rolü ile kucakladı En iyi Aktör odülünü. Babası da seyirciler arasındaydı. Söz almıştı babası ondan fazla konuşma diye. Dayanamadı. ‘Ben konuşmazsam, sen konuşmasan nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa ’Şehir Tiyatroları yok edilemez….Mert’in hem ödülünü hem konuşmasını alkışlarken, keşke rol arkadaşı Levent Öktem’le birlikte aday gösterilselerdi diye geçirdim aklımdan.

- Değerli oyun yazarı, çevirmen ve şair Turan Oflazoğlu ‘Yapı Kredi Özel Ödülü’nü Ayşegül Yüksel’in elinden aldı. Yüksel ‘ Tiyatromuzun altın çağı devletin tiyatroya hoşgörüyle baktığı dönemlerde geliştirmiştir’ diyerek 60’lı yılları anımsattı, günümüze anlamlı bir gönderme yaptı. Turan Oflazoğlu ise 1992 yılında yazdığı ‘Sahne’ adlı şirini okudu.

- Kanada’dan gelen Broadway Cabaret doğrusu içimi bayılttı. Sonradan konuştuğum arkadaşlarımın çoğu da benimle aynı fikirdeydi. Hiç gerek yoktu. Tümü gençlerden oluşan ‘Sidikli Kasabası’nın harika sesli oyuncuları ile bir gösteri hazırlanabilirdi. Ayça Varlıer’i de seve seve dinlerdik. Kırmızı tuvaleti ile gecenin en şıkları arasındaydı.

- Sidikli Kasabı deyince ‘Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçı’sı kategorisinde ödülü, müzikalin şarkı sözlerini yazan, koreografiyi yapan, başrol oyuncusu Nemi Birgi kucakladı. O da çok duyguluydu. ’25 yaşındayım, yurt dışına gidecektim ama son gelişmelerden sonra ülkemde kalmak istiyorum’ dedi ve ödülünü, çok genç yaşamını kaybeden müzikalin bastıbacak Becky’si Güniz Bilge’ye adadı. Gözleri yaşlıydı.

- Gencecik gülen bir yüz, Güniz Bilge. Onun fotoğrafını ‘Yitirdiklerimiz’ i anarken gördük. Bu bölüm her törende yer alır ve benim içimi çok acıtır. Fazla değil belki birkaç ay önce sahnede izleyip alkışladıklarımız bugün yoktur artık aramızda. Kimler gitmiş kimler… Ve o isimler ve fotoğraflar akıp giderken, Türk Tiyatrosu’nun büyük oyuncusu Cüneyt Türel’in acı haberini henüz almamıştık. Ama ertesi gün o da kaydı gitti…

Kısacası, Afif Odül Töreni’ne Şehir Tiyatroları oyuncularının isyanı damgasını vurdu. Ödüller verildi, ödüller alındı. Ama buruktuk. Ne olacaktı bu tiyatronun hali?

Onun da yanıtı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’dan geldi. Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları,özelleştirilmek üzere enine boyuna masaya yatırılmıştı…Dünyadaki örnekler araştırılacaktı…

Ama….Ama, Türkiye’ye özel bir model de bulunabilirdi!

Rengin Uz

Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 88
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Kocaeli Şehir Tiyatrosu da Sus(m)uyor! (İhsan Ata) - 5/14/2012
  • Annelerimize... Gençlik Günleri 2012, Anneler Günü 2012 (Can Murat Yaşar Şengel) - 5/14/2012
  • Üç Yanlış Bir Doğruyu Götürür (Nedim Saban) - 5/14/2012
  • Parçalanmış zaman üstünde dans: Şakayla Söyler Haldun Taner (Tevfik Yalçın) - 5/11/2012
  • Tutsak Padişahın, Bale Adımlarıyla İçsel Yolculuğu: V. MURAD (Üstün Akmen) - 5/9/2012
  • İBB Kültür Müdürlüğü'nün Repertuvarı(?) (Melih Anık) - 5/9/2012
  • Antonius ve Kleopatra'nın Aşkı Oyun Atölyesi'nde (Metin Boran) - 5/7/2012
  • Bindik Bir Otobüs'e (İBBŞT) (Melih Anık) - 5/7/2012
  • Aslında Devlet De Biraz Haklı - Tarafsız Da Olmalı (Kaan Erkam) - 5/7/2012
  • Ferhan Şensoy'un Orta 2'den Terk Arkadaşı, Ayakkabıcı Hüseyin (Murat Örem) - 5/3/2012
  • Afife Ödülleri'nden izlenimler: TÖRENDE İSYAN VAR! (Rengin Uz) - 5/3/2012
  • Cüneyt Türel Taziye Sayfası - Başsağlığı Mesajınızı Yazın (Taziye Sayfası) - 5/1/2012
  • Ezberini Unutan Aktör! (Nedim Saban) - 4/29/2012
  • Kötülükten İyilik Görenlerin Öyküsü: AUT (Üstün Akmen) - 4/28/2012
  • 23. Nisan Çocuk Şenliği ve Karagöz Dadım Olsana (Cüneyt İngiz) - 4/26/2012
  • Hakan Meriçliler Röportajı: Feuerbach'tan Çağatay Koçtuğ'a (Onur Şimşek) - 4/25/2012
  • Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa - (Medine Müdafaası) TV Dizisinden Önce Tiyatro Sahnesi'nde (Savaş Aykılıç) - 4/25/2012
  • Sözleşme'nin Özel Hayata Karışma Hakkı Var Mıdır? (Savaş Aykılıç) - 4/25/2012
  • Engin Alkan ile Afife Ödülleri Hakkında Konuştuk (İsmail Can Törtop) - 4/23/2012
  • Engin Alkan ile Şehir Tiyatroları'ndaki Yönetmelik Değişikliği Hakkında Konuştuk (İsmail Can Törtop) - 4/23/2012
  • SERBEST ÇAĞRIŞIM (Nedim Saban) - 4/22/2012
  • Metin Boran Yazdı: Sırada Devlet Tiyatroları Var (Metin Boran) - 4/22/2012
  • Muhafazakar Kumpanya'nın Asistçileri ve Golcüleri (1) (Kemal Oruç) - 4/22/2012
  • Şehir Tiyatroları Benim Neyim Oluyor? (Murat Örem) - 4/20/2012
  • İBBŞT Yeni Yönetmelik Üzerine Düşünceler (1) (Melih Anık) - 4/20/2012
  • Nedim Saban, Şehir Tiyatroları'nda Yönetmelik Değişikliğini Yazdı! (Nedim Saban) - 4/19/2012
  • Ali Erdoğan, Şehir Tiyatroları'nda Edebi Kurul'un İlk Toplatısını Yazdı (Ali Erdoğan) - 4/19/2012
  • İBBŞT'da Yeni Yönetmelik, -Kabahatin Çoğu Senin Canım Kardeşim-! (Melih Anık) - 4/17/2012
  • Vefa Arıyor(d)um… (Can Murat Yaşar Şengel) - 4/17/2012
  • Sıkıntılı Bir Oyun: Yanık (İstanbul DT) (Melih Anık) - 4/17/2012
  • Rengin Uz, Şehir Tiyatroları'na yapılan müdahaleyi yazdı (Rengin Uz) - 4/14/2012
  • Doğum Gününüz Kutlu Olsun Nisa Ablacığım (Can Murat Yaşar Şengel) - 4/14/2012
  • Neruda'ya Güzelleme: Ateşli Sabır(İBBŞT) (Melih Anık) - 4/12/2012
  • Yalıtım Sarmalında Kendini Yok Eden İnsanlığın Öyküsü: İzole (Üstün Akmen) - 4/12/2012
  • Çok Katmanlı Bir Aile Dramı: Limonata (Üstün Akmen) - 4/12/2012
  • Bu -Otobüs- Türkiye'dir (Metin Boran) - 4/10/2012
  • Sözleşme'den Geriye Kalanlar... (İhsan Ata) - 4/10/2012
  • Afife Tiyatro Ödülleri'nin Matematiği (2012) (Melih Anık) - 4/5/2012
  • Onca Yoksulluk Varken (Metin Boran) - 4/4/2012
  • Kafesten bir kuş uçtu (Guguk Kuşu) (Hayati Asılyazıcı) - 4/4/2012
  • İnsanlar Binmişler Bir Alamete, Gidiyorlar Kıyamete: Otobüs (Üstün Akmen) - 4/4/2012


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..