Kendi Oyununu Kendin Yap "Dramadan Tiyatroya" Öğretmenler İçin Tiyatro El Kitabı
Bu kitap, ilköğretimin son yılları ve lise düzeyindeki öğrencilerle bir tiyatro etkinliği gerçekleştirmek ve/veya sonunda bir temsil sunmak amacıyla yola çıkan öğretmenlere ve etkinliğin katılımcılarına yönelik olarak yazılmıştır. Eğitim sürecinde dramanın bir tiyatro oyunu üretmek ve temsil etmek amacıyla yapılandırılması ve sonunda katılımcıların oluşturduğu bir sanat yapıtına ulaşılması sürecine, az da olsa, ışık tutmak amaçlanmıştır.
Kendi düşüncelerine ses verecek oyun bulmakta zorlanıyor gençler. Aynı şekilde öğretmenler de. İlginç, yeni, gencin dünyasını kavrayan, ona seslenen oyun bulmak zor. Bu zorluğu sanatın hem üreticisi hem de tüketicisi olabilen gençler, kendi oyunlarını üreterek aşabilirler. Yeter ki araç onlar için ulaşılabilir, anlaşılabilir kılınsın. Kitabın hedefi, bu süreci bir nebze olsun aydınlatarak gençlere, tiyatro yoluyla kendi düşüncelerini dillendirme olanağı verecek yollardan birine işaret etmektir.
Yaratıcı, özgün, kendi gibi olmaktan ve kendi düşüncelerini seslendirmekten çekinmeyen; herkes gibi olmayan, yaşamda farklı yolların ve çözümlerin olanaklı olduğunu bilen, çoğunluğun peşinden değil kendi yolundan giden bireyler bu yolla çoğalır.
Tülin Sağlam
1960 Ankara doğumlu. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde tamamladı. Halen aynı Bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. İngiltere-Manchester Üniversitesi Drama Bölümü’nde yaptığı ve iki yıl süren eğitimde drama konulu doktora araştırması ve sonrasında yazdığı ritüeller, çocuk oyunları ve drama konulu doktora teziyle bu konular üzerine yoğunlaştı. Dramanın eğitimde kullanımı, drama-tiyatro ilişkisi, ritüeller ve drama, çocuk ve gençlik tiyatrosu konularında çeşitli makaleler yazmıştır.
Ibsen Oyunları / İki (3 Oyun) "Nora: Bir Bebek Evi - Hedda Gabler - Rosmersholm"
Bu ciltte bir araya getirilen oyunlarda itina ile kurulmuş üç burjuva ailesi, çok sevilmiş ve istenmiş üç kadın (Nora, Hedda, Rebecca) o kadınlarla geçeceği hayal edilmiş üç evlilik hayatı ve üç kadının kendi seçimleri ile belirlenmiş sonları var. Oyunları birlikte okumayı sağlayan bir küçük kurmaca anahtar da oyunların adında saklı olabilir: kimsenin soyadını taşımayan (ve uzun yıllar Avrupa’daki kadın hareketinin sembolü olarak görülmüş) Nora, kocasınınki ile değil de babasının soyadı ile ait olduğu oyuna adını veren Hedda ve Rebecca’nın Rosmer ile evlenerek evsahibeliğine “terfi ettiği” Rosmersholm, Rosmer malikanesi.
Ibsen’in yüzüncü ölüm yıldönümünde yayımlanan Ibsen oyunlarının ikinci cildindeki oyunlar, yeni çevirileri ile sunuluyor okura. Türkiye’de Ibsen’in tanınmasını sağlayan bu oyunlar, Ibsen tiyatrosunun teknik özelliklerini anlamak açısından da önem taşıyor. Oyunların özellikle de kadın kahramanlarının yazıldıkları günden bu yana dramaturginin, psikolojinin, felsefenin ve sosyolojinin terimleriyle defalarca yeniden ele alındığı, oyunların dünya sahnelerinde birbirinden çok farklı yorumlar hatta kimi durumlarda yeniden yazımlarla sahnelendiği gerçeği göz önüne alındığında, bu metinlerin yeniden basılması önemli bir kazanç haline geliyor.
Henrik Ibsen (1828 – 1906) `Eleştirel gerçekçi` edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, çağdaş tiyatronun kurucularından,Norveç`li oyun yazarı ve şair.
Mali bunalıma düşmüş Norveçli bir tüccarın oğlu olan Ibsen, Kristina’ya girerek üniversite adayları için düzenlenen eğitim kurslarına katılır. İlk oyunu Catiliana’yı 1850’de yazar. 1851’de Bergen’de Den Nationale Scene’ye Sahne Ozanı olarak atandıktan sonra oyun yazarlığı daha ağırlık kazanır. 188 oyunun sahnelenmesinde yer alır. Norveç Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni olur. Tiyatro iflas edince maddi güçlükler yaşar ve kendisine yardım bağlanması için Meclis’e başvurur. 1863’te Norveç’te Kristiana Tiyatrosu’nda sanat danışmanı olur; burs için yine hükümete başvurduğunda kendisine “burs değil, iyi bir dayak gerektiği” yanıtını alır. Tatlı İsteyenler adlı oyunun başarı kazanması üzerine hükümet yurt dışına geziye gidebilmesi için kendisine bu sefer mali yardımda bulunur. Dönemin en ünlü yazarı Bjornson’dan mali destek görerek 1864’te İtalya’ya gider ve zaman zaman Norveç’e dönse de 27 yıl yurt dışında kalır.
Batı tiyatrosu üstünde derin etkiler bırakan ve dram sanatının en büyük ustalarından sayılan Ibsen, kendi konumunu şu sözlerle yansıtır:
“Yeni bir evrenin yaratılışına katkısı olanların başında geldiğim söyleniyor. Bense, tam tersine, yaşadığımız çağın birçok nedenden ötürü ancak bir takım yeni şeyler doğurabilecek, sona ermiş bir çağ olarak nitelenebileceğine inanıyorum.”
19. yüzyılın diğer büyük oyun yazarları gibi romantik, bireyci ve anarşist bir dünya görüşünün etkisinde yapıtlar vermiş olan Ibsen, yazdığı eleştirel gerçekçi oyunlarda toplum bireylerinin yanılsamalarını, nevrotik ve ruhsal çalkantılarını açığa sermiş; bireyin boşa çıkan yaşam uğraşını, toplumun dış yüzü ile iç yüzü arasındaki karşıtlığın yol açtığı çelişkilerin üstesinden gelemeyişini irdelemiştir.
Başlıca Eserleri:
Peer Gynt -1867
Nora:Bir Bebek Evi -1879
Hortlaklar -1881
Bir Halk Düşmanı -1882
Yaban Ördeği -1884
Rosmersholm -1886
Denizden Gelen Kadın -1888
Hedda Gabler -1890
Yapı Ustası Solness -1892
John Gabriel Borkman -1896
Biz Ölüler Uyanınca -1896