23 .Uluslararası Denizli Amatör Tiyatrolar Festivali 25/30 Mayıs tarihleri arasında yapıldı .Gençoyuncular Sahnesi olarak "KOCAAYAK" adlı çocuk oyunumuzla bu Amatör çoşkuya katıldık .
İki yıllık Amatör olmayan rötardan sonra Amatörler yeniden Denizli sokaklarındaydı .Muğla'dan ,Antalya'dan ,Manisa'dan ,
İzmir'den ,Antakya'dan,Ordu'dan,Ankara'dan ,Isparta'dan ,Denizli'den , Kocaeli'nden gelen Amatörler
"TİYATRO UMUTTUR UMUDUNA SAHİP ÇIK" , YAŞASIN TİYATRO" sloganlarıyla Denizli sokaklarında yeniden boy verdiler .
Belediye çalışanları müdürleri Nuray Karayel önderliğinde el ele vermiş,gecesini gündüzüne katmış, büyük bir emekle bu Amatör çoşkuyu yaşatmaya çalışıyorlardı . Her şey el birliği ile yapılıyor , sorunlar el birliği ile kısa zamanda çözülüyordu .18 grubun yüzlerce kişiyle katıldığı bir festivalde aksilik olmaz mı , sorun çıkmaz mı elbette çıkar . Ama bu aksilikler ,bu sorunlar çıktıklarıyla kalıyor anında yerini çözüme bırakıyorlardı .Elbette benim bu anlattıklarım tamamen yerli gruplara ait .
Yabancı grupların ki başka bir alem hem sorun çıkarıyorlar hemde çözümü zorlaştırıyorlardı .Amatör olmadıklarından olsa gerek yapılan işi anlamamakta ısrar ediyorlardı . Umurım Belediye yetkilileri yabancı katılımcıları bundan sonraki festivalde gözeden geçirir ve özellikle Amatör olanların katılımı yönünde karar verirler .
Açıkhava gösterileri yağmur ve rüzgar engeline takılarak ya salona alınmak zorunda kaldı yada aynı sebeplerle az katılımlı seyircilerle yapıldı . Açıkhava keyfini yaşamak ise bize Gençoyuncular Sahnesine düştü .29 Mayısta İncili parkta KOCAAYAK adlı çocuk oyunumuzu (Okulların aynı parkta toplu etkinliklerinin olmasınında etkisiyle ) 600 kişiye sergiledik .
Salon gösterilerine katılım ilk gün sıkıntı yaratsada sonraki günlerde tamamen doldu . Belki de seyirci katılımının önceki festivalleri aştığını söylersem abartmış olmam . Zira her grup en az iki gösteri yaptı .
Festivale dönük en önemli eleştiri yerli grupların yol masraflarının karşılanmaması .Ama bu konuda onları ikna etmekte bize düşüyor . Zira bu ayıbın yaşanmasında Belediyenin bir dahli yok .Asıl sorumlu 20.yıl bu mantıkla festivali yapan TOBAV 'dır . Yani TOBAV bu işi böyle tasarlamış ve Belediye de bu şekilde yürütmüş .Şimdi bu eleştiriyi yaptığımızda haklı olarak " iyi ama bu zamana kadar hep böyle yapılmış şimdi değişmesini istemeniz bize karşı bir talep mi " diyaorlar . Hayır elbetteki size karşı bir talep değil ama yanlış yanlıştır .Sorumlusu kim olursa olsun ama yanlıştan ne zaman dönersek daha iyidir .
Sonuç olarak 23.Uluslararası Denizli Amatör Tiyatrolar Festivali yeniden yapılıyor olması Bizler için , Amatörler için ,Denizli için ve Tiyatro yaşamımız için vazgeçilmezdir .Emeği geçenleri kutluyor ve yenisinde daha iyiysinde buluşmak üzere YAŞASIN TİYATRO , YAŞASIN AMATÖRLER .
Selim Kalıç
Gençoyuncular Sahnesi
Amatör Tiyatrolar Birliği II.Başkanı