Diyarbakır Devlet Tiyatrosu üç oyunun Türkiye prömiyerini yapacak (10/16/2007)
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, 'şiddet ve inanç'ın birbiriyle olan etkileşimini anlatan ''Papa'nın Kaçırıldığı Gün'' adlı oyunla sezonu açacak.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), yeni sezonda sahneleyeceği 4 yeni oyundan 3'ünün Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek.
DDT Müdürü Şamil Kafkas, sezonu Joao Bethencourt'un yazdığı, Hale Kuntay'ın uyarladığı ve kendisinin yönettiği ''Papa'nın Kaçırıldığı Gün'' oyunuyla açacaklarını söyledi. Hatice Sezer, Ali Çelik, Şıvan Binici, Özden Gököz, Serkan Ekşioğlu, Uğur Çınar, Murat Bölük ve Ercan Kılıçarslan'ın rol aldığı, kostüm tasarımı Başak Özdoğan Pirim'e, dekor tasarımı Savaş Çevirel'e, ışığı İzzetin Biçer'e ait oyunun 18 Ekim'de Orhan Asena Sahnesi'nde Türkiye prömiyerinin gerçekleşeceğini belirten Kafkas, oyunda ''şiddet ve inanç'' ve bu ikisinin birbiriyle olan etkileşim temasının vurgulandığını kaydetti.
Şu anda Avrupa ve Amerika'daki tiyatrolarda sürekli bu temanın işlendiğini ve repertuvarlarını bu doğrultuda yaptıklarını ifade eden Kafkas, ''Biz de bu temayı seçmişken hiç oynanmamış, Türkiye prömiyeri olacak bir oyunu seçelim istedik'' dedi.
''NEDEN BU ŞİDDET DUYGUSUNU BASTIRAMIYORUZ'' Bu nedenle ''Papa'nın Kaçırıldığı Gün'' oyununu seçtiklerini anlatan Kafkas, şöyle konuştu: ''Bizim için oyun kalitesi çok önemli. Oyunların dünya kalitesinde, kendisini ispatlamış olması gerekiyor ki, bu oyun da şu anda 5 ülkede birden oynanmakta. O yüzden, yazarın oyuna dış göz olabildiği ve evrensel nitelikler taşıyan oyunları repertuvarlarımıza aldık. Oyun, taksi şoförünün papayı kaçırmasıyla başlayan, normalde olmayacak ama tiyatrosunun büyüsüyle dünya üzerindeki sistemin denetlendiği, zaman zaman bozulduğu ve bu sistem nedir, hem Katolik dünyası hem de Yahudiler arasındaki ilişkiyi anlatırken, dünyanın yakın siyasi tarihine göndermeler yapıyor. Öte taraftan, yakın tarihi de dikkate alarak Avrupa ve Amerikan politikasını karşılaştırıyor. Tüm bu verilerle, bireyin içindeki şiddet duygusu, inançla şiddettin buluştuğu ve ayrıldığı yerler ve 'inanç sadece inanç mıdır, bir arada yaşamak kaygısıyla' sorusunu soruyoruz seyirciye. Yani, madem dünyada inancı bu kadar önemsiyoruz ki, öyle de olması gerekiyor. O zaman neden bu şiddet duygusunu bastıramıyoruz. Burada benim birey olarak sorumluluğum nedir? sorularıyla durumu irdeliyoruz. Oyunumuz komedi. Tüm bu durumlara mizahi bir açıdan yaklaşıyoruz.''
YERLİ YAPIMLAR Sürekli eski yerli oyunları yeniden yorumlamak yerine, yeni yerli yazarların yerli oyunlarını gündeme alarak değerlendirdiklerini, yeni oyunları sergilemek istediklerini belirten Kafkas, bu kapsamda Ahmet Önel'in ''Baton ya da Baton'' oyununun Türkiye prömiyerini yapacaklarını bildirdi. Sezonun yeni oyunları arasında küçük seyircileri için hazırlayacakları Gabrielle Neumann-Peter Junkhuhn'un yazdığı ''Küçük Soytarı Şarlo'' oyununun da Türkiye prömiyerinin gerçekleşeceğini kaydeden Kafkas, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu yıl Türkiye'de daha önce oynanmamış 3 yeni oyunu seyircimizle buluşturuyoruz. Ayrıca Moliere'in yazdığı Işıl Kasapoğlu'nun yöneteceği 'Hastalık Hastası'' oyunu da bu yılki yeni oyunlarımız arasında. Bu sezon geçen yıl büyük ilgiyle izlenen 'Savaş Düşlerimi Çaldı'' çocuk oyunu ile Anton Çehov'un ''Evlenme ve Daha Bir Sürü'' ve Sadık Şendil'in ''7 Kocalı Hürmüz'' oyunları repertuvarımızda yer alacak. Amacımız bir repertuvar tiyatrosu olmak. Önceden repertuvarımızda olan kaliteli oyunlarımızı muhafaza etmek, iddialı projelerle seyircimizin karşısına çıkmak ve oyun sayısını artırarak bir repertuvar tiyatrosunun oluşumunu sağlamak.''
TİYATRO FESTİVALİ Kafkas, DDT'nin yerli oyun festivali olan ''Orhan Asena Tiyatro Festivali''nin hazırlıklarına başladıklarını, bu yıl Orta Doğu ülkelerindeki tiyatroların repertuvarlarını incelemeye aldıklarını anlattı. Bunun için ön çalışma yaptıklarını ifade eden Kafkas, ''Yakalamayı düşündüğümüz görselliğe, müziğe ve mime dayalı oyunları bulabilirsek, festivali artık yavaş yavaş Orta Doğu'ya yönlendirmenin zamanı geldi diye düşünüyoruz. Çünkü Diyarbakır Orta Doğu'nun merkezi konumunda ve tarih şehri. Biz de kültür alışverişinde bulunmak, komşularımızı daha yakından tanımak amacıyla şimdilik bir ön çalışma yapıyoruz'' dedi.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...