Çin'in "yeni mimari harikaları"ndan biri olarak bilinen Çin Devlet Tiyatrosu kısa süre önce 1. yaşını kutladı. Bu görkemli mimari yapı, geçen bir yılda ne gibi bir rol oynadı? İnsanlar Beijing'deki bu yeni kültür yapısını nasıl değerlendiriyor?
"Beyefendi, Batı Tian'anmen İstasyonu'na geldik. Devlet Tiyatrosu'nu ziyaret edecek yoldaşlar, lütfen inin."
Turistler, Beijing'in ana bulvarı Chang'an Caddesi'nden geçen otobüsle Tian'anmen Meydanı'nın batı tarafına gelince, Devlet Tiyatrosu'nun büyük oval camlı kubbesini görebilir. 3 milyar yuana mal olan Devlet Tiyatrosu, oval camlı kubbesi ile tiyatro etrafındaki 35.5 bin metrekarelik yapay göl nedeniyle, Beijing'de "su yüzeyinde parlak bir inci" olarak adlandırılıyor. Aradan bir yıl geçtikten sonra Devlet Tiyatrosu da, Yasak Kent ve Çin Seddi gibi, mutlaka gezilmesi gereken turistik bir yer haline geldi. Bugün otobüsler tiyatro yakınlarındaki duraklardan geçerken, Devlet Tiyatrosu'ndan geçtikleri yolculara mutlaka bildirilir. Bu yıl turizm mevsiminde Devlet Tiyatrosu saatte en fazla 7 bin turist ağırladı.
Bazı vatandaşlar şöyle bir hesap yaptı: Tiyatroya 3 milyar yuan yatırım yapıldığı için, her koltuk da 600 bin yuan değerindedir. Yani Devlet Tiyatrosu'nun ortalama bilet fiyatının bin yuanın üstünde tutulması halinde ancak gelir-gider dengesi gerçekleştirilebilir. O zaman sıradan vatandaşlar yüksek fiyatlardan dolayı tiyatro dışında mı kaldı? Çin Uluslararası Radyosu muhabiri bu soruyu bilet alan birkaç vatandaşa yöneltti. Çin'in güneyinden gelen üniversite öğrencisi Wang, zengin olmamasına rağmen, bizzat tiyatroya girip kendi gözleryle bir gösteri izlemek istediğini dile getirdi.
"Bu gösterinin fiyatı 80 yuan. Bence kabul edilebilir çerçevede. Ben ilk defa bir opera oyunu izleyeceğim, yüreğimde birçok duyugu var."
Devlet Tiyatrosu Mülk Sahipleri Komitesi Başkanı Wan Siquan, tiyatronun "kamusallığı"nı şöyle açıkladı.
"Devlet Tiyatrosu, bir sosyal yardım birimidir. Devlet Kütüphanesi, Devlet Müzesi ve Devlet Güzel Sanatlar Müzesi'yle aynı konumda. Dünyadaki diğer devlet tiyatroları ve müzeleri gibi kalk kitlelerine yöneliktir. Yani Devlet Tiyatrosu sıradan vatandaşlar için inşa edildi. "
Sanat, sınırlı sayıda insana ait olmamalı; sanatın dinamizminin canlandırılması için izleyicilerin katılımı gerekiyor. Devlet Tiyatrosu'nun açılmasından bu yana geçen 1 yıl içinde tiyatroda 900'den fazla yüksek seviyeli gösteri ve 570'den fazla sanat yaygınlaştırma faaliyeti düzenlendi. Sadece Ulusal Bayramın kutlandığı 7 gün tatil boyunca 150 bin izleyici Devlet Tiyatrosu'na giderek, çeşitli sanatların tadını çıkardı.
Gösteri yoğunluğunu korumanın yanı sıra, Devlet Tiyatrosu, gösteri programlarının kalitesine de özen gösterdi. Gösteriler arasında ünlü Japon orkestra şefi Seiji Ozawa'nın orkestra yapıtı, Çinli piyanocu Lang Lang'ın konseri, Beijing Halk Sanat Topluluğu'nun opera gösterisi ile yabancı ünlü topluluk ve şahısların gösterileri yer aldı.
Kısa süre önce düzenlenen "2008 Uluslararası Türkü Haftası na dünyanın 24 ülkesinden 38 türkü topluluğu davet edildi. Binden fazla sanatçı 24 konserle yabancı türkü sanatlarının özünü gösterdi.
Singapur'dan Baska Sanat Topluluğu Çinli izleyicilere Hint dans kültürünü tanıttı. Gösteriden sonra topuluğun bir sanatçısı şunları belirtti.
"Herkese merhaba. Biz Singapur Baska Sanat Topluluğu'ndan geldik. Beijing'i seviyoruz, bu tiyatro binası çok güzel. Burada öğretmenlerimizden öğrendiğimiz orijinal Hint dansını Çinli izleyicilere getirdik, gösteri çok mükemmel geçti."
Yabancı sanatçılar kendi kültürü tanıtırken, Çinli sanatçılar da daha çok yabancı izleyicinin Çin kültürünü tanımasnı istiyor. Devlet Tiyatrosu da daha çok insanın bu sanat salonuna girmesini bekliyor. Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Deng jiangyi, bu konuda şöyle konuştu.
"Kamusallığı yansıtmalıyız. Çeşitli kültür kategorileri burada sergileniyor, Devlet Tiyatrosu da böyle uygun bir platform sağlıyor."
Müdür Deng, ekonomi ile sanat arasında ortak kazançlı bir işleyiş yolu açmayı istediklerini vurguladı. Devlet Tiyatrosu geçen 1 yılda çok sayıda kamusal gösteri ve sanatı yaygınlaştırma faaliyetine evsahibi yaparak, kamusallığa vurgu yaptı. Devlet Tiyatrosu'nun gösterilerin sanat seviyesini yükseltmeye devam etmenin yanı sıra, halkın sanatlardan zevk almasını sağlayan bir mekan olacağına tam bir güvenle bakılıyor.