| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Kadıköy Geleneksel günlerinin dördüncüsü 3 Nisan'da Başlıyor (3/31/2009)


 
3-13 Nisan tarihleri arasında

kadıköyGeleneksel

günlerinin dördüncüsünde buluşuyoruz!

3-13 Nisan 2009 tarihleri arasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde dördüncü kez geleneksel kültür ve müzikle ilgili etkinliklerin düzenlendiği KadıköyGeleneksel günleri başlıyor.

KadıköyGeleneksel günleri ile yaşadığımız toprakların geçmişten günümüze akıp gelmiş değerlerini yaşamak ve yaşatmak amaçlanıyor.

Bu amacı NHKM, “Geleneksel Kültür”e yakın durabilmeyi ve onu olabildiği ölçüde içselleştirmeyi, bizlere dayatılan ‘hafızasızlığı’ reddetmenin yollarından biri olarak görmek gerekiyor. Çünkü “Geleneksel Kültür” resmi tarihin anlatmadığı insanları ve hayatları anlatmaktadır. Bizim de bu hayatlardan alacak ve öğrenecek çok şeyimiz olduğu açıktır. Ayrıca bu hayatlara çok ciddi borcumuz da olduğu ortadadır. Konuya sanatsal boyutuyla yaklaştığımızda ise karşımıza son derece dinamik ve zengin bir miras çıkmaktadır. Bunu, dünyanın bütün geleneksel tınıları, üretimleri ve paylaşımları için söyleyebiliriz. Bu yüzdendir ki bu miras karşılaştırmalı bir değerlendirmeyi, sınıflandırmayı kaldırmaz. Her biri kendi toprağının verimidir ve temel ortak noktaları yaşam, insan ve doğa olmakla birlikte kokuları farklıdır. Yine bu yüzden elimizdeki mirasa değerinden fazlasını atfedip onu yoksullaştırmamamız gerekir. Ancak ne var ki bazı topraklar çeşitlilik açısından diğerlerine göre daha şanslı olabilir. Anadolu da yüzyıllar boyunca birçok medeniyete yurt olması özelliği ile bu şanslı topraklardandır.

Geleneksel Kültür, bir disipline ve otoriteye bağlı olmaksızın ortaya çıkmış olması ve muhalif kimliği ile bir başkaldırıdır. Bu kültürün içinde taşıdığı acı ve hüzün, aslında insan eliyle ve aklıyla yaratılmış olan adaletsizliğin yine insan eli ve aklıyla yok edilebileceğinin ifadesidir. İsyanı ve reddedişi; varolan, dayatılmış olguların yıkılmasını önerir. Ne yorumlarken, ne dokurken ya da işlerken, ne de dinlerken veya izlerken her hangi bir planlılık ve buna bağlı olarak bir iktidar hissi yaratmaz ve tam bir özgürleşme duygusu sunar. Geleneksel kültürün özünde de doğaçlama geleneğine dayalı bir kültürden söz edilebilir ve sırf bu özelliği ile dâhi, yerleşik olguların karşısındadır. Başka bir hayatın mümkün olduğunu düşler ve dillendirir.

İçselliği, onu birçok sanat yapıtında olduğu ölçüde estetik kılabilmiştir. Tam bu noktada, çokça düşünülenin aksine, geleneksel sanatın sağlam bir estetiğe sahip olduğunu vurgulamak isteriz. Seçkinci olmayan,  ancak çok önemli incelikler taşıyan, kaba popülizmden tamamen uzak ve gerek estetik anlamda gerekse toplumsal anlamda her türlü hiyerarşiyi ve dayatmayı reddeden bir yapısı vardır.

Yanında durmak, hissedebilmek için çaba sarfetmek, hayatımıza katmak ve bu kültürün sunduğu hayatlara katılabilmek adına yukarıda söylediklerimizden çok daha fazla nedenimiz olduğunu veya olabileceğini düşünüyoruz.” şeklinde ifade ediyor.

KadıköyGeleneksel günlerinin bu seneki programında ağırlıklı olarak geleneksel müziğin önemli temsilcilerinin sahne alacağı konserler yer alıyor.

KONSER

03 NİSAN Saat 20:30       NHKM / Ruhi Su Salonu

ERDAL ERZİNCAN

Anadolu’nun sunduğu değerleri bağlamasıyla ustalıkla icra eden Erdal Erzincan, KadıköyGeleneksel günlerimizin açılış konserini gerçekleştirecek. Bağlamayla tanışmasını usta-çırak geleneğine dayandıran Erzincan, ayrıca gençlerden oluşan 25 kişilik bir bağlama orkestrasıyla bu geleneğin sürmesi için çalışmalarına devam ediyor.

“Bağlamayı sadece bir enstrüman olarak görmüyorum. Bir kere Alevi toplumunda çok önemli bir yere sahip; kutsal bir tarafı var: Telli Kur’an deniliyor. Bütün inancını, kültürünü kısaca her şeylerini bağlamayla ifade ediyorlar. Zamanın ozanlarına dikkat edin, elinde sazıyla başkaldırıyor; bakıyorsunuz ki o bağlama gazete görevi görüyor; bir köyden başka bir köye haber ulaştırırken ozan elinde sazıyla okuyor, destanlar söylüyor. Yani bağlamanın yalnızca enstrüman niteliği yok, toplumsal yanı da var. O anlamda bağlamanın Anadolu halkı için çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum”.  Erdal Erzincan 

***

KONSER

08 NİSAN Saat 20:30                   NHKM / Ruhi Su Salonu

ERKAN OĞUR ve İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU

 ***

 04 NİSAN Cumartesi

Müzikli Sohbetler / Saat 15:00 NHKM / Mahmut Dikerdem Salonu

ÖZER ÖZEL

Geleneksel sazımız “tanbur” üzerine…

Halen Yıldız Teknik Üniv. Sanat ve Tasarım Fak. Öğretim Görevliliği’ne devam eden Özer Özel, zengin bir gelenekten ve birikimden beslenen icracılığı ve  “tanbur” üzerine sohbetiyle konuğumuz olacak. 

Konser / Saat 18:30 NHKM / Sofa

MEŞK

Birlikte çalıp, söylüyoruz…

  ***

 KONSER

06 NİSAN Pazartesi 20:30         NHKM / Ruhi Su Salonu

“KANUN VE PİYANO”

Haçatur Avetisyan’ın eserleri

 Esra Berkman (Kanun), Ayca Daştan (Piyano)

 Avetisyan’ın kanun için yazdığı eserlerin incelemesinde, eserlerini üç değişik tarzda oluşturduğu görülmektedir; orijinal kanun eserleri, halk müziği ve geleneksel malzemelerin kanuna transkripsiyonu şeklinde ve Ermeni ve Batılı bestecilerin eserlerinin kanun için transkripsiyonu şeklindedir.

Bu konserde, Avetisyan’ın kanun ve piyano için yazdığı ve sözü edilen üç besteleme tekniğine de örnek olabilecek eserler seslendirilecektir.

 H. Avetisyan, S. Barhudarhan, Kr. Hahinyan, Komitas, A. Haçaturyan, E. Grieg, Tenigü gibi bestecilerin yanı sıra anonim bir Ukrayna halk ezgisinin de yer aldığı konserde kanunu Esra Berkman, piyanoyu Ayca Daştan icra ediyorlar.

***

KONSER

07 NİSAN Salı Saat 20:30 NHKM / Ruhi Su Salonu

 WARADA

Adige -Abhaz Halk Şarkıları Orkestra ve Korosu

 Şef: Ruhet Gürbüz, Yöneten: Mahinur Tuna

 2005 yılında kurulan ve adını Adige- Abhaz mitolojik müzik ailesinden (musalar) alan WARADA topluluğu “Warada Genç”, Warada Mızıka” ve “Warada Çocuk” olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Müzikologların: “Bu folklorik şarkılar relikt (fosil) şarkılar olup stilistik özellikleri, işlevsel görevleri bakımından MÖ ki tarihlerden beri gelişmiş formlara sahiptir” dedikleri Adige ve Abhaz halk şarkılarını tüm özelliklerini elden geldiğince yansıtmaya çalışan “WARADA GENÇ” bu gece sizlere yer yüzünün bütün seslerini kontrol eden müzik tanrısı Aşamez'in flütünün beyaz tarafını üfleyecek ve size son derece bereketli bir repertuvar sunacak.

Mitolojik şarkılar (Hitit ritüellerinin Kafkas varyantı), üretim şarkıları, tedavi amaçlı şarkılar, kahramanlık ve aşk şarkılarının yanı sıra biraz da dans müziği ile coşacaksınız.

 ***

KONSER

09 NİSAN Perşembe 20:30 / Ruhi Su Salonu

 "AN Projesi"
Sinan Cem EROĞLU: Kaval, Oğur Sazı
Cenk ERDOĞAN: Perdeli - Perdesiz Gitar
Yinon MUALLEM: Perküsyon
Cemil TATLIPINAR: Bas Gitar

***

10 NİSAN CUMA Saat 20:30 NHKM / Ruhi Su Salonu

TELVETEN

Şirin Pancaroğlu ve Yinon Muallem, Sinan Cem Eroğlu (kaval)

 

Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ile besteci ve perküsyoncu Yinon Muallem’in ortak projeleri Telveten’de, etnik ve klasik müzik sıradışı bir buluşmayla bir araya geliyor. Şirin Pancaroğlu’nun klasik Batılı tarzı ile Yinon Muallem’in Doğulu perküsyonu, yenilikçi ve büyülü bir tını oluşturuyor. İkili, barok müzikten Arjantin tangosu ve İspanyol klasik müziğine; Yinon Muallem’in orijinal bestelerinden Türk halk müziği ve Azeri müziğine kadar uzanan geniş bir yelpazedeki farklı müzik türlerinden seçilmiş zengin bir repertuar seslendiriyor.

İkiliye bu konserde konuk müzisyen olarak kaval ile Sinan Cem Eroğlu eşlik ediyor.

 ***

 11 NİSAN Cumartesi

Müzikli Sohbetler / Saat 15:00 NHKM / Mahmut Dikerdem Salonu

MUSTAFA HİSARLI

“Bağlama” ve “tavır” üzerine…

Geleneksel halk müziğimizin kaynak kişisi Kütahyalı Hisarlı Ahmet'in oğlu olan Mustafa Hisarlı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. TRT İstanbul Radyosu'nda saz sanatçısı olarak uzun yıllar hizmet veren sanatçı, zengin bir gelenekten ve birikimden beslenen icracılığı ile konuğumuz olacak.

Konser / Saat 18:30    NHKM / Ruhi Su Salonu

MELİHAT GÜLSES

***

 KONSER

12 NİSAN Pazar saat 16:00 NHKM / Ruhi Su Salonu

NÂZIM KUMPANYA

 

Koro kadrosu

 

Mutlu Ödemiş; şef
R. Yiğit Özatalay; piyanist

Şebnem Ünal               soprano                                  Nimet Çakıcı               alto
İmge Mıngıroğlu           soprano                                  İrem Derlen                 alto
Nevra Yapıcı               soprano                                  Seyhan Şahin               alto

 

Emin İgüs                     tenor                                      Vedat Sakman             bas

Gökhan Şeşen             tenor                                      Ufuk Karakoç             bas 
Burhan Şeşen               tenor
Özgür Ay                     tenor

 
Nâzım Kumpanya, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin çağrısıyla, birlikte müzik yapmak üzere 2007 yılının Ekim ayından beri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Müzik alanındaki "usta ve çırakların" bir araya gelerek oluşturduğu, kendini "eşliksiz koro, eşlikli solistler topluluğu" olarak ifade eden Kumpanya, dünya üzerindeki tüm coğrafyaların müzikal birikimine açık olmakla birlikte kendi beste ve düzenlemelerini seslendirmeyi ana hedefi olarak görüyor.

Topluluğun üyeleri kumpanya adını almalarını; "Kumpanya aynı zamanda bir yol ve hayat arkadaşlığını içeriyor. Çünkü kumpanya, yollara düşmüş, ortak beklentiler etrafında toplanmış insanların hayatıdır, yol arkadaşlığıdır, yoldaşlıktır, paylaşmaktır" diye açıklıyorlar.

***

13 NİSAN Pazartesi saat 20:00 / NHKM / RUHİ SU SALONU

KONSER

HAYRİ DEV VE GRUBU

“ORMANIN ARDINDA” belgesel filminin gösterimiyle….

Yön: Jerome Cler

Jérome Cler, etnolog ve etnomüzikolog olarak Denizli Çameli’nde on yılı aşkın süren araştırmalarının sonunda “ormanın ardında” adlı belgeseli çekmiş. Araştırmaları süresince ve filmin çekimi sırasında bölge aileleri ile yakın ilişkiler kurmuş, onlarla birlikte yaşamış. Belgeselin konusu olan Denizli yöresi yaşam biçimi, gelenekleri ve müziği çarpıcı ve ayrıntılı bir biçimde verilmiş. Belgeselin merkezindeki Hayri Dev yörenin ve yöre kültürünün en önemli temsilcilerinden biri; oğlu Zafer ve torunu Kısmet ile geleneğin nesiller arası sürekliliğini sağlaması da ayrıca çok büyük önem taşımaktadır.

 Belgeselin ardından “üçlü” den yörenin özgün müziğini ve oyunlarını dinleyip, izleyeceğiz.

***

NÂZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ

Adres: Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy

Telefon: 0216 414 22 39

www.nazimhikmetkulturmerkezi.org





Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 736
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan yeni oyun: Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü (4/5/2009)
  • Tiyatroya ve Dezavantantajlı Kadınlara sadece 2 saat ayırmaya ne dersiniz? (4/5/2009)
  • TEB 2008-2009 Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu (4/5/2009)
  • IX. LIONS Tiyatro Ödülleri dağıtılıyor (4/3/2009)
  • Yaşam Tiyatrosu, Nisan 09 Programı (4/3/2009)
  • İstanbul Modern’de Kütüphanecilik Haftası’nda çocuklara yazarlık atölyesi (4/1/2009)
  • Tiyatro Kırmızı, -Rosencrantz ve Guildenstern Neden Öldürüldüler- Adlı Oyunu Sunar (4/14/2009)
  • Yersiz Oyuncular Atölye Çalışmaları - Yeni Dönem Başlıyor (4/1/2009)
  • Tiyatro Öteki Hayatlar, Nisan 09 Programı (4/1/2009)
  • Marx'ın Dönüşü, Nisan 09 Programı (4/3/2009)
  • Kadıköy Geleneksel günlerinin dördüncüsü 3 Nisan'da Başlıyor (3/31/2009)
  • 13. Afife Tiyatro Ödülleri için Adaylar Belli Oldu (4/22/2009)
  • Hepşen Akar Vefat Etti ! (3/30/2009)
  • Bahariye Sanat Merkezi, Nisan 09 Programı (3/30/2009)
  • E.S.E.K. Nisan 09 Takvimi (3/30/2009)
  • Tiyatro Maan Performans Sahnesi, Nisan 09 Programı (3/30/2009)
  • Ege Sanat Atölyesi bu hafta Başka Türlü Bir Şey ile sahnede... (3/30/2009)
  • Okmeydanı’nda Dünya Tiyatro Günü kutlaması (3/30/2009)
  • Yeni Metin Yeni Tiyatro, Çağdaş Tiyatro Metinlerinde Çeviriyi Tartışmaya Açıyor (3/30/2009)
  • Bahariye Sanat Merkezi, Çorlu Turnesi'ndeydi (3/29/2009)
  • Tiyatro Furi, 31 Mart'ta Deli adlı oyun ile sahnede (3/29/2009)
  • Bu da Benim Ailem, Nisan 09 Programı (3/29/2009)
  • Laz Marks, Nisan 09 Programı (3/29/2009)
  • Oyuncu Tayfası Nisan 09 Programı (3/29/2009)
  • Şehir Tiyatroları’nın Yeni Oyunu: Onlar Ermiş Muradına... (3/30/2009)
  • Oyunuzu Kullanmadan Bu Videoyu İzleyin ! (3/29/2009)
  • Tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, 70. sanat yılını kutluyor (3/29/2009)
  • Karadeniz'e kıyısı olan kentlerin sanatçıları İstanbul'da buluşuyor (3/28/2009)
  • Samsun Devlet Tiyatrosu, 31 Mart'ta Açılıyor ! (3/28/2009)
  • Gaziantep’te Dünya Tiyatro Günü Kutlanmadı ! (3/28/2009)
  • Naşit Özcan Söyleşisi, 1 Nisan Çarşamba Kadıköy Sanat Tiyatrosu'nda... (3/28/2009)
  • Çocuk Tiyatrosu Güçtür... (Ümit Denizer) (3/28/2009)
  • Kafkas Üniversitesi Dünya Tiyatro Günü Bildirisi (3/28/2009)
  • Moda Sanat Tiyatrosu Macide Tanır Sahnesi Açıldı (3/28/2009)
  • Diyarbakır Sanat Merkezi, Andorra (Öteki) adlı oyun ile sahnede (3/27/2009)
  • 2010'a 9 ay kaldı: Bu Sahnede Biz De Varız ! (3/27/2009)
  • İnsanoğlu İnsan, Nisan Ayında Kadıköy’de ! (3/27/2009)
  • Liberal Demokrat Parti: Devlet ve Şehir Tiyatroları'nı kınıyoruz (3/27/2009)
  • Mahmut Gökgöz, Levent Ülgen, Erkan Can ve Ayçe Abana Hayat TV'de (3/27/2009)
  • Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Tiyatro Ödülleri Açıklandı (3/27/2009)
  • Nisan Ayında İ.B.B Şehir Tiyatroları'nda 2'si Yeni, 30 Oyun Seyircilerini Bekliyor (3/27/2009)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..