Tiyatro sanatçıları ve emekçileri 'yaşanan son gelişmelere duyarsız kalmadıklarını göstermek' için Beyoğlu'nda tarihi bir yürüyüş yaptı. Yürüyüşe tiyatro dünyasından yaklaşık 800 kişi katıldı.
Tiyatro sanatçıları ve emekçileri, ‘Türkiye’de yargının siyalaşması, bilimin ışığının karartılması aydın onurunun çiğnenmesi, laik cumhuriyetin tehlikeye girmesi, çağdaş eğitimin darbe yemesi’ gerekçesiyle ve ‘yaşanan son gelişmelere duyarsız kalmadıklarını göstermek’ için Beyoğlu’nda yürüyüş yaptı. Yürüyüşe özel tiyatro sahipleri, eleştirmenler, tiyatro yazarları, yönetmenler, sahne tasarımcıları, dramaturglar ve sahne emekçileri de katıldı.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan tiyatrocular Taksim'e kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında konuşmayan tiyatrocular, sessiz protestolarını alkışla destekledi. Yürüyüş sırasında vatandaşlar da tiyatroculara destek verdi. Grup, İstiklal Caddesi boyunca, Semaver Kumpanya ritm ekibinin müziği eşliğinde Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü.
Saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra üzerinde ''Tiyatrocular''
yazan çelengi anıta bıraktı. Bu sırada, bugün vefat eden ÇYDD Genel
Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için de saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra grup adına konuşan tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi,
''Bizler daha demokratik, daha çağdaş bir Türkiye beklerken 85 yıl önce
cumhuriyetimizin bize kazandırdıklarını geri vermek istemediğimiz için
buradayız'' dedi.
Aydınlık Türkiye'yi yaratacak eğitimin yavaş yavaş ellerinden alındığını ileri süren Sururi, şu görüşleri savundu:
''(Onlar-bizler) diye kutuplaştırılmaya, bilim ışığının
karartılmak istenmesine, yargının siyasallaşmasına, ülkemizin geri
kalması için içeriden ve dışarıdan gösterilen çabalara seyirci
kalmayın. Bugün artık insan onuruna saygıya, düşünce özgürlüğüne,
aydınlık yarınlara, adalete hasret duyuyoruz. Bu hasret bizim.
Bizler, oyuncular, yazarlar, eleştirmenler, tasarımcılar,
müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar, yönetmenler, amatör ve
profesyonel gruplar, usta, çırak, genç, yaşlı, tiyatroyu oluşturan
bizler kul olmak istemiyoruz. Yurttaş olarak yaşamakta kararlıyız.
Bugün laik cumhuriyetimizin tehlikede olduğunu görüyoruz. Seyirci
kalamayız.''
Tiyatro sanatçıları olarak çağdaş eğitime vurulan darbelere
razı olmayacaklarını ifade eden Sururi, ''Bugün kazanılmış haklarımızı
geri vermek istemediğimiz için bir aradayız. Özgürlük, eşitlik, adalet,
hukukun üstünlüğüne saygı ve demokrasi istiyoruz. Sanatın, sanatçının
yanında olan bir yönetim istiyoruz. Sanatsız ve çağdaş eğitimi
desteklemeyen bir yönetimin demokrasiden söz etmesine inanmıyoruz''
diye konuştu.
Yürüyüşle ile soruları yanıtlayan Levent Kırca, "Aydınlık, demokratik bir Türkiye için yürüyoruz" diye konuştu. Kırca, Türkan Saylan için de yürüdüklerini ifade etti. Yönetmen Nebil Özgentürk ise, "Yollar yürümekle aşılır diyerek" tiyatrocuların yanında olduğunu ve bu yürüyüşün herşeyi değiştirebileceğini ifade etti. Tiyatro sanatçısı ise Zafer Algöz, yürüyüşün önemli bir güne denk geldiğini belirterek vefat eden Saylan'ın ailesine başsağlığı diledi. Tarık Akan da daha önce de 1977 yılında bir yürüyüş yaptıklarını söyleyerek, "o zaman ki iktidar ile bugünkü iktidar arasında inanılmaz bir fark var. Şimdiki iktidar anti laik Atatürk karşıtı bir zihniyette olduğu için bütün sanatçılar biraraya geldik" şeklinde konuştu. Ceyda Düvenci ise yürüyüşün içinden geçilen bu dönemde oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Yürüyüşe katılan sanatçılardan bazıları şöyle: 'Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Gülriz Sururi, Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Engin Cezzar, Müjdat Gezen, Tilbe Saran, Zuhal Olcay, Füsun Akatlı, Zeliha Berksoy, Macide Tanır, Rutkay Aziz, Erol Günaydın, Hakan Altıner, Üstün Akmen, Tamer Levent, Emre Kınay, Dolunay Soysert, Sinan Tuzcuoğlu, Bennu Yıldırımlar, Işık Yenersu, Ali Poyrazoğlu, Demet Evgar, Tuncer Cücenoğlu, Osman Şengezer, Hülya Karakaş, Barış Dinçel, Hüseyin Köroğlu, Asuman Dabak, Eftal Gülbudak, Metin Serezli, Oya İnci, Suna Keskin, Seçkin Selvi, Metin Boran, Arif Akkaya, Orhan Kurtuldu, Üstün Akmen, Yılmaz Onay, Özen Yula, Ahmet Leventoğlu, Tuncay Özinel, Levent Üzümcü, Bülent Emin Yarar, Metin Belgin, Murat Karasu, Erol Keskin, Naşit Özcan, Nedret Güvenç, Hakan Gerçek, Hale Akınlı, Günay Karacaoğlu, Çolpan İlhan, Defne Halman, Dikmen Gürün, Nedim Saban ve Doğa Rutkay.
Tiyatrocuların ellerinde taşıdığı flamalarda aşağıdaki sloganlar yazılıydı:
*YARGI SİYASALLAŞIYOR. SEYİRCİ KALMAYIN! *ÇAĞDAŞ EĞİTİM HERGÜN DARBE YİYOR. SEYİRCİ KALMAYIN! *ONLAR –BİZLER DİYE KUTUPLAŞTIRILIYORUZ. SEYİRCİ KALMAYIN! *LAİK CUMHURİYET TEHLİKEDE. SEYİRCİ KALMAYIN! *BİLİMİN IŞIĞI KARARTILIYOR. SEYİRCİ KALMAYIN! *İNSAN ONURUNA SAYGI! BU HASRET BİZİM! *ADALET! BU HASRET BİZİM! *AYDINLIK YARINLAR! BU HASRET BİZİM! *KUL DEĞİL YURTTAŞ! BU HASRET BİZİM! *DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ! BU HASRET BİZİM! --------------------------------------------------------------
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...