Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri'nin Trabzon Konuğu Memet Ali Alabora (10/15/2009)
Goethe Enstitüsü’nün, “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde; Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Türkiye’nin 24 kentini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi, 19 – 25 Ekim 2009 tarihleri arasında Trabzonlular ile buluşuyor! “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilen etkinlerde, ünlü oyuncu Memet Ali Alabora konuk sanatçı olarak yer alacak.
“Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesinin, 19 – 25 Ekim 2009 tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleşecek etkinlikleri kapsamında; iki Bulgar, 1 Alman yazar, 1 İtalyan piyanist besteci ve sanatçı Memet Ali Alabora, Trabzonlu sanatseverlerle buluşacak.
Trabzon’da gerçekleşecek okuma ve söyleşilerde; düz yazılarıyla Plovdiv Prize, şiirleriyle Golden Chain, yaratıcı çalışmalarıyla Golden Muse ödüllerinin sahibi Bozhana Apostolova ve Razvitie Edebiyat, Golden Chain, Bulgar Yazarlar Birliği, Ulusal Chudomir ödüllerinin sahibi Hristo Karastoyanov, gençlerle söyleşiler gerçekleştirerek eserlerinden bölümler okuyacaklar. İki değerli Bulgar yazarın okuma ve söyleşilerinde, konuk sanatçı Memet Ali Alabora yazarlara eşlik edecek.
OKUMA TİYATROSU: DULLAR
Üç gün sürecek etkinlikler çerçevesinde; Alman yazar Fitzgerald Kusz’un, “Dullar” adlı eserinin okuma tiyatrosu da gerçekleştirilecek. Sibel Arslan Yeşilay’ın Türkçeleştirdiği ve okuma tiyatrosu olarak sahneye koyduğu “Dullar” adlı eser; farklı yaşlardaki beş dul kadının komik ve grotesk ama aynı zamanda trajik öykülerini aktarıyor. 21 Ekim Çarşamba günü saat 18.00’de Trabzon Devlet Tiyatrosu sahnesinde gerçekleştirilecek olan okuma tiyatrosunda Zeynep Ekin Öner, Elif Şeker Saka, Aslı Artuk Şener, Duygu Dokgöz ve Yiğit Gümüşada rol alıyor.
Program kapsamında ayrıca; İtalyan piyanist-besteci Livio Minafra’nın vereceği resitalin yanı sıra, Almanya’da son sekiz yılda yapılan canlandırma filmlerini bir araya getiren “Kısa ve İyi III” programı; uluslararası festivallerde başarılı olmuş, çoğu ödüllü, özgün Alman yapımı filmleri Trabzonlu sanatseverlerle buluşturacak.
“Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor.
Açılışı; 21 Ekim 2009 Çarşamba günü, saat 14:00’te, Trabzon Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Nazım Terzioğlu Anfisi’nde Bulgar yazarlar Bozhana Apostolova ve Hristo Karastoyanov’un okuma ve söyleşileriyle gerçekleştirilecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”ne, tüm Trabzonlu sanatseverler davetli…
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın 16 Temmuz 2007’de AB üye devletlerinin kültür kurumlarına ve onların Türkiye’deki ortaklarına yönelik hazırladığı “Kültür Köprüleri” programı; çağdaş sanatların her dalında (müzik, edebiyat, gösteri sanatları, görsel sanatlar vb.) farklı kültürleri ve bu farklı kültürlerden birçok sanatçıyı bir araya getiren projelere destek sağlıyor. Program; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerle Türkiye’nin kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmalarına; kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşımalarına ve kültürler arası diyaloğun desteklenmesine katkıda bulunuyor.
“EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY - TURKİSH LITERATURE GOES TO EUROPE” (“AVRUPA EDEBİYATI TÜRKİYE’DE – TÜRK EDEBİYATI AVRUPA’DA”) PROJESİ HAKKINDA
“Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe”) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor.
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır’da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye’nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla sağlanan bir ‘gezici kütüphane’ eşlik ediyor. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa’da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde İstanbul’da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe” projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre’de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye’den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen’de sanatseverlerle buluşacak. 24 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...