Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu, Polonya ve Kudüs'te ! (10/22/2009)
Mayıs ayında gerçekleşen 12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin ardından yurtdışı turneleri gerçekleştiren Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu Ekim ayında turnelerine devam ediyor.
Kültür Mirasımız Karagöz’ün ulusal ve uluslararası arenada başarıyla tanıtımını üstlenen Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 15-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Polonya Varşova’da gerçekleşecek olan 4. Uluslararası Kukla ve Animasyon Film Festivali’nde (International Festival of Puppet Theatre and Animated Film for Adults) “Büyülü Ağaç” oyunuyla Varşova’da sahne alacak. Festivalin ana teması bu yıl kuklaların insanlara değin hikayeler anlatmalarından hareketle “Puppet is a human, too” “Kukla da insandır” olarak belirlenmiş. Festivalde kukla gösterilerinin yanısıra, anime film gösterileri, söyleşiler, sergiler, workshoplar da gerçekleşecek.
Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu ayrıca 15-30 Ekim 2009 tarihleri arasında Filistin’de öncelikli olarak Filistinli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek olan 16. Uluslararası Kukla Festivali’nde (The Sixteenth International Puppet Festival) de “Büyülü Ağaç” adlı oyunuyla sahne alacak. Ayrıca festivalde bir atölye çalışması da gerçekleştirecek. 1984 yılında kurulan Filistin Ulusal Tiyatrosu (The Palestinian National Theater) organizasyonu olan festivalde uluslararası kukla toplulukları sahne alacak.
CENGİZ ÖZEK GÖLGE TİYATROSU
Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 1993 yılında Cengiz Özek tarafından kuruldu. Gölge tiyatrosu ve kukla tarzında gösteriler yapmak amacı ile prodüksiyonlar üretmeye başladı. Karagöz’ün şamanist kökenlerinden yola çıkılarak oluşturulmuş kolaj çalışma “Dünyayı Sev Yeşili Koru”nun ardından, siyah tiyatro tekniğinde hazırlanan “Benim Küçük Yıldızım” adlı yapımla seyirci karşısına çıktı. Klasik Karagöz oyunlarının hepsini repertuvarında bulunduran Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu, 1998 yılında “Çöp Canavarı” adlı modern Karagöz yorumu ile perde dedi.
Aynı yıl, zengin bir kukla ve gölge tiyatrosu geleneği olmasına rağmen günümüzde hem geleneksel hem de çağdaş türlerin Türk seyircisi tarafından tanınmaması gerekçesinden hareketle, 1. İstanbul Uluslararası Kukla Festivali’ni organize etti. Bu festival kapsamında açılan sergiler, söyleşiler ve anlayışla birçok ilke imza attı.
Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu kurulduğu tarihten bu güne dek yurt içi ve yurt dışında sayısız festivale katılmış, workshoplar, sergiler ve gösteriler düzenlemiştir.
BÜYÜLÜ AĞAÇ
18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanmış yepyeni ve dinamik bir oyun. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bu oyunda da bulabiliyoruz. Özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteri hareket ağırlıklı olarak planlandı. Yani söz en az seviyede kullanılıyor. Karagöz’ün otantik çalgıları ‘nareke’ ve ‘def’, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer aldı. Otantik bir Karagöz oyunu hakkında genel bir fikir edinmek istiyorsak mutlaka bu oyunu izlemeliyiz. Ayrıca oyunun çevre kirliliğini konu alan iskeleti, günümüz dünya sorunlarına değinmesinden dolayı, seyirci ile kurduğu sessiz iletişimindeki başarı oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasına olanak sağladı. 10 yıldır repertuarda yer alan ‘Büyülü Ağaç’ bugüne kadar 500’den fazla gösteri yaptı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...