Karagöz sanatı, yıllarca süren bir usta- çırak ilişkisinin sonucunca ortaya çıkan birikimle yeni nesillere aktarılan bir sanattır.
Ancak her şeyin çok büyük bir hızla gelişip değiştiği bu çağda bu tür eğitim söz konusu olamamaktadır.
Daha önce denenmiş kısa süreli kurslar da yıllarca süren birikimin içinde fark edilmeyen çok önemli unsurları katılımcılara aktarmakta zorlanmıştır.
Çünkü Karagöz sanatçısı bir yazar, bir ressam ve aynı zamanda bir yönetmendir.
Bu düşünceden hareketle; Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü olarak Türkiye'de ilk kez; Karagöz sanatında temel sanat (resim), müzik, geleneksel oyunculuk ve Karagöz derslerinin birbirinden net olarak ayrıldığı bir "KARAGÖZ ATÖLYESİ" düzenleniyoruz. Atölyenin sanat yönetmenliğini, Orhan KURT, Metin Özlen ve Ünver ORAL gibi Türkiye'nin yaşayan en büyük Karagöz ustaları yapıyor. Atölyenin müzik yönetmenliğini ise Doğan Dikmen gerçekleştiriyor. Planlanan bu KARAGÖZ ATÖLYESİ, çalışma başlıklarını bölerek sağlayacağı donanımla birkaç yıllık temel birikimi kısa bir sürece sığdıracağı iddiasındadır.
Kursun amacı, katılımcılara "Karagöz Müziği, Karagöz oynatımı, Karagöz Tasvirlerinin Yapımı" gibi konularda donanım kazandırmaktır. Bu düzenli eğitim sürecinin yanı sıra, akademik çevrelerin ve konu ile ilgili araştırmacıların, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü seminer salonunda gerçekleştirecekleri sunumlar da bu sürecin bir parçası olacaktır.
İşte TEMEL SANAT eğitiminde çizim teknikleri ve geleneksel resim sanatı iki ayrı eğitici ve tamamlayıcı bir programla Tülay EKLER ve Barış BAŞ tarafından yapılacaktır.
Müzik eğitimi temel solfej ve Karagöz müziğine ait repertuarın öğrenilmesi aşamalarıyla gerçekleşecektir. Çalışmalar yaşayan Karagöz ustalarının katkıları yanı sıra Doğan DİKMEN'in sanat yönetmenliğinde Levent ÇELİK tarafından yapılacaktır.
Geleneksel Oyunculuk uygulama ve kuram karışık olarak Savaş AYKILIÇ tarafından sunulacaktır. Taklit üslup ve gelenek konusunda Karagöz ustalarının katkıları olacaktır.
Karagöz dersleri tüm bu temel eğitimi birleştiren , karagöz kültürü, karagöz tasvirlerinin yapımı ve karagöz oynatımı konusunda donanım sağlayacaktır. Alpay EKLER'in yönlendireceği çalışmalarda çoğu zaman ustaların bizzat katılacağı çalışmalar yapılacaktır.
Daha önce bu kapsayıcılıkta ele alınmamış Karagöz ile ilgili bu çalışmaya ilişikin bilgi almak isteyen basın mensupları için iletişim bilgileri aşağıdadır:
İletişim: Zeki Tombak Tel: 0212 2516053 Gsm: 0536 5666408
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü,
İstiklal Caddesi, Olivio Geçidi sokak
Rejans Binası Kat:1/Beyoğlu