16. Bartın Tiyatro Festivali’nde 16 gün etkinlik yapmak ilk bakışta kolay görünebilir. Fakat her yıl bazı koşulların daha da zorlaşması hatta bazı kurumlardan bırakın destek olmasını artık engel olmamasını isteme noktasına gelmemiz üzücüdür.
Elbette her şey de olumsuz gitmiyor. 2 Eylül 2009 Bartın Belediyesi Meclisi kararıyla Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu kuruldu ve 7 yaştan 60 yaşa kadar yaşlarına göre gruplandırılarak toplam 180 katılımcısıyla çalışmalarına başladı ve ilk ürünleri bu festivalde sunulmaya başlanıyor.
Bir ilk de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yaşanmıştı. Bartın’da tiyatro üreten Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu, Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Genç Sahne, Genç Oluşum-Üniversite, Genç Oluşum-Lise temsilci oyuncularının bir araya gelerek oluşturduğu Bartın Tiyatro Platformu kadınlara yönelik “Hüznün Coşkusu” adlı bir oyunu sundular. Bu kısa oyunun da festivalde yer almasını sağladık.
Ayrıca Bartın’daki üç oyunun yönetmeni ve bir oyunun dramaturgi desteği konuk dostlardan oluşmakta. Bu oyunlardan ikisi festivalde yerini aldı.
Bir arada olmalıyız. Ortak akılla hareket etmeliyiz. Gittikçe zorlaşan tiyatro üretme ve sunma koşullarını zorlamalıyız. Kurucu üyesi bulunduğumuz Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin de önceliklerindendir bu sorunlar.
Daha önceki festivallerimizde yokken bu yılki festivalimizin bir de teması var “Tiyatroma Dokuma!”. Bu tema üzerine bir şey yazmayı çok doğru bulmuyorum. Çünkü hem broşürlerimizde Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin kampanyayla ilgili açıklaması var. Hem de Festival bünyesinde söyleşi var.
Bir festival daha başladı. Ama asıl şimdi tiyatro yapma, seyirci ile kucaklaşma, paylaşma ve örgütlenme zamanıdır. Kolayı herkes yapar. Aslolan yapmaktır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...