27 Mart’ta Lüleburgaz’da başlayan ve Trakya’nın farklı kentlerinde sekiz gün boyunca süren 4.Ulusulararası Trakya Kukla Festivali 3 Nisan’da Anatole Sokak Oyuncuları Curcunabazlar’ın gösterisi ile sona erdi.
Haber Merkezi
Trakya’nın ilk bölgesel uluslararası etkinliği olan Trakya Kukla Festivali Lüleburgaz, Babaeski, Kırklareli, Tekirdağ, Vize, Çorlu, Büyükkarıştıran ve Alpullu’da gerçekleştirilen toplam 78 gösterinin ardından 1 Nisan’da sona erdi. Toplam 23 bin çocuğa ulaşan festivalde 9 ülkeden 13 topluluk 15 farklı oyunla Trakyalı çocuklarla buluştu. 10 farklı salonda gerçekleşitirilen gösterileri 23 bin çocuk izlerken, ilk kez beldelerde festivale katıldı. Büyükkarıştıran ve Alpullu’da çocuklar dünyanın kuklaları ile buluştular. Evrensekiz Belediyesi de beldedeki çocukların ücretsiz olarak gösterileri izlemesini sağladı.
27 Mart’ta başlamıştı
Birçok ilkin yaşandığı festival 27 Mart’taki büyük meydan gösterileri ile başlamıştı. Lüleburgaz’daki Kongre meydanında başlayan festival süresince salonlar çocuk kahkakaları ile dolup taştı. Açılıştaki kötü hava koşullarına rağmen Kongre Meydanını dolduran binlerce Lüleburgaz’lı İtalya Arjantin ve Tayvan’ın gösterileri ile çoştular. Genç jonkör Sinan Bektaş’ın gösterise de çocuklardan büyük alkış aldı, Festival açılışında bir konuşma yapan festival komitesi başkanı Mesut Sarıoğlu, “Bir ülke ancak çocukları mutluysa gerçek bir ülkedir, biz Trakya bölgesinde mutlu çocukların yaşamasını istiyoruz. Bu yüzden dünyanın dört bir yanından usta kukla gruplarını festivalimize davet ettik. Lüleburgazlı ve Trakyalı çocuklar bu güzellikleri hak ediyorlar. Festival imecesine katılan Lüleburgaz halkını teşekkür ediyorum. “ diyerek festivali başlatmıştı.
9 ülkeden 13 topluluk katıldı
Festivale Brezilya, İtalya-Arjantin, Belçika, İspanya, Ukrayna, İran, Tayvan’dan gelen ekiplerin yanı sıra Türkiye’den de 5 topluluk katıldı. Brezilya’dan gelen Cia.2 topluluğu, 2007 yılında Brezilya’da yılın çocuk oyunu seçilen “Zigg Zoog” adlı oyunu Kırklareli , Babaeski, Tekirdağ Vize ve Lüleburgaz’da sahneledi. Belçika’dan festivale katılan Miaow Production ise Jonny and Sybill adlı oyunları ile çocuklarla buluştular. Kırklareli Vize, Babaeski, Tekirdağ ve Lüleburgaz’da sahne alan topluluk eğlenceli gösterisi ile çocuklardan büyük alkış aldı. Dört genç oyuncudan oluşan ve karavanları ile dünyayı dolaşan Cuba Libre ise festivale İtalya Arjantin adına katılırken festivalin açılış oyununu da oynadı. Tüm festival merkezlerinin yanısıra Çorlu ve Büyükkarıştıran’da da gösterilerini sundular. Müzik ve dansın ilginç sahne buluşları ile zenginleştirildiği Dromosofita adlı oyun çocuklardan tam not aldı. Pepe ile babasının iletişimlerinin öyküsünü anlatan ve İspanya’dan festivale katılan Teotra Plus oyunun sahne gereksinimleri nedeniyle Lüleburgaz, Tekirdağ ve Kırklareli’nde sahne aldı. Geleneksel Tayvan tiyatrosunun seçkin örneklerinden birini sunan Tayvan’lı Lin Liu Hsin Kukla tiyatrosu olağanüstü bir teknikle hazırladıkları oyunları ile festivale renk kattılar. Grup tüm festival merkezlerinde sahne alırken çocukların büyük beğenisini kazandı. Festivale İran’dan katılan Aagrin Kukla tiyatrosu İstasyon adlı oyunlarını sahnelediler. Kağıttan kuklaları ile çok temiz bir öykü anlatan İran ekibi Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz ve Vize’de çocuklarla buluştu. Ukrayna’dan gelen Tiyatro Bavka “At Nalından Gelen Mutluluk “ adlı folklorik öğeler taşıyan oyunları ile festivale katıldılar. Festivale Türkiye’den “İbiş’in rüyası” adlı oyunla Tiyatro Çes, Ben, Sen, O, Biz Siz Onlar” adlı oyunu ile Anatole Sokak Oyuncuları-Curcunabazlar, “Kayıp Eşya Bürosu” adlı oyunları ile Tiyatro Bereze, “Uçmak Özgürlüktür” adlı oyunları ile Tiyatro Tempo ve “Güle Güle Godo “ adlı oyunla Lüleburgaz Gençoyuncular katıldılar. Festivali düzenleyen Uçaneller Kuklaevi ise festivalde dört farklı oyun sahneledi.
İmece ile gerçekleştirildi
Festival Lüleburgaz dışındaki yerlerde yerel yönetimlerin ve Kırklareli’de Valilik ile Belediye’nin desteği ile gerçekleştirilirken, Lüleburgaz’da ise halkın imecesi ile gerçekleştirildi. Festivale onlarca kişinin destek olarak Lüleburgaz’lı çocukları dünya kuklaları ile buluşturduklarını belirten festival komitesi başkanı Mesut Sarıoğlu şunları söyledi; “Festival’in Lüleburgaz ayağı halkın desteği ile gerçekleşiyor. Bu çok önemli bir iş. Tüm bölgeye ve ülkeye örnek olacak bir imeceyle yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl festival daha geniş bir programla Trakyalı çocuklarla buluşacak.”
Gözlemcilerden tam not
Festivale Türkiye ve yurt dışından katılan gözlemciler yaptıkları değerlendirmelerde festivalin çıtasının her yıl daha da yükseldiğini belirttiler. Gerek katılımcı ülke sayısı gerekse oyunların kalitesi açısından her yıl festivalin kendisini daha da geliştirdiğini belirten gözlemciler; “Bu festival dünya sanatçılarının Türkiye’ye kendilerini tanıttıkları bir festivale dönüşüyor. Bu da festivalin uluslararası alanda daha güçlü bir pozisyona gelmesini sağlıyor. Katılımcı sayısındaki artış bunun göstergesi. Çok güzel bir festival süreci geçirdik. Açılış çok etkileyiciydi. Halkın desteği çok önemli, bu da burada sağlanmış gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl daha güçlü bir festival olacağının sinyallerini aldık. Ayrıca festialde uygulanan imece yöntemi de çok ilgi çekici. Halkın sponsor olduğu festivaller hep uzun ömürlü olmuştur.” dediler.
İlk ve tek örnek 4. Uluslararası Trakya Kukla Festivali Türkiye’de bir tiyatro grubu tarafından gerçekleştirilen ulusararası ilk ve tek festival. Türkiye’de organizasyon şirketleri yada kurumlar tarafından gerçekleştirilen benzer etkinlikler olmasına rağmen bir tiyatro grubu tarafından gerçekleştrilen uluslararası bir festival bulunmuyor. Uçaneller Kuklaevi’nin gerçekleştirdiği bu etkinlik bu nedenle de şaşkınlıkla ve takdirle izleniyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...