OYUN ADI: NİHAYET BİTTİ YAZAN : PETER TURRİNİ YÖNETEN : HASAN TANAY OYNAYAN : HÜSEYİN URÇUK
OYUNUMUZun KASIM AYINDA Fethiye belediyesi kültür merkezi'nde prömiyer-galasını yapacaktır. facebook sayfasını linki http://www.facebook.com/event.php?eid=260884633944144&ref=mf#!/group.php?gid=57941972772
NEDEN “NİHAYET BİTTİ”?
Tiyatro Zeytin-İda, tiyatro devinimi boyunca, tercih ve yol alışlarında gözünü diktiği nokta, toplum hayatının gerçekliği ve bunun sanat dilinin oluşturulması olmuştur. 2011-2012 tiyatro sezonuna gene bu anlayış ile girme çabasındadır. Tiyatro ekibinin ortak aklını oluşturan bu anlayış, aynı zamanda ürün tercihlerinde, geniş araştırma ve ürün seçimi konusunda bize hız kazandırmaktadır.
Nihayet Bitti oyununu tercih edişimizdeki nedeni; tiyatromuzun sanat anlayışı ve birinci nedenin de bir bağalyıcılığı olduğu, geçmişten biriktirilen rastlantısal öneriler olmuştur. Daha önceki yıllarda bu oyunun okunmuş ve düşünülmüş olması ancak okunan dönemlerin nesnel ve öznel engelleyici faktörleri nedeniyle bir türlü sahnelenememesi, bugüne biriktirilen ve rastlantısal bir zorunluluk olarak görüyoruz. Oyunu bu sezon sahnelemeye karar vermeden önce oyun üzerine ve yazar üzerine çeşitli araştırmalar ve tartışmalar gerçekleştirdik. Bize hız kazandıracak moment yakalanana kadar, -ki bu süreç elbette belirsiz değil di- dramaturjik açıdan yoğun bir beslenme süreci yaşadık. Sonuç itibariyle zaten bir tarafıyla çalışılmaya başlanan oyun, Ağustos ayı ile birlikte kesinlik kazanmış oldu.
Peki, bu oyun ne anlatmaktadır ve biz bu oyun ile ne yapmak istemekteyiz? Oyun, önemli bir gazetede yazarlık yapan, çeşitli kitapları olan ve aynı zamanda panel ve söyleşilere davet edilen, çevresi tarafından çok sevilen, bir çok konuda söyleyeceği şeyleri olan bir yazarın intihar sürecini anlatmaktadır.
“NİHAYET BİTTİ”, anlam itibariyle, rahatsızlık veren ve istenmeyen sürmekte olan bir şeyin bitmesidir. Bitmesini sağlayan irade bir veya daha fazla olabilir. Ancak önemli olan burda sona erdirilecek olan şeyin ne olduğu ve neden sona erdirilmesi gerektiğidir. Peter Turrini kendisiyle yapılan bir söyleşide, “Her şey sallantıdaysa, eğer insan ilişkilerinde bu sevgide neyin gerçek, neyin uydurma olduğunu, neyin görüntü neyin duygu olduğunu ayırt edemiyorsa, en azından silahın soğukluğu gerçektir. İnsan kendini bırakacağı son şey ölümdür, ya da ona kendi eliyle teslim olmak: intihar. Nihayet Bitti’nin konusu bu,” diye açıklar oyununu. Oyun; burjuva bir aydının, çürüyen burjuva kültürü içinde kendine yabancılaşarak intihar etmeye karar vermesi ve bine kadar sayıp şakağına dayadığı silahı ateşlemesi ile intiharını gerçekleştirmesini anlatmaktadır. Oyun üzerinden bir çok çözümleme yapılabilir. Sonuç itibariyle kapitalist düzen ilişkileri özellikle kültürel boyutta çoğulcu karmaşık bireyler sunmaktadır bizlere. Oyunu anlamaya çalışırken öncelikle oyun kişisinin öznel yaşantısının dışında temellendirilmesi gereken oyun kişisinin sınıfsal konumudur. Bu temel üzerinden yola çıkıldığında kişinin giderek içinde bulunduğu soyo-kültürel yapının kendisinde yaratığı tahribatlar bireysel değil sınıfsal bir gerçekliğe işaret etmektedir. Burjuva aydının kendisinden beklenen ve bu beklentinin karşılında sunulan hayat arasındaki ilişki doğru bir ilişki olurken, bunun gerçek olmadığı, tamamen piyasanın sürekliliği ve bir yalanın devamlılığında kendisinin bulunduğu tarafın farkındalığıyla başlayan sorgulamalar dizisi. İşte bizce oyunun anlamlı olacağını düşündüğümüz omurgasının bu farkındalığın açığa çıkarılması ve eskinin sonlandırılarak, yeniye başlangıç hazırlanması iradesidir. NİHAYET BİTTİ’nin anlamı, yukarda tarifini yaptığımız şekliyle düşünüldüğünde; intihar kararıyla öldürme kararı, fiziksel bir ölüm değil, eski varoluşun yokedilerek, yeni bir varoluşun tetiğine basılmasıdır. Oyun kişisi bunu ilk cümlesiyle dile getirmiş oluyor, “İntihar için yürütülen bütün teoriler yanlıştır. Bütün olay huzura kavuşmaktır. Şimdi bine kadar sayacağım ve kendimi öldüreceğim. 1,2,3..” İyi seyirler….
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...