Tiyatro oyunu, Erkan Can'a sigara bıraktırdı (10/30/2011)
İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçılarından Bahtiyar Engin ve Yıldıray Şahinler’in yönetimindeki İstanbul Halk Tiyatrosu, seyircide toplumsal meselelerle ilgili farkındalık yaratmaya yönelik oyunlarına bir yenisini daha ekliyor. Burak Akyüz’ün yazdığı, Kemal Başar’ın yönettiği ‘Paçi’ adlı oyunda başrolleri Erkan Can ve Neslihan Yeldan paylaşıyor. Onlara; Murat Taşkent, Faruk Akgören, Fehmi Karaaslan, Tuğçe Kıltaç ve Nazif Uğur Tan eşlik ediyor. Geçtiğimiz hafta, prömi yeri 2 Kasım’da yapılacak olan oyunun provalarındaydım. Rizeli bir ailenin kızı olarak, bu Karadeniz komedisini izlerken hem çok eğlendim hem de oyunun Temel fıkrasına dönüşen hayatlarımıza ilişkin toplumsal, ekonomik ve politik mesajlarına içim acıyarak kulak verdim. Prova sonrasında ise Erkan Can ve Neslihan Yeldan’la sohbetteydim...
Röportaj:ECE SARUHAN HABERTÜRK
‘Paçi’ hem çok eğlenceli hem de kıssadan hisselerle dolu bir oyun...
Erkan Can: Sanatın misyonu bu! Biz sanatçılar kimseden taraf değiliz. İktidara kim gelirse gelsin eleştirmeli,yaşadıklarımıza ayna tutmalıyız. Bu oyun için de bu durum geçerli! Kadın haklarından topraklarımızın satılmasına kadar bir çok konuya değiniyoruz oyunda. Kıssadan hisselerimiz var. Seyirci bunların yüzde 20’sini alsa ne âlâ! Ben oyunda gezici tiyatrosu olan Fırat adlı bir adamı canlandırıyorum. Fırat Karadeniz’e geliyor ve sanatı aracılığıyla bu yöreyi bozmaya, satmaya, talan etmeye çalışan her kesi ve her şeyi afişe ediyor. Modern bir Don Kişot hikâyesi... Karadeniz insanı toprağını, akarsularını, denizini korumak için yeni dünya düzeninin yeldeğirmenlerine karşı..
KADINLARA ‘SESİNİZİ ÇIKARIN’ DİYORUZ
Paçi ‘kız’ demek. Adından da anlaşılacağı gibi oyunda kadınlarda farkındalık yaratacak çok mesajda var.
Neslihan Yeldan: İki farklı kadın modeli var oyunda. Biri herşeyi kabulleniyor. Benim canladırdığım Leyla karakteri ise Shakespeare’in ‘Hırçın Kız’ı gibi biraz. Fırat onunla evlenmek istiyor ama o ailesine rağmen buna karşı çıkıyor. Geleneğe, göreneğe, haksızlığa, kadın-erkek eşitsizliğine elinden geldiğince meydan okuyor. Kadınların ülkemizdeki durumu belli. Bu durumu değiştirmenin yoluda yine kadınların farkındalığından, cesaretinden geçiyor.
Bir Karadenizli olarak, başta o yöre olmak üzere, ülkemizin tüm kadınlarına güveniyorum ben! Karadeniz kadını tuttuğunu koparır. Umarım Leyla, tüm kadınlara kendilerinde de bu gücün olduğunu hatırlatır...
N.Y.: Benim annem de Karadenizli. Sana katılıyorum; Karadeniz kadını dominanttır, hırçındır, kendini ezdirmez! Biz Karadeniz insanının hoşgörüsüne sığınarak o yöreye özgü bir hikâye anlatıyoruz oyunda ama aslında mesajımız herkese!
E.C.: Hayat müşterektir. Ortadan yani insanlıktan bakmak lazım hayata. Fırat, bir erkek olarak, ezilen kadınlara “Sesinizi çıkarın” diyor. Çevre problemlerine de dikkat çekiyor.
SANAT BARIŞ DEMEKTİR!
Yani bu oyun görmediğimiz ve yagörmezden geldiğimiz hatalarımızı, alışkanlıklarımızı düzeltmek için bir fırsat...
E.C.: Aynen! Sanat barış demektir! Ülkemiz zor günler geçiriyor. Biz sanat aracılığıyla bu ülkenin topraklarına barışı yaymak için varız! Değişimi öncelikle bende yarattı oyun! 37 yıldır içtiğim sigarayı ‘Paçi ’ için bıraktım. Müzikleri Fuat Saka’ya ait olan oyunumuzda dansda var. Bazı sahneler yoğun fiziksel efor gerektiriyor. Sigara içmeyi sürdürseydim o sahneleri çıkaramazdım. Akupunktur tedavisi görüyorum. 2 haftadır hiç sigara içmedim. Karnım da pil var. Nikotin damlaları kullanıyorum.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...