| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Şahika Tekand'ın İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yönettiği Beckett'in OYUN'u 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında (5/16/2012)


Şahika Tekand’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yönettiği, Beckett’in “OYUN”u 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 22-23-24 Mayıs’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk yöntemini, Şehir Tiyatroları’nda ilk kez bu oyunla uygulayan yönetmen Şahika Tekand bu yorumunda, Samuel Beckett’in metninde varolan dramatik çelişkiyi, yönetmen/yazar, oyuncu/oyun, aktör/rol kişisi, rol kişisi/ durum ikiliklerinin süperpoze şekilde varolabilecekleri bir performansa tercüme ediyor.

Oynanırken zorluk derecesi arttırılmış oyun seviyeleri ile gelişen ve artistik olarak büyük titizlik ve kesinlik gerektiren bu oyun, oyuncunun hem bir game-player hem de bir aktör olarak bütün yeteneklerini ortaya koymasını zorunlu kılıyor. Beckett’in metnindeki aşk üçgeni öyküsü Tekand’ın yorumunda, ışığı manüel olarak yöneten oyuncularla birlikte on yedi kişilik bir kadronun rol aldığı ve metnin öyküsünün performansın kendi öyküsü ve yarattığı müzikle beraber ilerlediği, tam şimdiki zamanda oynanan “oyun”da, eğlenceli bir seyir sürecine dönüşüyor.  

“Samuel Beckett’in kısa oyunlarından “OYUN” kül küpleri içinde sadece başları görünen ve iki kadın bir erkek olan oyun kişilerinin, sıkışıp kaldıkları soyut bir mekan ve durumda yine soyut bir ışığın üstlerinde dolaşmasıyla, hızla konuşarak, konusu geçmişte yaşanmış bir aşk üçgeni olan sıradan öykülerini anlatmaya zorlandığı, tekrarlarla gelişen bir oyundur…”
 
Oyunun biletleri İKSV binasındaki ana gişeden (10:00-19:00) ve Biletix’ten temin edilebilir.
 
OYUN PROGRAMI

22-23-24 Mayıs 2012 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi Saat:20:30

Bilgi için: www.biletix.com, http://tiyatro.iksv.org/tr/program/68

Oyun 20.30’da başlar, yaklaşık 1 saat sürer ve tek perdedir.
 
“OYUN”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

YAZAN: Samuel Beckett
YÖNETEN: Şahika Tekand
SAHNE TASARIMI: Esat Tekand
IŞIK TASARIMI: Şahika Tekand
KOSTÜM TASARIMI: Ayşen Aktengiz
OYUNUN ÇEVİRMENİ: Levent Mollamustafaoğlu
.

OYUNCULAR: (alfabetik sırayla) Ali Gökmen ALTUĞ
Aslı AYBARS, Pelin BUDAK,  Burçak ÇÖLLÜ, Seda FETTAHOĞLU,
Yeliz GERÇEK, Ozan GÖZEL, Nurdan KALINAĞA, Aslıhan KANDEMİR, Selen KARTAY, Yeşim KOÇAK, Buket YANMAZ KUBİLAY, Mehmet OKUROĞLU, Özge ÖZDER, Özgür KAYMAK TANIK, Esin UMULU, Ali Mert YAVUZCAN, Çağlar YİĞİTOĞULLARI

YÖNETMEN YARDIMCILARI: Göksel Arslan, Ozan Gözel

OYUN

Samuel Beckett’in kısa oyunlarından “OYUN” kül küpleri içinde sadece başları görünen ve iki kadın bir erkek olan oyun kişilerinin, sıkışıp kaldıkları soyut bir mekan ve durumda yine soyut bir ışığın üstlerinde dolaşmasıyla, hızla konuşarak, konusu geçmişte yaşanmış bir aşk üçgeni olan sıradan öykülerini anlatmaya zorlandığı, tekrarlarla gelişen bir oyundur… Bu kez Şahika Tekand’ın rejisi ile seyirci karşısına gelen OYUN’da, küçük dünyalarına sıkışmış günümüz kentsoylu insanının, son özgürlük alanlarını da, giderek hareketsizleştirilerek ve aynılaştırılarak kaybettiği zorlu varolma ve kendini ifade etme mücadelesi; huzur ve dinginlik ararken içine düştüğü karmaşa, sıradan ve trajikomik bir öykü çerçevesinde dile getirilmektedir

Geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk yöntemini, Şehir Tiyatrolarında ilk kez bu oyunla uygulayan yönetmen Şahika Tekand bu yorumunda, Samuel Beckett’in metninde varolan dramatik çelişkiyi, yönetmen/yazar, oyuncu/oyun, aktör/rol kişisi, rol kişisi/ durum ikiliklerinin süperpoze şekilde varolabilecekleri bir performansa tercüme ediyor. Çağdaş yaşamın kimlikleri ezip geçen hızlı akışı, “oyun” kahramanlarını önüne katıp sürükleyen bir fırtına gibi akıp giden bir “oyun” düzeninde ifadesini buluyor.
Tekand Beckett’in metninde varolan hız, tekrar unsurlarını birer performatif neden ve zorunluluk haline getiren bir oyun(game) tasarımı kurarak, teatral gösteriyi bu oyun üzerine oturtuyor.

Oynanırken zorluk derecesi arttırılmış oyun seviyeleri ile gelişen ve artistik olarak büyük titizlik ve kesinlik gerektiren bu oyun, oyuncunun hem bir game-player hem de bir aktör olarak bütün yeteneklerini ortaya koymasını zorunlu kılıyor. Beckett’in metnindeki aşk üçgeni öyküsü Tekand’ın yorumunda, ışığı manüel olarak yöneten oyuncularla birlikte on yedi kişilik bir kadronun rol aldığı ve metnin öyküsünün performansın kendi öyküsü ve yarattığı müzikle beraber ilerlediği, tam şimdiki zamanda oynanan “oyun”da, eğlenceli bir seyir sürecine dönüşüyor.  

DARÜLBEDAYİ’DEN ŞEHİR TİYATROLARI’NA
1914’yılında Belediye Başkanı Cemil (Topuzlu) Paşa, Belediye Meclisi’nden çıkarttığı kararla, bugünkü Şehir Tiyatroları’nın temeli olan, Osmanlı Güzellikler Evi anlamına gelen Darülbedayi-i Osmani’nin kurulmasını sağlar. Eğitim amaçlı bu kurumun yöneticiliğine de, ünlü Fransız tiyatro adamı Andre Antoine atanır. Ancak, Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması, Fransa ve Osmanlı Devleti’nin karşı saflarda yer alması nedeniyle kısa bir süre sonra Andre Antoine Fransa’ya döner. Bir süre bocalayan kurum Raşit Rıza’nın (Samato) çabalarıyla yeniden toparlanır. Bu Osmanlı yöneticilerinin ve eğitimcilerin görev aldığı Darülbedayi’ye Antoine’ın yöneticilik yaptığı dönemde sınavla öğrenciler alınmıştı.
Bu sınavı kazananlar daha sonraki yıllarda tiyatromuzun ve sanat dünyamızın önemli isimleri oldular. Muhsin Ertuğrul, Halit Fahri Ozansoy, Behzat Butak, Ali Naci Karacan, Peyami Safa, Emin Beliğ Belli, Celal Sahir, Eliza Binemeciyan, Ahmet Muvahhit, İ. Galip Arcan, Raşit Rıza, Fikret Şadi bu öğrencilerden bazıları.
Şehzadebaşı’nda kiralanan Letafet Apartmanı’nda “Tatbikat Sahnesi” adı altında yapılan çalışmalar daha sonra, tiyatromuzun simgesine dönüşen ve 1970 yılında teknik nedenlerden ötürü törenle terk edilen Tepebaşı Tiyatrosu’nda devam etti. Tepebaşı Tiyatrosu uzun yıllar yönetim merkezi olarak da hizmet verdi.
Ocak 1916’da sahnelenen “Çürük Temel” oyunuyla okul olmaktan çıkıp profesyonel bir tiyatro topluluğu durumuna gelen Darülbedayi, Tepebaşı Tiyatrosu’ndan başka, değişik nedenler ya da kent içinde yaygınlaşmak için yeni sahnelerde perdelerini açtı. Şehzadepaşa Ferah Tiyatrosu, Kadıköy Apollon Tiyatrosu, Süreyya Sineması ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Salonu, Beyoğlu Odeon, Fransız ve Yeni Komedi Tiyatroları, Aksaray Türk Ocağı, Rumeli Hisarı Şehir Tiyatroları’nın oyunlarının sahnelendiği bazı tiyatro yapılarıdır.
Birçok oyun yazarının ilk çalışması, ilk kez Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi. Türk tiyatrosuna yeni oyun yazarları kazandırıldı.
1931 yılında resmen İstanbul Belediyesi’ne bağlanan kurum, 1934 yılından sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları adını aldı. Yine aynı dönem Şehir Tiyatroları’nın düzenli olarak çocuk oyunlarının düzenli ve sürekli başladığı yıllar oldu. Özellikle Ferih Egemen’in bu alandaki uygulamaları çocuk tiyatromuz adına tarihsel özellikler taşımakta.
Darülbedayi, ardından Şehir Tiyatroları, ülkemizdeki tiyatro dergisi geleneğini başlatmıştır. 1918-1920 yılları arasında Temaşa adlı tiyatro dergisini 25 sayı yayınlayan Şehir Tiyatroları, dünyanın en uzun süreli tiyatro dergilerinden olan ve 1930’dan bugüne Darülbedayi, Türk Tiyatrosu ve Şehir Tiyatrosu adlarını alan derginin yayımını bugün de sürdürmektedir.
Son yıllarda Türk tiyatrosundaki değişim ve seyirci yönelişini göz önüne alan Şehir Tiyatroları, yerli ve yabancı yazarlardan oluşan geniş bir repertuarla İstanbul seyircisine ve turneler yoluyla da diğer kentlerdeki tiyatroseverlere perdelerini açmakta. Ayrıca, yabancı yönetmenleri ve tiyatro adamlarını davet ederek, sahneye koydukları oyunları Türk seyircisine ulaştırmaktadır.
Bugün on sahnesi olan Şehir Tiyatroları, her gün 2000 civarında İstanbul seyircisine perdelerini açıyor. Bu sahneler: Şu an yeniden inşa edilen Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Gaziosmanpaşa Sahnesi, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Sahnesi, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi, Kağıthane Sadabad Sahnesi, Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Sahnesi, Ümraniye Sahnesi’dir.

ŞAHİKA TEKAND

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Sanat Dalı'ndan mezun olan Şahika Tekand, aynı dalda doktora yaptı.

1984'te tiyatro ve sinema oyunculuğuna başlayan ve üniversitede oyunculuk dersleri veren Şahika Tekand, 1988'de STUDIO adı altında oyunculuk stüdyosunu kurdu.

1990'da kendi tiyatro topluluğu STUDIO OYUNCULARI'nı kuran ve "PERFORMATİF SAHNELEME VE OYUNCULUK YÖNTEMİ" adı altında kendi yöntemini geliştiren Tekand, bugüne dek kendi yazdığı yedi oyun da dahil olmak üzere tiyatro oyunları ve pek çok performans yönetti. Topluluğu ile oynadığı, yönettiği ve yazdığı tüm oyunlarla yurtiçi ve yurtdışında pek çok uluslararası festivale davet edildi ve katıldı.

Halen 2009 yılında katıldığı İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI’nda ve STUDIO OYUNCULARI'nda sanatsal faaliyetini sürdüren Tekand,    oyunculuk stüdyosunda oyuncu ve yönetmenler yetiştirmenin yanı sıra çeşitli üniversitelerde dersler vermektedir.

İçinde bulunduğu başlıca tiyatro prodüksiyonları:
•    GALILEO GALILEI (oynadı) / Yazan: Bertolt Brecht / Yöneten: Genco Erkal / DOSTLAR TİYATROSU/[1984-85]
•    MUTLU GÜNLER (oynadı ve yönetti) / Yazan: S. Beckett / STUDIO OYUNCULARI/[1992]
•    BEŞ KISA OYUN (oynadı ve yönetti) / Yazan: S. Beckett / STUDIO OYUNCULARI/[1993]
•    GERGEDANLAŞMA (oynadı, yönetti ve yazdı) / Yazan: Şahika Tekand / STUDIO OYUNCULARI/[1994]
•    OYUN SONU (yönetti) / Yazan: S. Beckett / STUDIO OYUNCULARI/[1998]
•    GİTGEL DOLAP (yönetti) / Yazan: H. Pinter / STUDIO OYUNCULARI/[1998]
•    (OYUN)CU (oynadı, yönetti ve yazdı) / Yazan: Şahika Tekand / STUDIO OYUNCULARI/[2000]
•    THE DAYS BEFORE (oynadı) / Yöneten: Robert Wilson/[2001]
•    OİDİPUS NEREDE? (oynadı, yönetti ve yazdı) / STUDIO OYUNCULARI/[2002]
•    OİDİPUS SÜRGÜNDE (yönetti ve yeniden yazdı) / STUDIO OYUNCULARI/[2004]
•    EVRİDİKE'NİN ÇIĞLIĞI (oynadı, yönetti ve yazdı) / STUDIO OYUNCULARI/[2006]
•    KARANLIK KORKUSU (oynadı, yönetti ve yazdı) / STUDIO OYUNCULARI/[2008]
•    ANTI-PROMETHEUS (yönetti ve yazdı)/STUDIO OYUNCULARI/[2010]
•    OYUN (yönetti) /Yazan: Samuel Beckett/ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI/2012



Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 903
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • Avrupa Drama Buluşması, bu yıl Türkiye'de gerçekleştiriliyor (5/20/2012)
  • 24saat Projesi Serkan Üstüner ile devam ediyor! (5/20/2012)
  • 19 Mayıs'ta tiyatro ayaklanması (Hıncal Uluç) (5/19/2012)
  • İngiliz Guardian gazetesi, Başbakanın tiyatroya açtığı savaşı yazdı (5/18/2012)
  • Batı'da devlet sanatın sonuna kadar yanında (5/18/2012)
  • Başbakanlık Devlet Tiyatroları'nı kapatıyor! (5/18/2012)
  • Tobav Tiyatro Çırakları Başarı Ödülleri sahiplerini Buldu (5/17/2012)
  • Başbakanın İkiyüzlü Tiyatro Anlayışı (5/17/2012)
  • Tiyatro Sanatçısı Veda Yurtsever'den Başbakana Anlamlı Mektup (5/17/2012)
  • Sahnede Yeni Anlatı ve Bellek Arayışları: Doğum Günü (5/16/2012)
  • Şahika Tekand'ın İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yönettiği Beckett'in OYUN'u 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında (5/16/2012)
  • Perşembenin Hanımları, Adapazarı Turnesinde  (5/16/2012)
  • Ferhan Şensoy: Ağlatmayın Mücap Ağbimi (5/16/2012)
  • Başbakanın özelleştirme kararından sonra tiyatro ihalelerinde halka dekor ve kostüm kazığı (5/16/2012)
  • XII. Direklerarası Seyirci Ödülleri (İstanbul) Sahipleri Belli Oldu (2012) (5/14/2012)
  • Gülriz Sururi: Tiyatroya bulaşan her iktidar mutlaka son bulur! (5/12/2012)
  • Şehir Tiyatroları Yaz Oyunları Başlıyor (5/11/2012)
  • 18. İstanbul Tiyatro Festivali Başlıyor! (10 Mayıs-5Haziran) (5/11/2012)
  • Eleştirmenlerden TRT Türk'ün Sansür Uygulamasına Sert Tepki (5/10/2012)
  • Çarşı Tiyatroların Özelleştirilmesine de Karşı! (5/9/2012)
  • Şehir Tiyatroları Sanatçılarından Arslan Kaçar Vefat Etti (5/9/2012)
  • İlk uluslararası doğaçlama tiyatro festivali başlıyor (5/10/2012)
  • 18. Bedia Muvahhid Ödülü Özge Borak'ın (5/9/2012)
  • Üner Ulutuğ Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması - Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları (5/9/2012)
  • Şehir Tiyatroları yönetmeliği davalık oldu (5/9/2012)
  • 4. Uluslararası Erzurum Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali İptal Edildi (5/9/2012)
  • 17. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri sahiplerini buldu (2012) (5/8/2012)
  • Şehir Tiyatroları'nı Özelleştirmeye Çalışan İBB Kendi Oyunlarını Yapmaya Başladı Bile (5/8/2012)
  • Ve Diğer Şeyler Topluluğu'nun Yeni Oyunu: Yola Çıktığım Gün Sakin Serin Bir Sabahtı (5/7/2012)
  • Kafası Karışık Kontrtenor yeniden garajistanbul'da (5/7/2012)
  • Spolin Oyunculuk Tekniği Atölyesi Haziran'da İstanbul'da (5/7/2012)
  • Eleştirmenlerin Panelinde Sonuç: TİYATRO ÖZELLEŞTİRİLEMEZ (5/7/2012)
  • Ferhan Şensoy'dan tiyatroya yapılan baskı ile ilgili harika bir yazı (5/7/2012)
  • 7. Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Başlıyor (5/7/2012)
  • Haldun Taner Anma Programı - Şakayla Söyler Haldun Taner (Ücretsiz) (5/1/2012)
  • Üstün Akmen: Cüneyt Türel'in Vefatı Türk Tiyatrosu için kayıptır (5/1/2012)
  • 18. Afife Tiyatro Ödülleri’nin kazananlar belli oldu (2012) (5/3/2012)
  • Cüneyt Türel Vefat Etti (5/1/2012)
  • Üstün Akmen: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyadan bihaber (4/29/2012)
  • Kadir Topbaş'a Ne Söylemek İstersiniz? (4/28/2012)
  • İstanbul Şehir Tiyatrosu Emekçilerinden Çağrı: GEL ŞEHRİM, SEYREYLE! (4/28/2012)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..