Şanlıurfa'da Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri (11/22/2012)
Bir sonraki seminer Trabzon’da Üstün Akmen
Drama çalışmalarının eğitimde ve tiyatroda yaygınlaştırılması için araştırmalar yapan Çağdaş Drama Derneği’nin Şanlıurfa’da düzenlediği “Ritüeller ve Yaratıcı Drama” konulu 21. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri, beş günlük çalışmaların ardından genel değerlendirme ve kapanış toplantısıyla sona erdi. Çocuk ve gençlerde yaratıcı kişilik gelişiminin sağlanması ve gelişimlerinin hızlandırılmasının bir öğretim yöntemi olan Yaratıcı Drama öğretisi, yurtdışından gelen uzmanların atölye çalışmalarıyla da katılımcılara seminer boyunca aktarıldı. Sırbistan’dan gelen Sanja Krsmanovic Tasic, atölye çalışmaları sırasında aktörlerin bedenlerinin öyküyü nasıl anlattığıyla ilgilendiğini söyledikten sonra, kendisini izleyenlere tiyatronun büyük ustalarından Stanislavski’nin sözleriyle: “Onların eylemlerini şarkılaştırın” diye seslendi. Tasic: “Bu şarkı yüzyıllar kadar eski bir şarkıdır, tüm atalarımızdan bu çınlamayı, salınımı taşır. Onların hareketleri, kişisel ve kabilesel/toplumsal ritüellerinin tınısına sahiptir” dedi. Finlandiya’dan seminere katılan Tintti Karppinen, drama öğretmenliği uzmanlık alanının sosyo drama olduğunun altını çizerek, çalışma alanlarını barış eğitimi için drama, iletişim becerileri ve yabancı dil öğretimi için drama olarak özetledi. İngiltere’de drama, yaratıcılık ve öğretim programları üzerine danışmanlık hizmeti vermekte olan Patrice Baldwin ise Mantak insanlarının ses, müzik, devinim, konuşma, yazma gibi çeşitli ritüellerini yaratarak ve onlarla iletişime geçip, keşfederek ve yorumlayarak paylaşılan bilgiyi, ortak anlayışı ve o topluluğun bugününe ve geçmişine ilişkin güçlü bir algıyı adım adım elde edebileceklerini açıkladı.
MEDDAH TİYATROSU ŞAMAN RİTÜELLERİNE DAYANIYOR
Eğitimciliğinin yanı sıra tiyatro oyuncusu da olan İzlanda’lı Ása Helga Ragnarsdttır da: “Dramada ritüelleri kullanma, çocuklar ve gençlerle çalışırken elimizde olan en güçlü araçlardan biridir. Ritüel, dramada herhangi bir ana ayrı bir anlam yüklemek için müthiş bir araçtır” diye konuşurken; Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Sekmen, Türk tiyatrosunun temel türlerinden biri olan meddah tiyatrosunun kökeninin Orta Asya şaman ritüellerine dayanmakta olduğunu söyledi ve: “Şaman, büyü törenlerinde müzik, dans, taklit ve sözü kullanarak birçok metafizik olguyu, yolculukları, doğa etmenlerini, canlıları ve olayları canlandırıyordu. Ozan/âşık geleneği de meddah gelenekleri gibi şaman ritüellerine dayanmakta olup, oyunculuk sanatının en eski halidir” dedi.
22. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri’nin “Müzik ve Yaratıcı Drama” konusunu işlemek üzere 25-28 Nisan 2013 tarihlerinde Trabzon’da düzenleneceği açıklandı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...