ASLI TOHUMCU ile YAZIDAN YAŞAMA; ATÖLYE TATAVLA’NIN YAZARLIK ATÖLYESİ 15 EYLÜL’DE BAŞLIYOR!
Eraslan Sağlam tarafından, verdiği eğitimlerle oyuncusunu, yazarını, yönetmenini yetiştiren yeni bir tiyatro ekolü oluşturmak hedefiyle kurulan Atölye Tatavla’nın yeni sezon eğitimleri başlıyor! 15 Eylül 2013, Pazar günü başlayacak olan sezonun ilk “Yazarlık Atölyesi”, yazar ve editör Aslı Tohumcu’nun yürütücülüğünde gerçekleşecek.
Derdi, dert anlatmak olan Atölye Tatavla; bunun için kimi zaman rejiye, kimi zaman oyunculuğa, kimi zaman çağdaş sanat kuramlarına, kimi zamansa yazarlığa başvuruyor. Yazar ve editör Aslı Tohumcu’nun ifadesiyle “sese dökmek istediklerimizi” yazacak kalemleri arayan ve kendi yazarlarını yetiştirmeyi hedefleyen Atölye Tatavla; bu amaçla, Tohumcu’nun yürütücülüğünde, edebiyat okumaları ile paralel gidecek “Yazarlık Atölyesi”ni başlatıyor.
Sanatsal eğitim ve araştırmalarında, özgürlük, özgünlük ve özerkliği temel alan bir ekolün peşine düşen Atölye Tatavla’nın; 15 Eylül’de başlayıp Mart 2014’e kadar devam edecek olan “Yazarlık Atölyesi” için başvurular, kursun başlama tarihi olan 15 Eylül’e kadar yapılabilecek.
1974 yılında Leverkusen’de doğdu, Bursa’da büyüdü. Bir süre İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. Değişik yayınevlerinde editörlük, TRT2′de muhabirlik yaptı. Kürşad Oğuz’la birlikte Vatan Kitap ve Akşam Kitap’ı çıkardı. İlk öykülerinde gündelik hayattaki şiddeti anlattı. O öyküler 2003′te “Abis” adı altında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı. İkinci kitabı “Yok Bana Sensiz Hayat”ta ölüp giden bir yakını (C.N.) için romantik ve fantastik bir ağıt yaktı. Bu kısa roman 2006′da İş Kültür Yayınları tarafından basıldı. Almanca, Bulgarca, Arnavutça ve Arapça’ya çevrildi. 2007 yılının büyük bir kısmını konuk yazar olarak Den Haag’da (Hollanda) geçirdi ve orada yayınlanan Ad/Haagsche Courant adlı bir gazete için, Den Haag’da yaşayan Türkler’in hayat hikayelerini yazdı. Bu gazete yazıları ertesi yıl “Over Welk Turkije Heeft U Het?” (Hangi Türkiye’den Bahsediyorsun?) adıyla Hollandaca basıldı. Türkiye’de kadına yönelik şiddete dair öyküleri “Şeytan Geçti”, Mart 2010′da İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Son romanı “Taş Uykusu”nda bir belediye otobüsünde birlikte yolculuk etmek zorunda kalan insanların zihninden geçenleri okumaya ve günümüz Türkiye’sinin şiddet yüklü yüzünü anlatmaya çalıştı. Taş Uykusu Aralık 2010′da Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından basıldı.
ATÖLYE TATAVLA HAKKINDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın, “Ölümsüz Öykü” oyunundaki rolüyle 2007’de “Sadri Alışık Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”ne layık görülen oyuncusu, Açık Radyo programcısı Eraslan Sağlam; 2013 yılı başında, Kurtuluş Caddesi üzerinde karşılaştığı mekanda, bir atölye ve tiyatro kurmak üzere harekete geçti. Hedeflerine ulaşmalarına olanak sağlayacak tarihsel kimliği, kültürel ve sosyolojik yapısı nedeniyle kuruluş semti olarak Kurtuluş’u seçen Atölye Tatavla; adını da Kurtuluş’un eski, Rumca adı olan ve aynı zamanda “at ahırı” anlamına gelen Tatavla’dan alıyor.
Ekolü olan, oyuncusunu, yazarını, yönetmenini yetiştiren, yetiştirdikleriyle üretime ve ülkenin düşünce tarihine katkısı olan, yetişenlerin, yeni sanatçı adaylarına el verdiği bir tiyatro kurmayı amaçlayan Atölye Tatavla; tüm bunları yaparken de, yaşadığı coğrafyadan bağımsız bir cam fanusun içinde değil, bölge halkını da sosyolojik bir mesele olarak tiyatronun içine almayı hedefliyor.
Yazarlık, temel oyunculuk, diksiyon, çocuk ve konservatuvara hazırlık atölyeleri gerçekleştiren Atölye Tatavla’da; Eraslan Sağlam’ın yanı sıra, Nurdan Kalınağa, Aslı Tohumcu, Arda Alpkıray gibi isimler ders veriyor. Nisan 2013’teki kuruluşundan bu yana Atölye Tatavla’da dersler ve kendi ekolündeki oyuncuları yetiştirme çabası büyük bir hızla devam ederken, yeni sezon oyunlarının provaları da aralıksız sürüyor.
Atölye Tatavla’nın “çocuğu” olarak kurulan Tiyatro Tatavla’nın seyirciyle buluşacak projelerinde, İstanbul içi ve tüm Türkiye gösterimlerinin öncelikli tek amacı ise, artan gelirlerle kendi bağımsız tiyatro binalarını inşa etmek ve böylece, tiyatronun ayağına gittiği değil, tiyatroya gelen seyirci kitlesi oluşturmak...
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...