YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir Taksav Tiyatro Festivalinden çekildi (12/11/2013)
“YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”
Kamuoyuna Açıklama
İzmir, 11 Aralık 2013
Taksav 2.Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında, 12 Aralık 2013 Perşembe günü, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezinde, saat:20.00’de ülke ve dünya prömiyeri yapılacağı duyurulan, “Dido Sotiriyu’dan BENDEN SELAM SÖYLE ANADOLU’YA” adlı oyunumuzu, söz konusu festivalden çekmiş bulunmaktayız.
Oyunumuzu aşağıdaki gerekçelerle sahnelemeyeceğiz:
1.Topluluğumuz başından bu yana, ülkemizdeki sanat algısı ve uygulamaların olumsuzluğuna tepki ve İzmir’de böylesi etkinliklerin gerçekleştirilmesine destek amacıyla, söz konusu festivale elinden gelen katkıyı vermiştir. Bu destekler, özetle şunlardır: a.Bu yılki festivalin “İtiraz” temalı manifestosu, topluluğumuz genel sanat yönetmeni Haluk IŞIK tarafından yazılmıştır. b.Basın toplantısı koşulları hazırlanmış, İGC’nin mekanı kişisel girişimlerle sağlanmış, basın açıklaması aynı zamanda yazarı olan IŞIK tarafından basına okunmuştur. c.Açılış Gecesi etkinliği de, IŞIK tarafından tasarlanmış, sunucu metni yazılmış, yönetim kurulu üyesi olduğu TOBAV İzmir Şubesinin katkısıyla, piyano resitali verilmesi sağlanmıştır.
2.Topluluğumuz “Dido Sotiriyu’dan BENDEN SELAM SÖYLE ANADOLU’YA” adlı oyununun “ülke ve dünya prömiyeri”ni festival kapsamında yapacağını duyurarak, kamuoyu ilgisinin festivale yoğunlaşması konusunda önemli bir işlev üstlenmiştir.
3.Profesyonel bir topluluk olarak “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”, koşullarını sonuna dek zorlayarak ve zamana karşı yarışarak, oyunu hazırlamış, son genel provalara geçerek, gösterime hazır hale gelmiştir.
4.Oyunumuza dair basın ve sosyal duyuruları topluluğumuz tarafından yapılmış, İl Kültür Müdürlüğüne resmi bildirimde bulunulmuş, sahneleme için gerekli koşullar sağlanmıştır.
5.Oyunun sahnelenmesine 48 saat kala, önceden konuşulmuş ve belirlenmiş sahneleme bedeli spekülasyon konusu edilmeye başlanmıştır. Bu miktar 5.000 TL+KDV’dir. Profesyonel ve her işlemini resmi belgelerle gerçekleştiren bir topluluk olarak; 16 kişilik oyunun sanatçı ve teknik çalışan ücretleri, iaşe ve kulis harcamaları, sigorta bedelleri, telifler, kurumsal vergiler vb düşünüldüğünde, bu rakamın ne kadar sembolik olduğu, özellikle mesleğe yakın olanlarca takdir edilecektir.
6.Bu kalemlere, tüm masrafını üstlenerek, festivalin “Çocuk Oyunu” ayağındaki boşluğu kapatmak için, 7 Aralık 2013’te Kültürpark Gençlik Tiyatrosunda ÜCRETSİZ olarak sahnelediğimiz çocuk oyunumuz DÜŞÜNE TAŞINA’nın, topluluğumuza yüklediği maddi harcamaları eklemiş değiliz.
7. “Dido Sotiriyu’dan BENDEN SELAM SÖYLE ANADOLU’YA” adlı oyunumuzun belirlenmiş ücreti, oyuna sayılı saatler kala, şu maddeler halinde tartışmaya açılmıştır; a.Ankara Taksav Merkez, İzmir tiyatrolarına 1500 lira ayırmıştır, siz de onu alacaksınız, b.Oyun biletlerinden yüzde verelim, c.Tüm seyirci gelirini size bırakalım, d.Şu kadar bilet verelim, siz satın, d.Ücretsiz oynayıversinler!
8.Bu önerilerin ciddiyetten, ilkeli tutum ve davranıştan ve etikten ne kadar uzak olduğunu anlatmaya gerek yoktur. Ama emeğe, sanata, onura ve akla karşı, vahim bir ayıp ve suç olduğunu tartışmaya da gerek yoktur. Sanata, sanat emekçilerine, sanat kurumlarına karşı sayısız olumsuzluklar yaşanırken, kendisini “İtiraz”la tanımladığını iddia eden böylesi bir etkinliği düzenleyenler, çok incitici bir sürece imza atarak, bu olumsuzlukların yeni bir öznesi haline gelmişlerdir.
9.Belediye ve benzeri desteklerden beslenen “amatör” topluluklarla, her şeyiyle tam bir “profesyonel” yöntem ve işleyişle çalışan toplulukları birbirinden ayırmaktan bile yoksun olan bu zihniyeti kabullenmek, öncelikle sanata karşı saygısızlıktır.
10.Böyle bir zihniyete herkes kendince bir karşılık vermelidir. Örneğin “onur” beratı verilen bir sanatçının, “tek kişilik” oyununa çıkmak için, önce ücretinin verilmesini dayatması ve aldıktan sonra sahneye çıkması, herhalde bu zihniyetin anlayacağı türden bir yanıttır. Bu olay aynen yaşanmıştır ve sanatçının ne kadar haklı olduğu, sorumluların zihniyeti düşünüldüğünde çok açıktır.
11.”İzmir tiyatroları”, “Ankara ya da İstanbul tiyatroları” gibi bir ayrım yapabilme saygısızlığını kabul etmemiz beklenmemelidir.
Bu nedenlerden dolayı, oyunumuzu, adımızı, genel sanat yönetmenimiz tarafından yazılmış manifestoyu, festivalin esenlikli biçimde geçmesi için gösterdiğimiz tüm katkıları, bu bağlamdaki girişimlerimizi geri çekiyor;
Kişiliğimize, duruşumuza ve ürünlerimize güvenerek, bizim aracılığımızla desteklerini festivalden esirgemeyen başta TOBAV İZMİR, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, basınımız olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyoruz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...