Tiyatro Gazatesi Kasım Ayında Yine Dopdolu! (11/15/2014)
Tiyatro Gazetesi 44. sayısı ile okurlarıyla buluştu. Gazete, bu sayısında da başta İstanbul olmak üzere, tüm Türkiye’den tiyatro haberleri ve röportajlarını sayfalarına taşıyor. Anadolu Tiyatro Ödülleri seçici kurulu ödül sonuçlarını açıkladı;
Tiyatro Gazetesi’nin ilk kez düzenlediği Anadolu Tiyatro Ödülleri’nin ödül töreni, 1 Aralık 2014 Pazartesi Saat 20:00 de İstanbul’da Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde gerçekleştirilecektir.
Tiyatro Gazetesi’nin Kasım sayısı Sahne, Perde, Ekran ve Mikrofon Oyuncuları Sendikası’nın (Oyuncular Sendikası) hazırladığı ve Resmi Gazetede yayınlanan Opera Şarkıcısı Ulusal Meslek Standardı ve Dansçı Ulusal Meslek Standardına dair haberle başlıyor. Kapakta yer alan diğer haberler ise 'Devlet Tiyatrosu’nda Nejat Birecik' Dönemi ve Avni Rakop’un imzasıyla 'Cumhuriyet’in İlk Belediye Konservatuvarı 35 Yaşında' başlıklarını taşıyor.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Nazif Uslu, bu sayıdaki köşesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahnelediği, Mehmet Sait Karaçorlu’nun kaleminden Mehmet Akif Ersoy’un duygu dolu dünyasını yansıtan 'Şair'i anlatıyor. Uslu, S. Bora Seçkin’in yönettiği oyunu 'Herkes Şair’i izlemeli, çünkü Şair hepimize ayna tutuyor,' diyerek yorumluyor.
Gülşah Özdemir Koryürek’in 2 Çok Yaşa Darülbedayi. Çok Yaşa Şehir Tiyatrosu ' başlıklı yazısında, Zihni Göktay,Engin Alkan ve Can Doğan’la yaptığı söyleşi 100 yıllık Şehir Tiyatrosu’nun, mini bir dosyası niteliğini taşıyor.
Tiyatro Gazetesi’nin 'söyleşi' sayfalarının konukları arasında ilk sırayı Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Ertan Akman alıyor. Hayati Özen’in gerçekleştirdiği söyleşide şehir tiyatroculuğu, halkın tiyatro ile etkileşimi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oyunlarına yer veriliyor.
Nurhan Uslu ise Kasım sayısında, Beyoğlu’nun yeni sahneleri arasında yer alan Rampa Tiyatrosu hakkında Metin Boran ve Selin Ayık ile söyleşisinin yanı sıra. Mask-Kara Tiyatrosu’nun yeni sezonda sahnelediği 'Karahindiba' oyunun Yönetmeni ve Yazarı ile yaptığı söyleşi, gazetenin sayfalarında okurla buluşuyor. Yazmaktan başka çaresi kalmayan bir yazarın (Sinan Sülün) ve oynamaktan başka çaresi kalmayan bir oyuncunun (Sertaç Demir) bir araya gelmesiyle başlayan oyun, işsizlik kıskacı içerisindeki yaşam mücadelesi veren kahramanı Adnan Çubuk’un bireyi kendisine benzetmeye çalışan toplumu ve toplumsal ilişkileri edebi bir dille anlatan öyküsünü dile getiriyor. Cevdet Bayram’ın yönettiği oyun Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde seyircinin karşısına çıkmaya başladı.
İstanbul’un tek uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrolar Festivali 'Küçük Harfler Büyük Düşler' 4.düzenleniyor. 10-20 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşecek Festival İstanbul’un Muhtelif sahnelerinde küçük izleyicisiyle buluşacak. Ayrıntılı oyun programı Tiyatro Gazetesi’nde.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Genç Denizli Tiyatro Kulübü, bu yıl Murathan Mungan’ın 'Taziye' adlı oyunu ile seyircilerini selamlıyor. Hakkı Karaca, zorlu bir prova geçiren oyunun hazırlık aşamaları hakkında yönetmen Hakan kurt ile söyleşiyor.
Tuğba İlmaz, Prof. Dr. Nurhan Tekerek ile “Yeni Bir Eğitim Kurumu” hakkında yaptığı röportajında, TESTEV - Tek Erek Sanat Tiyatro Evi’nin 'seyirci kalmak ve de seyirci olmak istemeyenlere' yönelik program ve eğitimlerini ve Almanya dan Tiyatro 28. anlatıyor.
Gazetenin öne çıkan röportajlarından biri de Nedim Demir’in gerçekleştirdiği “Adana Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu”nun yeni yapılanmasını konu alıyor. Demir, tiyatronun yeni çalışmalarını, projelerini ve oyunlarını Adana Şehir Tiyatrosu Konservatuar Şube Müdürü İsmail Dikilitaş, Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın, yazar ve yönetmen Muzaffer Kırıkkalp ve dramaturg Kurtuluş Bilgilioğul ile dile getiriyor. Ertan Aksu’nun kaleme aldığı söyleşi ise 'Ünye Sanat Tiyatrosu Yoluna Devam' ediyor başlığını taşıyor.
Mehmet Tekkanat , bu kez taşra tiyatrolarının cephesinden kaleme alıyor yazısını. Tekkanat’ın Anadolu tiyatrolarına yıllarını vermiş Ali Pehlivan’la gerçekleştirdiği röportajını biraz keyifle bir da hüzünle okuyacaksınız.Ayrıca,Adana’da Yeni bir Tiyatro mekanı açan 'Tiyatro MAVRA' ile yaptığı röportajı bulunuyor.
Eren Aysan, Cengiz Korucu ile 'Devlet Tiyatrolarının Dünü, Bugüne ve Yarını' üzerine söyleşi dizisine devam ediyor. Muharrem Yağız tiyatro yönetmeni Murat Atak ile yaptığı röportajda,Konya DT de yönettiği Töre adlı oyunu ve sanatçının tiyatro yaşamı hakkında bilgiler aktarıyor. Cem Düzova, Van DT ve İntiharın Genel provası’nı Demet Boci ile yaptığı röportajı bizlerle paylaşıyor.Şebnem Atılgan ise bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yönetmen ve oyuncularından Hülya Karakaş ile söyleşiyor. Röportajın konusu Karakaş’ın yakın zamanda kaleme aldığı 'İstanbul’un Kadınları - Sahnelerin Sultanları' isimli kitabı.
Tiyatro Gazetesi’nin Kasım sayısında ayrıca Jerzy Grotowski’nin “Tiyatro Devrimleri” başlıklı yazısı Burçak Dilekli’nin çevirisiyle yer alıyor.
Bu ay Ceren Olpak’ın 'Kim Uyanık', Halit Karaata’nın 'Beni Anlamadın Ya…2, Hayati Özen, Bursa DT yapımı 'Hastalık Hastası'nı,Müfit Semih Baylan Trabzon DT nin yeni oyunu RULET’i değerlendiriyor. Ebru Aksoy’un 'Bu Dükkân Bir Başka Alanya Sahne Sanatları', Sinan Küçüköz’ün 'Kedi Mektupları', Yaşam Kaya’nın 'Parkta Militarist Bir Gün!', Serkan Fırtına’nın 'Tutsaklık Çağı'2 lker Görkem’in 'Burdur Sanat Tiyatrosu' köşe yazıları ile Ali Aslan’ın Moliere’in ölümsüz eseri 'Tartuffe' başlıklı haberini, Şirin İnci’nin 'Cibali Karakolu 1950’den 2014’e…' başlıklı yorumunu ve Tamer Levent’in 'Bütün Ülke Tiyatro Sahnesi' başlığı ile tüm Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı etkinliğini kaleme aldığı yazısını okuyabilirsiniz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...