Sınıflar arası çizginin iyice belirginleştiği bir toplumda sosyal tabakanın en altında yer alan Poprişçin’in yaşadıklarını ve delirmeye giden hikayesini anlatan “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Genco Erkal’ın muhteşem performansıyla, 19-20 Aralık 2014 tarihlerinde saat 20:30’da, Kenter Tiyatrosu’nda.
Genco Erkal, ilk kez 27 yaşındayken sahnelediği ve yıllar boyunca kendisiyle özdeşleşip efsane olan "Bir Delinin Hatıra Defteri"ni 77 yaşında yeniden sahneye koydu. İlk kez Erkal'ın, 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelediği, daha sonra 1969 ve 1992 yıllarında değişik yorumlarla iki kez daha yönetip, oynadığı Nikolay Gogol imzalı oyun, Türkiye’de oynanan ilk tek kişilik oyun olarak da tarihe geçti.
Nikolay Gogol'un yazdığı ve Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği oyunda usta oyuncuyu ilk sahnelediği yıllarda anneannesi seyrederken, bu kez de torunları seyrediyor. Erkal, kendisine birçok ödül getiren ve efsaneleşen "Bir Delinin Hatıra Defteri"ni, 5. kuşak için de sahneliyor olmanın oldukça büyülü olduğunu her fırsatta vurguluyor.
Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen, yönetmenliğini usta oyuncunun yaptığı "Bir Delinin Hatıra Defteri"nde müzikler Mete Sakpınar'a, sahne tasarımı Duygu Sağıroğlu'na, fotoğraflar Burcu Yetiş’e, kostümler ise Özlem Kaya'ya ait.
Genco Erkal'ın, 50 yıl sonra yeniden "Bir Delinin Hatıra Defteri" dediği oyun, 19-20 Aralık 2014 tarihlerinde saat 20:30’da, Kenter Tiyatrosu’nda.
"BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ"
XIX. Yüzyılda St Petersburg'da 9. dereceden bir memurun öyküsüdür anlatılan. Aksentiy İvanoviç Poprişçin bir bakanlıkta çalışmaktadır, yalnızdır, yoksuldur. Genel müdürün kızına umutsuz bir tutkuya bağlıdır. Giderek kimsenin görmediği şeyleri görmeye başlar. Kafasının içinde gerçeklerden uzak, bambaşka bir dünya oluşturur. Son aşamada kendini İspanya Kralı olarak görmeye başlayacak, yaşamının son durağı bir akıl hastanesi olacaktır. Çarlık Rusya'sının acımasız bir toplumsal eleştirisi olan bu fantastik öyküyle Gogol bizleri hem güldürüyor hem de içimizi fena halde acıtıyor.
Bütün önemli klasik metinlerde olduğu gibi günümüze de ışık tutan şaşırtıcı göndermelerle karşılaşıyoruz. Rus edebiyatının çarpıcı başyapıtlarından biri olan eser günümüzde en sevilen tiyatro gösterilerinden birine dönüştü.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...