Kulis Tiyatro Dergisinden 100 yıllık Darülbedayi Özel Sayısı.. (1/24/2015)
KULİS TİYATRO’DAN DARÜLBEDAYİ’E 100. YAŞ ARMAĞANI
Kulis Tiyatro dergisi ikinci sayısında Türk tiyatrosunun en köklü kurumlarından olan ve yakın zamanda 100. yılını kutlayan Şehir Tiyatroları’na saygı duruşunda bulunuyor. Dergi, 'Darülbedayi Özel Sayısı' ile 100 yıllık serüveni, çözülmeyen sorunları, yapılacak yenilikleri ve konuşulmayanları masaya yatırıyor.
Yayın Yönetmenliğini Ayşe Şahinboy Doğan, Yayın Koordinatörlüğü’nü Gülcan Tezcan’ın üstlendiği Kulis Tiyatro Dergisi, Darülbedayi Özel Sayısı’nda İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu tiyatronun 100. yılı ve sonrasına dair çarpıcı tespit ve değerlendirmelerde bulunurken Toron Karacaoğlu, Nedret Güvenç ve Rauf Altıntak gibi ustalar da Şehir Tiyatroları geleneğine ilişkin tecrübelerini paylaşıyor.
TARTIŞMALARIN KÖKENLERİNE İNİLİYOR
'Bir Ödenekli Kurum Tecrübesi Olarak DARÜLBEDAYİ' başlıklı dosyada Şehir Tiyatroları’nın yakın tarihi farklı bir okumaya tabi tutulurken, öteden beri kurum etrafında dönen tartışmaların kökenlerine ilişkin de satır başları veriliyor. Sözgelimi Şehir Meclisi’nde 1978 yılında bütçe görüşmeleri yapılırken CHP İstanbul İl Başkanı Erol Ünal’ın ‘Beş tiyatro çoktur, bunların sayısı azaltılmalı’ teklifi bu anlamda oldukça zihin açıcı.
Muhsin Ertuğrul, Vasfi Rıza Zobu ve Bedia Muvahhit’e dair portre yazılarının yer aldığı Kulis Tiyatro’da Serhan Alben’in kaleme aldığı ‘100’ün iç 100’nde kuruma dair önemli özeleştirilerde bulunuyor.
Hüseyin Sorgun, ‘Güzellikler Evi’nin 100 yılı’ başlıklı yazısında, tiyatronun kuruluşundan bu yana hangi şartlar altında yol aldığına dikkat çekerken, bundan sonrası için yapılması gereken en can alıcı hamle olan kimlikli tiyatro ihtiyacına işaret ediyor.
Şehir Tiyatroları’nın ödülü dekoratörü Barış Dinçel ise tiyatronun mutfağına ilişkin değerlendirmeleriyle dikkat çekiyor.
Her sayı sevilen oyunlardan bir karakter değerlendirmesine yer verilen dergide bu sayı Keşanlı Ali ele alınıyor.
Darülbedayi Özel Sayısı’nda çocuk tiyatrosu da ihmal edilmemiş. Ülkemizin ilk ödenekli çocuk tiyatrosu olan Darülbedayi Çocuk Tiyatrosu ve ilk çocuk oyunlarının yazarı Kemal Küçük de ‘80 yıldır Büyüyen Çocuk’ başlıklı bir yazıyla hatırlanıyor.
Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu:
HERKES KENDİNE UYDURMUŞ TİYATRONUN KURALLARINI
Kulis Tiyatro dergisinin Darülbedayi Özel Sayısı’na konuşan Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, göreve geldiği günlerde kurum içinde karşılaştığı sorunlara ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu.
Yazıcıoğlu, 'Ben burada bir duvar ördüm. ‘Bize kimse dünden bahsederek gelmesin’ dedim. ‘Dedikodu değil iş üretelim’ diye yazılar astım duvarlara. Bana bugünden söz et. Yarın ne yapacağım onu söyle. Bazı arkadaşlar geliyordu ‘Bana üç ay dokunma’ diyorlardı. Git üç ay ücretsiz izin kullan. Ya da ‘Ben emekli olurum bunu oynamam’ Ol kardeşim! Bu duvarı örmek zorundasın, çünkü herkes o kadar istediğini yapmış ki… Herkes o kadar kendine uydurmuş ki bu tiyatronun kurallarını. İster istemez bu duvarı öreceğiz' şeklinde konuştu.
BELEDİYE ÇOK EL VERDİ
'Hiçbir konuda baskı görmedim. Verilen sözlerin birçoğu tutuldu diğerleri de zaman içinde tutulacak. Buna inanmasam bu ateşin altına elimi koymazdım” diyor ve ekliyor: “Belediye özellikle çok el verdi. Masraftan kaçınmadı. Tabi biz de hiçbir zaman onu istismara girmedik. Bu anlamda tiyatroyu durağanlıktan çıkarıp inanılmaz bir genişlemeye, büyümeye gidiyoruz. Kapatılma korkusu yaşamıyoruz. Aksine büyük destek görüyoruz.'
TİYATRO İKTİDARIN VİTRİNİDİR
'Tiyatro bir iktidarın vitrinidir. Ve bu vitrini hem siyasi hem sanatsal açıdan doğru kullanırsan kimse kimseyi rahatsız etmez. Eğer ben burada oyuncumu doğru yere kanalize edersem, sanat üretimine kanalize edersem benim oyuncum kötü twitler atmaz. Yanlış yapmaz. Biz burada sanat üreteceğiz. Bize güvenen seyirciyi mutlu edeceğiz.'
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...