Samsun'da Sanat Merkezi, Sağlık Arazisi olarak değiştiriliyor (8/14/2015)
Karadeniz’e Kıyısı Olan Kent Tiyatroları Birliği Derneği (KATİB) Başkanı Cem Kaynar'ın yazısını paylaşıyoruz. ----------------
SAMSUN BİR SANAT ŞEHRİ OLSUN !
Samsun’un çeşitli tarihi özellikleri, coğrafi özellikleri, 19 Mayıs Şehri olması dışında kim ne derse desin Samsun Sağlık Kenti, Samsun Spor Kenti, Samsun Turizm Kenti olgularının hiçbirisi tutmadı. Çünkü alt yapısı olmadan, seçim dönemleri yapılan küçük göstermelik yatırımların dev aynasında gösterilmesi çabası idi bunlar.
Oysa hiçbir idareciden, STK’dan, Sanatçıdan bireysel görüşler dışında bir açıklama yapılarak “Samsun Sanat Şehri” olsun sözünü duymadık. Samsun tiyatro dışında bir çok sanat dalında müzikte, plastik sanatlarda, dansta öncülük yapmış bir yerleşim yeri.
Günümüzde ise adeta sanatçısı ile şehri buluşturmamak için uğraşan yöneticiler, onların ekmeğine yağ süren çıkar grupları ve örgütlü olmayı başaramayan sanatçılar arasında Samsun tam bir VAR/YOK şehri olmuş.
Samsun’da Tiyatro VAR / aslında can çekişiyor her an YOK olacak gibi – Samsun’da müzikle ilgili kurslar, korolar kent ve öğrenci orkestraları VAR ama destek olmadığı için YOK olacak, Samsun’da plastik sanatlar ile ilgili sergi salonu çok az VAR , ama nerede ise YOK oluyor, Samsun’da halkoyunları, modern dans, bale, latin dansları ile ilgili kurslar, gruplar VAR, ama bir kaçı dışında çalışacak yeri olan şanslı grup YOK….
Nasıl kullanıldığı kira fiyatları ve fiziki şartlarını tartışmaya açmadan söyleyelim Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi 2 salon, Canik Kültür Merkezi 2 Salon, Gazi Sahnesi, AKM 2 Salon, Üniversite ve okul salonları dışında var mı başka salon bilen. Tekkeköy’de bir Sanat Merkezi var mı , bildiğim kadarı ile YOK…
Peki Atakum’da var mı ? Büyükşehir’in Sanat Merkezi Atakum sınırında derseniz tabi ki var bunun dışında, geçmiş yönetim tarafından yapılmış arka tarafı tiyatro salonu, ön tarafı kültür merkezi olan ve bitmiş bir bina var. Ve Atakum Belediyesi der ki ; bu bina hemşeri derneklerine ayrılmıştır, biz Atakum’lunun ihtiyacı olan Devlet Hastanesine dönüştüreceğiz. Belediye kendine ait spor, kültür sanat alanlarını bu şekilde elden çıkardıkça nasıl gelişecek Atakum, çağdaş bir kent olacak.
Buradan Atakum Belediye Başkanı Sayın İshak Taşçı’ya sesleniyoruz ve diyoruz ki “ Bir kısmı hemşeri dernekleri, bir kısmı sanat derneklerine verilecek olan, içerisinde çalışma salonları, dekor, etüt odalarının olduğunu tahmin ettiğimiz bu hazır binayı 2 ay sonra “Atakum Belediyesi Sanat Merkezi” olarak hizmete açmak varken neden böyle bir yöntem seçtiniz. Sanatla uğraşan, halktan yana olan bizlerin Atakuma bir Devlet Hastanesi açılmasını istememiz gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Ancak o kadar arazi ve imkan var iken Sayın Taşçı zorla yapılan Sanat Merkezini niye dönüştürüyorsunuz. Bu kadar sorunu bıraktınız gözü bize mi diktiniz. Konu ile ilgili özel kaleminizi aradığımızda hemen aynı gün dönüş yapan Basın Sorumlunuz, aynı zamanda arkadaşımız neden konu ile ilgili iki kez aramamıza rağmen şimdi dönüyorum deyip dönmedi bize?”
Karadeniz’e Kıyısı Olan Kent Tiyatroları Birliği Derneği olarak bu sene Büyükşehir Belediyesinin kısmi olarak destek verdiği, sponsorlar ve kendi öz kaynaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz , 100 civarında Karadenizli Tiyatrocu ve Dizi- Tiyatro Oyuncusu Usta Öğreticinin ağırlandığı “3. KATİB TİYATRO KÖYÜ” projesinin bazı iç mekan aktivitelerini gelin seneye tamamı Sanat Merkezi olmasını istediğimiz bu binada da yapalım. “SAMSUN’A YAKIŞANI YAPALIM VE SAMSUN BİR SANAT ŞEHRİ OLSUN, ATAKUM SANATIN KALBİ OLSUN”
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...