Yazan: Alfred JARRY
Yöneten: Nevzat Süs – Bülent Erdogan
Uyarlayan: Müge Saut Süs
Müzik: Renan Bilek
Reji Asistani: Saadet Akdag
Isik Tasarim: Ugur Atay
Isik Uygulama: Murat Aslan
Çevre Düzeni: Güzin Kus
Canlandiranlar: Nevzat Süs, Müge Saut Süs, Bülent Erdogan, Ugur Atay, Uygar Cengiz, Can Yasin, Metin Gökçen, Seryal Koçer, Dinar Kahveci, Asli Gültekin, Özkan Yildiz, Saadet Akdag, Hülya Demirci
ÜBÜKLER
A. Jarry henüz 15 yasinda “Übü” oyununun ilk halini yazarken belki de dünya tiyatro tarihine bu kadar etki edecegini düsünmemisti. Bu oyun öncü tiyatronun ilk örneklerinden sayilirken biçimsel arayislarin baslangiç noktasidir da.
Jarry, 19.yy’in basinda Kral Übü oyunuyla, her gün daha çok büyüyen ve sömürü mekanizmalarini gelistiren Burjuvaziye bir tokat atmak niyetindedir ki, bunda da basariya ulasarak türlü hakaretlere ugramistir. Burjuvazinin çesitli siddeti tipki bugün gibi gelismis olmasa da, dogasi geregi insani yok sayan yaniyla en azindan Kral Übü oyununun ne kadar degerli oldugunu bizlere göstermistir. Dönemin kurallara baglanarak gerçeklestirilmeye çalisilan tiyatrosuna da bir baskaldiri içerir oyun. Stilize edilmis ve kurallara baglanmis tiyatroya karsi küçümsemenin sarkisidir bu oyun. Alay ve yergi kimi zaman kabalasarak öylesine incelikli islenir ki, tiyatronun iste böylesine küfürbaz ve yok edici yaninin daha çok ortaya çikmasina inanirsiniz. Jarry akli bertaraf ederken düsünmeyi öne çikarir. Burjuvazinin her türlü modernite içerisindeki ilkelligiyle ve vurdumduymazligiyla alay eder. Bu alay ve yergi de toplumsallasan insana düsünmesi için kiskirtici bir baskida bulunur.
Alfred Jarry Kral Übü oyununu kukla tiyatrosu olarak ve burjuvaziyi yeren, hiciv eden bir dille kaleme almistir. Burjuvazinin açgözlülügünü, canavarligini, basindaki adamlarin yönetim biçimlerini taslayan diliyle oyun bir çigir açmistir.
Degisim Atölyesi Oyunculari “Kral Übü” oyununu günümüze uyarlarken, Emperyalizme, AB’ye, burjuvazinin politikalarina ve evrensel düsünülerek; baslara, baskanlara, yardakçilarina ve sisteme hizmet eden tüm çikar iliskilerine, aralarindaki igrençlige, açgözlülüklerine, yalan dolanlarina, savasin kirli yüzüne göndermeler yaiyor. Sanatla ugrasiyor olmak günümüzün somut tahlilini gerektirir. Bizler de bu yasananlarin, bu insanlik disiligin ayyuka çikmasi gerektigine inandik. “Kral Übü” evrensel bir oyundu. Geçmise bogulup kalamazdik. Uyarlanirken yeniden yaratilan oyun umariz seyircinin de yaratimina ortak olur.
DAO
Mart ayi tarihleri:
12 Mart Pazar 17:30 Nazim Hikmet Kültür Merkezi - Kadiköy
15 Mart Çarsamba 19:30 Nazim Hikmet Kültür Merkezi - Kadiköy
29 Mart Çarsamba 19:30 Nazim Hikmet Kültür Merkezi - Kadiköy