İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 22-26 Ekim 2008 tarihleri arasında beşi yeni dokuz oyun sahneleyecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 2008–2009 Repertuarı’nda yer alan oyunlardan, Kendi Gök Kubbemiz, Divane Ağaç, Lüküs Hayat, Size Öyle Geliyorsa Öyledir ve Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe Şehir Tiyatroları’nın sahnelerinde hafta boyunca izlenebilir.
Barış Gelini Pippa Bacca Anısı’na sahnelenen ve geçtiğimiz hafta başında seyircisiyle buluşan Savaş ve Kadın, bu hafta da Şehir Tiyatrosu Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde sahnelenmeye devam ediyor.
Ayrıca geçtiğimiz hafta ilk defa sahnelenen Büyüyünce Ne Olacaksın adlı çocuk oyununun yanı sıra bu hafta Küçük Hayalet ve Benim Arkadaşım Yok adlı çocuk oyunları da ilk kez küçük tiyatroseverlerle buluşacak
Lüküs Hayat (Operet)
22-26 Ekim 2008 Ümraniye Sahnesi
Küçük Hayalet (Çocuk Oyunu)
25-26 Ekim 2008 Ümraniye Sahnesi
Kendi Gök Kubbemiz
22-26 Ekim 2008 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Büyüyünce Ne Olacaksın? (Çocuk Oyunu)
25-26 Ekim 2008 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Savaş ve Kadın
22-26 Ekim 2008 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Divane Ağaç
22-26 Ekim 2008 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Size Öyle Geliyorsa Öyledir
22-26 Ekim 2008 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Benim Arkadaşım Yok (Çocuk Oyunu)
25-26 Ekim 2008 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
22-26 Ekim 2008 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Oyunlar Hakkında…
50 YILDIR ÖZLEDİĞİMİZ BÜYÜR ŞAİRİN ANISINA
KENDİ GÖK KUBBEMİZ
Yazan: Sönmez Atasoy
Yöneten: Engin Uludağ
Şiirimize dil, anlatım ve içerik olarak çok şey kazandıran Yahya Kemal Beyatlı’nın yaşamından kesitler sunan Kendi Gök Kubbemiz adlı oyun, Yahya Kemal gibi büyük bir şairi İstanbul olgusu içinde anmayı amaçlıyor.
BARIŞ GELİNİ PİPPA BACCA’NIN ANISINA
SAVAŞ VE KADIN
Yazan : Matéi Visniec
Yöneten: Orhan Alkaya
“Savaş ve Kadın”, yüzyılın son çeyreğinde, yakın coğrafyamızda kışkırtılan etnik savaşların belki en trajik olanını, Yugoslavya iç savaşını eksen alarak, istisnasız bütün savaşçıların saldırısına uğrayan kadın kimliğini ve savaş alanı olarak kullanılan kadın cinselliğini savunuyor.
Kendi dışlarında oluşmuş bir şiddete, farklı dozlarda maruz kalmış iki kadın, Bosnalı bir savaş mağduru ile savaş kışkırtıcısı zengin Kuzey’in karşı vicdanını temsil eden Amerikalı doktor, lirizmle akıldışı şiddet arasında salınan bir uzamda, cehennemden çıkış yollarını arıyor.
DİVANE AĞAÇ-Yunus Emre
Yazan : Turgay Nar
Yöneten: Hüseyin Köroğlu
Oyun; Geçmişten bugüne Anadolu toprağının yetiştirdiği mutasavvıf ve gittikçe kaybolmaya yüz tutan kültürümüzün, evrensel varoluş düşüncesi ekseninde, tüm dünyaya kaynaklık etmiş felsefelerinin izinde geleneğinin peşine düşen Kün Ana’yı yani Anadolu‘yu anlatmaktadır.
Yunus Emre'nin anası Kün Ana Yunus'u henüz doğurmuş, loğusa halindeyken Albastı'ya girmiştir: Hayaller, sanrılar içinde başka zamana geçer, Yunus Emre’nin mezarını arar. Önce Yunus’un asası Divane Ağaç’la, sonra Hacı Bektaş-ı Veli, Dervişler ve Yılan’la karşılaşıp hikâyelerini dinler.
25. YILA DOĞRU
LÜKÜS HAYAT
Operet
Yazan : Ekrem Reşit Rey
Müzik: Cemal Reşit Rey
Yöneten: Haldun Dormen
Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan, iki ayrı kültürünün farklılıklarından ortaya çıkan durumun değişmezlerini 22 yıldır sahnede diri tutan Lüküs Hayat, Türkiye’nin dünden bugüne Batı ile kurduğu ilişkiye, kurmacanın diliyle bakmayı bilen müzikal bir oyundur. Oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık, bir zengin evine girince kendilerini kıyafet balosunda bulurlar. İkilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisi İçindeki insanların durumunu gözler önüne serer.
MODERN TİYATRONUN BAŞYAPITLARINDAN
SİZE NASIL GELİYORSA ÖYLEDİR
Yazan : Luigi Pirandello
Yöneten : Engin Gürmen
Esrarengiz bir aile; Adam, karısı ve kayınvalidesi. Kasaba halkı yeni taşınan bu üç kişi arasındaki ilişkileri tuhaf bulur. Adam karısının kendi annesi ile görüşmesini neden engellemektedir? Karısını niçin baskı altında tutmaktadır? Genç kadın kimdir? Çevre merak içinde tartışır ve damadı da kayınvalideyi de zor duruma düşürür. Farklı yorumlar ardındaki gerçek nedir?
OSMANLI TARİHİNDEN KANLI BİR SAYFA
YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE
Yazan : Orhan Asena
Yöneten: Nedret Denizhan
Kanuni Sultan Süleyman dönemini ele alan oyun da Hürrem Sultan’ın gücünü, etkinliğini arttırmak adına ve Kanuni sonrası kendi oğullarını tahta çıkarmak için giriştiği uğraşın acılı sonuçları.
Kanunî Sultan Süleyman’ın en güçlü olduğu dönemde, karısı Hürrem Sultan taht için kendi oğullarını öne çıkarma çabasındadır. Kanunî’nin başka bir hanımından olan oğlu Şehzade Mustafa’yı entrika ile ortadan kaldırmak ister. Oğlu Şehzade Bayazıt ile Şehzade Selim (II. Selim) karşı karşıya gelir. Ve Kanunî oğullarının hayatı hakkında karar vermeye zorlanır…