Usta oyuncu Mustafa ALABORA, Nazım HİKMET’in Moskova’daki mezarını ziyaret ederek; Nazım’a, “Senden sonra, bana göre, başka bir lezzetle Türkçe’ye hakim...” sözleriyle anlattığı Ahmed ARİF’i, şairin şiirlerini okuyarak tanıştırdı!
Nazım HİKMET’e olan hayranlığı ile tanınan Mustafa ALABORA; 1994 – 1996 yıllarında, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, Nazım HİKMET’in Bursa Hapishanesi’nde geçirdiği 12 yılı, hayatının 1938–1950 yılları arasındaki kesitini anlatan “Aslolan Hayattır” adlı oyunda “Nazım”ı oynamıştı. “Nazım”ı oynadığı ilk yıl Nazım HİKMET’in Bursa Hapishanesi’nden çıktığı aynı yaşta, 48 yaşında olan ALABORA’nın; “Nazım”la farklı yıllarda, Türk Ceza Kanunu’nun aynı maddelerinden ceza alarak hapiste yatmış olması da, dünyada oynadığı kişi ile oynayan kişi arasında gerçekleşmesi zor bir benzerliği ortaya çıkartmıştı. ALABORA “Nazım’’ rolüyle birçok eleştirmenden “Mustafa ALABORA’dan “Nazım” rolünü izledikten sonra; kafamın içinden “Nazım” rolünü en iyi hangi oyuncular oynar düşüncesini silip attım...” şeklinde yorumlar almıştı.
Nazım HİKMET’in ardından en çok değer verdiği Türk şairi Ahmed ARİF’i, yıllardır “Nazım”la tanıştırmak isteyen ALABORA; “Senden sonra bana göre başka bir lezzetle Türkçe’ye hakim...” sözleriyle anlattığı Ahmed ARİF’i, “Nazım”ın mezarının başında, “Hasretinden Prangalar Eskittim”, “33 Kurşun”, “Adiloş Bebe’nin Ninnisi”, “Ay Karanlık”, “Akşam Erken İner Mahpushaneye” adlı şiirlerini okuyarak tanıştırdı.
Nazım HİKMET’in hiç tanışmadığı ve şiirlerini bilmediği, Türk şiirinin ustası olarak tanınan Ahmet ARİF; 1927 yılında Diyarbakır’da doğdu. Toplumcu gerçekçi akım içinde Nazım HİKMET estetiği ile ilintisi olmayan yeni bir şiir kurdu. Dünya görüşünün belirlediği bilinçle yaşamsal duyarlılıkları yer yer öfkeli, vurucu; yer yer dağ çiçekleri kadar nazlı, güleç dizelerle lirik bir şekilde işledi. 02 Haziran 1991 yılında aramızdan ayrılan şair; lirik, epik ve koçaklama tarzını kusursuz bir kurguyla kullanarak yazdığı, özgün, tutkulu, müthiş ezgili çağdaş şiirlere sahip.