Türk edebiyatının ünlü öykü ve roman yazarı Orhan Kemal’in, Eskici ve Oğulları adlı romanından sahneye uyarlanan “Eskici Dükkânı”, yeniden İstanbul Şehir Tiyatroları’nda izleyicisiyle buluşuyor.
“Eskici Dükkânı”nda; ırgatlık ve el işçiliğinden makineleşmeye doğru yol alan o dönemin Türkiyesi’nde, gittikçe yoksullaşan bir ailedeki kuşak çatışmaları gösterilirken; küçük insanların büyük umutlarla yürüyen yaşamları anlatılıyor. Çukurova’ya pamuk toplamaya giden büyük oğul ile karısının peşine düşen Topal Eskici ve ailesi, hayatın sert gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalırlar.
Ergün Işıldar’ın yönettiği Eskici Dükkânı’nın dekor tasarımı Rıfkı Demirelli; kostüm tasarımı ise Gamze Kuş imzası taşıyor. Oyunda, Metin Çekmez, Ş.Ayşin Atav, Özgür Kaymak Tanık, Mehmet Avdan, Tolga Yeter, Sibel Topaloğlu, Caner Bilginer, Emre Narcı, Dinçer Çekmez, Nagehan Erbaşı, Ergun Üğlü, Şevket Avşar, Hakan Güner, Haşmet Zeybek, Mert Turak, İbrahim Şirin, Caner Çandarlı, Zeki Yıldırım, Göksel Arslan, Özge O’Neill rol alıyor.
İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, ilk kez 4 Ekim 2006 tarihinde izleyicisiyle buluşan Eskici Dükkânı, 11 Şubat 2009 Çarşamba günü Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde izleyicisini yeniden selamlayacak…
ESKİCİ DÜKKÂNI
Yazan: Orhan Kemal
Yöneten: Ergün Işıldar
Dekor Tasarımı: Rıfkı Demirelli
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Işık Tasarımı: Özcan Çelik
Efekt Tasarımı: Levent Akman
OYUNCULAR
Topal Eskici: Metin Çekmez
Topal’ın Karısı: S.Ayşin Atav
Topal’ın Kızı: Özgür Kaymak Tanık
Büyükoğul: Mehmet Avdan
Küçükoğul: Tolga Yeter
Gelin: Sibel Topaloğlu
66 Ziya-Berber: Şevket Avşar
Kasap: Hakan Güner
Kahveci: Caner Çandarlı
Manav: Haşmet Zeybek
Irgatbaşı: İbrahim Şirin
Ünal: Mert Turak
Göçmen: Zeki Yıldırım
Memur: Göksel Arslan
Şampiyon: Caner Bilginer
Genç Doktor: Emre Narcı
Duvarcı Celal: Dinçer Çekmez
1.Yabancı: Özge O’neill
2.Yabancı: Ergun Üğlü
Yeni Gelin: Nagehan Erbaşı
Sanat Teknik Müdürü: S. Volkan Sağırosmanoğlu
Dekor Tasarım Yardımcısı: Nevin Sağırosmanoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Caner Bilginer
Asistan:Nagehan Erbaşı
Işık Uygulama: Mustafa Türkoğlu
Efekt Uygulama: Hidayet Öztürk
Sahne Teknisyenleri: Zeki Küçük-Fikri Bayram
Aksesuar Sorumluları: Süleyman Çetiner-Haşim Demir
Sahne Terzileri: Nuran Duman-Ahmet Söylemez
Kuaför: Karaşahin Damar
Fotoğraflar: Nesrin Kadıoğlu
YAZAN: ORHAN KEMAL
Türk romancısı ve hikayecisi (Ceyhan 1914-Bulgaristan 1970). Konularını yoksul insanların hayatından alarak toplumcu anlayışla eser verdi. Başlıca eserleri: Hikayeleri: Ekmek Kavgası (1943); Sarhoşlar (1951); Çamaşırcının Kızı (1952); 72.Koğuş (1954); Arka Sokak (1956); Kardeş Payı (1957; Sait Faik hikaye armağanı, 1958); Babil Kulesi (1957); Dünyada Harp Vardı (1963); Önce Ekmek (1969; Sait Faik Armağanı).
Romanları: Baba Evi (1949), Avare Yıllar (1950); Murtaza (1952); Cemile (1952); Bereketli Topraklar Üzerinde (1954); Suçlu (1957); Devlet Kuşu (1985); Vukuat Var (1959); Gavurun Kızı (1959); Küçücük (1960); Dünya Evi (1960); El Kızı (1960); Hanımın Çiftliği (1961); Eskici ve Oğulları (1962); Gurbet Kuşları (1962); Sokakların Çocuğu (1963); Kanlı Topraklar (1963); Bir Filiz Vardı (1965); Yalancı Dünya (1966); Evlerden Biri (1966); Müfettişleri Müfettişi (1966); Arkadaş Islıkları (1968); Kötü Yol (1969); Sokaklardan Bir Kız (1970)
YÖNETEN: ERGÜN IŞILDAR
1970 yılında Ferih Egemen’in yazıp yönettiği ‘Ben Çalmadım oyunu ile G.Ülkü-G.Özcan Tiaytrosu’nda oyunculuğa başlayan Ergün Işıldar, 1956 Ankara doğumludur. 1976yılında Şehir Tiyatrosu’nda açılan sınavla bu kurumda çalışmaya başladı.
12 Eylül sürecinde dokuz yıl kurumdan uzak kalan Işıldar, bu süre içinde Egemen Bostancı Gösteri Merkezi, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, çeşitli yerli ve yabancı film prodüksiyonlarında değişik görevler ile reklam sektöründe yazarlık ve yöneticilik yaptı. Şu ana dek en az 50 oyunda görev aldı. İlk profesyonel reji denemesini Pavel Nilin’in ‘ İlk Evlilik’ adlı hikayesini sahneleyerek yaptı. Almanca bilen Işıldar, Şehir Tiyatroları’nda sahnelene Heiner Müller’in ‘Misyon’ (Der Auftrag) adlı oyununun çevirmeni, Luigi Lunari’nin ‘Tahterevallide Üç Kişi’ ve Richard Dresser ‘Belden Aşağı Vurmak’ adlı oyunların yönetmenidir.
‘Fakir, ezilmiş, zavallı hor görülmüş halkımı ayak altına alacak romanlaraysa milyon verseler önemli değil. Halka, halkıma inanıyorum. Her türlü geriliği, zaman zaman hainliğine rağmen, suç onun değil. Yüz yıllar boyunca ona ne verilmiş ki ne isteniyor. Oyunu, kurtlarına veriyorsa suç onun mu? ‘Akrep gibisin kardeşim’ de denebilir. Doğrudur ama onlar gene, her zaman herşeye rağmen haklıdırlar. Geç, güç, lakin akıllarını yavaş yavaş ta olsa başlarına toplayacaklar ve bizzat kendilerinden başka onlara yar olanın bulunmayacağını anlayacaklar bir gün. Ben buna inanıyorum’ (O. Kemal) Orhan Kemal’in insanları böyledir. Bütün yapıtlarında onları betimler. Onlar dağa hep eteklerinden yukarı bakanlardır. Sanırım Gorki’nin, Dostovyevski’nin yapıtlarına benzerliği de bundan ileri geliyor. Kendisi de yazarlık alanının bir ırgatı olmuş. Üç kuruş para kazanmak için oynatmış kalemini, ama hiç satılığa çıkarmamış onu. Bu oyunu sahnelemem önerildiğinde en küçük bir tereddüt geçirmeden yapmak istediğimi söyledim. Çok heyecanlandım. Orhan Kemal Müzesi yaşadığım semtin bir parçası, oğlu ile dostlaştık oyun ve babası hakkında sohbetler ettik. Daha sonra provalar ve nihayet işte sahnedeki eser... Fazla söze ne hacet!