Çocuk tiyatrosunun yetkin imzası Fikret Terzi’nin “Akıllı Soytarı” oyunundan sonra “Keloğlan (O Benim O)” adlı oyunu da, kitap haline getirilerek, yayın sahnesinde “perde”dedi. Türkiye’de çocuk tiyatrosu alanının her aşamasında, kendine özgü kuramları, en doğru iletileriyle; en uzun süre emek ve ürün veren Terzi’ye göre, yaygın bilinişin aksine, “Çocuk tiyatrosu, yarının salt seyircilerinin değil kurucularının da yetiştirilmesinde etkendir.”
Oyunlarını “Çocuk tiyatroya seyretmek için değil, oynamak için gelir” yaklaşımıyla yazan Fikret Terzi, “Keloğlan (O Benim O)” oyununu, “ebeveynleri, büyükleri tarafından haksızlığa uğrayan çocuklara” adıyor. Yazarın bu oyununda da seyirci çocuk rol kişiliğine büründürülerek katılımcı kılınıyor.
Büyüklerinin, “Sen adam olamazsın” dedikleri Keloğlan’ın, tiyatroya “seyirci arkadaşlarından” yardım istemeye gelmesiyle gelişen serüvende, “seyreden / okuyan” çocuklar da aktif rol alarak, Keloğlan’la birlikte başka dünyalara gidip büyüklere gereken dersi veriyorlar.
Kuramlarından birini, “Tiyatrosuz büyüyemeyiz; ne çocuk ne de yetişkin olarak.” şeklinde özetleyen yazarın Mitos Boyut Yayınları arasından çıkan bu kitabı da, salt çocuklara ya da alanın ilgililerine değil herkese yönelik. Çocuğu tiyatro seyircisi olmaya özendirecek kadar çarpıcı olan yapıt, iyi bir okuyucu olmasında da etkili bir dramatik kurgu içeriyor.
“Keloğlan (O Benim O)”, geçtiğimiz yaz boyu Gezici Tır Tiyatrosu’nda İzmit ve çevresindeki belde ve köylerde büyük ilgiyle sahnelendi; bu sezon yine Kocaeli Şehir Tiyatroları’nda küçük seyircileriyle buluşuyor.
Mitos Boyut Yayınları, Fikret Terzi’nin iki sezondur Ankara Devlet Tiyatrosu’nca sahnelenen “Gölgenin Canı” ve üç sezon Bakırköy Belediye Tiyatroları’nca sahnelenen “Barış Ormanında Yarış” oyunlarını da önümüzdeki aylarda tiyatrosever çocuk okurlarla buluşturmaya hazırlanıyor.