Amatör Tiyatrolar Çevresi'nden Sanat Alanına ve Sanatçılara Bir Çağrı! (5/19/2009)
Bizler sanat üretiriz. Hepimiz yıllar önce seçerek araştıra, öğrene, deneye, sınaya sanat üretmek için düştük yola.
Sanatçı yaşadığı toplum içinde duygularını, düşüncelerini sanat aracılığıyla toplumla paylaşan kişidir.
Sanatçının üretimine, tutumuna, duruşuna yaşadığı toplum, sanat insanları, iktidar sahipleri değişik tepkiler gösterirler.
Bu tepkiler çeşitli biçimlerde kendini gösterir.
Sınıflı toplumlarda iktidar sahiplerinin sanat ürününe ve sanatçıya tepkisi çeşitli biçimlerde olur. Bu iktidarın şiddetini kullanma, parayla satın alma, gereksiz yere ödüllendirme, yok sayma, yargısız infaz, linç ettirme gibi biçimlerde kendini gösterir.
Sanat insanları arasında da çeşitli etkiler, tepkiler oluşur.
Dünyaya bakmaktan estetiğe ve etiğe değin tartışmalar, saflaşmalar, örgütlenmeler, ayrışmalar, yeniden birleşmeler, ayrı durmalar olur.
Sanat alanında değişik sınıfsal yapı, sanatsal bakış açılarına estetiğe ve duruşa sahip sanat insanları arasında tartışmalar kavgalar, yargı önünde hesaplaşmalar olmuştur.
Bunlardan bir kısmı, sanat insanlarının iktidar sahiplerinin kirli yöntemleriyle birbirine giriştiği çatışmalar alanımızda derin tahribat ve yaralara yol açmıştır.
Sanat alanında belli bir olgunluğa, etiğe dayalı tartışmalar, tepkiler, eylemler ise sanat alanımızın yolunu aydınlatmış ve ilerlememizi hızlandırmıştır.
1960'larda sanat alanımızdaki karşılıklı dayanışma, tartışma bilgi ve deneyim paylaşımı sanat alanımızın gelişimine ve değişimine nasıl katkılar sağladıysa son yıllarda sanat insanları arasındaki belli bir etik temele dayanmayan, bireysel itiş kakış, karalama ve linç hedefiyle yürütülen tartışmaların alanımıza verdiği zarar ortadadır.
Bizler sanatçılar olarak iktidar sahiplerinin paslı silahlarını birbirimize karşı kullanmamalı, kullanmaya kalkanları da uyarmalıyız.
Önerimiz karşılıklı eleştirilerin ve tartışmaların sanat alanına katkı ve gelişme sağlayacak bir platforma çekilmesidir. Hepimiz bu olgunluğa sahip kişileriz.
Her sanatçının seçtiği bir sınıfsal duruş ve estetik bir seçimi, yürüdüğü çizgisi ve sanat üretme, öğretme ve paylaşma biçimi vardır. Aynı şeyleri düşünmek zorunda değiliz. Farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğu bilinciyle birbirimizi linç ettirmeye yönelik kampanyalar düzenlemek yerine tartışma, düşünce ve deneyim alışverişi yapabileceğimiz bir ortamın oluşturulması için tüm sanat insanlarını girişimde bulunmaya çağırıyoruz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...