| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Kadıköy'de Nâzım Hikmet - Bertolt Brecht Günleri (5/24/2009)


 
Nâzım Hikmet  - Bertolt Brecht - Günleri
3-6 Haziran 2009

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak, sekiz yıldır, sevgili şairimiz Nâzım’ın doğum ve ölüm yıldönümlerinde etkinlikler düzenliyoruz.

Nâzım’ı bu ülke topraklarından söküp atmaya kalkanlara inat, her yıl binlerce Nâzım dostunu ustamızın eserleri, siyasi kimliği, mücadelesi ile yeniden buluşturmaya gayret ediyoruz.

Ağır bir saldırı altındaki aklımızı korumak, yüreğimizi ve bilincimizi diri tutmak için Nâzım’a ihtiyaç duyduğumuz kadar, Nâzım’ın mirasının yaşayabilmesi için de bu gayretin içindeyiz. Zira biliyoruz ki, Nâzım’ın dostları, yoldaşları Nâzım’a sahip çıkmayı bıraktığında, bu cennet ve cehennem ülkede, derhal bir garabet üretmeye yelteneceklerdir Nâzım ve eserlerinden…

Sömürüden, sınıflara bölünmüş bir toplumdan, gericileşmeden, savaşlardan, krizlerden medet umanların Nâzım’ı kendilerine alet etmelerine izin vermemek için, Nâzım’la birlikte, Nâzım’la omuz omuza mücadeleye devam etme kararlılığımızın nedeni budur.

Nâzım’ın kimliği, çalışkanlığı, hassasiyeti, inatçılığı, entelektüel derinliğinden öğrenecek çok şey var hala…

Bu yıl itibariyle, bu büyük komünisti ve sanatçıyı, çağdaşı komünist sanatçılarla birlikte ele almaya başlıyoruz. Bu çerçevede, yirminci yüzyıldan bugüne devrolacak zengin bir mirasın ipuçlarını da aydınlığa kavuşturmak istiyoruz.

Neruda, Guillen, Ruhi Su, Şostakoviç, Aragon, Chaplin, Ritsos, Picasso, Aziz Nesin ve daha onlarcası… Hepsi eşit ve özgür bir insanlık için çalıştılar, ürettiler, mücadele ettiler.

Bu isimlerin hepsi, tüm insanlığa “yalnız olmadığımızı” ve “karanlığı yenebileceğimizi” haykırdılar. 2009 Nâzım Günleri’nde, onları da selamlıyoruz…

2009 yılında, Nâzım’ın yanına davet ettiğimiz ilk isim,

20. yüzyıl sanatını derinden etkilemiş bir başka büyük sanatçı: Bertolt Brecht.

Nâzım Hikmet ve Bertolt Brecht, 20. yüzyılın büyük acılarına ve insanlık adına önemli kazanımlarına tanıklık ettiler.

İkisi de sanatı bir daha geriye döndürülemeyecek ölçüde başkalaştırıp, inançları ve inatlarıyla insanlığa ilham kaynağı oldular.

İkisi de ülkelerinden sürüldü, ikisinden de korkuldu, ikisinin de kitapları yasaklandı ve keskinlikleri törpülenmeye çalışıldı.

Her şeye rağmen hem Nâzım Hikmet hem Bertolt Brecht, tüm dünyada okundu, anlaşıldı ve sevildi. Değişme ve değiştirme tutkusu ile üretmiş ve yaşamış bu iki güzel insanın heyecan verici üretimi ve direncinin, özgür tercihleri ve yaşama bakış açılarından kaynaklandığını varsaymak, günümüz sanatı açısından çok çeşitli olanaklar içeriyor.

“Nâzım Hikmet - Bertolt Brecht” Günleri, iki sanatçının yakınlıkları ve uzaklıklarını gündeme getirmek, bıraktıkları mirası yeniden gözler önüne sermek ve günümüz sanatına eleştirel bir zeminden bakabilmek derdiyle yola çıkıyor. 

SERGİ
Nâzım’a Saygıyla…

Sergi Sanatçısı: NHKM Desen Atölyesi Öğrencileri
Sergi Tarihi: 1 – 28 Haziran 2009
Sergi Açılışı: 31 Mayıs 2009 saat 16.30
Yer: NHKM Sergi Salonu

Sergide, Ender Özer’in yürütücülüğünü yaptığı Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Desen Atölyesi öğrencilerinin, yıl içerisindeki desen çalışmalarından örnekler ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden yola çıkarak hazırladıkları kolaj çalışmaları yer almaktadır.

3 HAZİRAN ÇARŞAMBA  “AÇILIŞ”

Saat 20:30
“Biyografiler”: Nâzım Hikmet- Bertolt Brecht - Sinevizyon gösterimi

Saat 20:45
“Nâzım Hikmet- Bertolt Brecht Değişme ve Değiştirme Tutkusu”: Açış Sunumu /
Efe Duyan

Saat 21:15
“Seni Düşünmek” / Müzikli ve şiirli sunum:
Şiirler: Orhan Aydın
Müzikler: Emin İgüs (vokal), Ufuk Karakoç (vokal), Nimet Çakıcı (vokal), R. Yiğit Özatalay (piyano)

4 HAZİRAN PERŞEMBE

Saat 19:30
Sunum:
“Nâzım, Brecht ve Tiyatro”

Yılmaz Onay (oyun yazarı, yönetmen, çevirmen)
Zeliha Berksoy (oyuncu, yönetmen, akademisyen)
Mediha Göbenli (akademisyen, yazar)

Saat 21:15
Oyun: 
“Yuvarlak Kafalılar  Ve Sivri Kafalılar ya da Devlet ile Servet Birleşmeyi Sever”

B.Brecht, 1931’de Shakespeare’in “Kısasa Kısas” oyunundan bir uyarlama yapamaya girişmiş, ancak Güncel politik sorunları (faşizmin yükselişine) ifade etme çabasıyla, Shakespeare malzemesinden hep daha fazla uzaklaşarak, sonunda 1932’de, faşizmle hesaplaşmaya girdiği ilk oyunu olan “Sivri Kafalılar ve Yuvarlak Kafalılar ya da Servet ile Devlet Birleşmeyi Sever, Bir Dehşet Masalı” eserini yaratmıştır. Oyunun 1938 yazımı olan “Yuvarlak Kafalılar ve Sivri Kafalılar” adlı daha sonraki versiyonunu, okuma tiyatrosu olarak sunuyoruz.

Oyun, bilindiği gibi, ekonomik bunalıma giren Yahoo adlı ülkede, ezilen emekçilerin “Orak” bayrağı altında giriştikleri devrimci mücadeleye karşı, İberin denen birinin, zenginler ile yoksullar olarak ayrışmış olan halkı, aslında “sivri kafalı Çik’ler” ile “Yuvarlak Kafalı Çuk’lar” diye ayrıldığına ikna edip zengin fakir herkesi “Çuk”lar olarak birleştirme fikriyle iktidarı ele geçirmesine dayalıdır. Ancak çok boyutlu ve çok katmanlı tarzda işlenmiş olan oyun, egemen kesimlerin ikiyüzlülüklerini ve İberin’in her adımda sahteliklerle halkı nasıl aldattığını, nihayet iş işten geçince geç kalmış uyanmanın kaçınılmazlaşan acı sonunu sergilemesi ile de ilgi çekmektedir.

Brecht’in bu oyunu, Sevgili Can Baba’mızın “türkçe söyleyişi” ile geçmişte AST tarafından sahnelenmiş olan “Tak Tik” adıyla zihinlerde yer etmiş bulunuyor. Biz, bu yıl Mitos Boyut Yayınlarınca da yayınlanmış olan Yılmaz Onay’ın geniş açıklamalı aslına uygun çevirisini sunarken, şarkılarda ve müziklerde yer yer Timur Selçuk’un “TakTik” için yaptığı müzikten yararlanıyoruz.  

Yazan: Bertolt Brecht
Yöneten: Yılmaz Onay
Yönetmen Yardımcısı: Eylem Şafak Aydın
Müzik: Timur Selçuk
Oynayanlar:

Gülsen Tuncer, Orhan Aydin, Nuri Gökaşan, Aysan Sümercan, Ulvi Ari, Hale Akinli, Ender Yiğit, Ayşegül Alpak, Özlem Turhal, Beyti Engin, Mustafa Kirantepe, Betan Dirikolu, Serkan Çetinkaya, Serkan Durak, Nevzat Süs, Cansu Firinci, Beran Soysal, Ulaş Can Cengiz

5 HAZİRAN CUMA

Saat 19:00
Sunum:
Brecht’in Tiyatro İçin “Küçük Organon”u / Erman Bostan (dramaturg)
“Nâzım ve Brecht Şiirinde Siyasi Duyarlılık” / Kemal Özer (şair, yazar)

Saat 20:15
Oyun:
“Tebeşir İşareti”

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Tiyatro Topluluğu

Yazan: Bertolt Brecht
Şiir: Nâzım Hikmet
Çeviren: Yılmaz Onay
Yöneten: Nevzat Süs
Oynayanlar: Serkan Durak, İlkay Soykal, Serap Yüksel, Aydan Cömert, Ulaş Kotan, Serdar Yavuz, Nevzat Süs
Süre: 30 dk.

1933 Hitler iktidara gelirken muhaliflerine kan kusturan Fırtına Birliklerini (SA) de yaratmıştı. SA’lar Alamanya’da Komünistleri, Yahudileri ve faşizme karşı tüm güçleri bertaraf edebilmek için akıl almaz yöntemler kullanıyorlardı.

Münihli Hans Müller
Hitler hücum kıtası altıncı tabur
                          Birinci bölük
                                Dördüncü manga sağdan üçüncü neferdi


Münihli Hans Müller’in
Kafasında, yüreğinde, dilinde üç korku vardı:
1-Der Führer
2-Der Führer
3-Der Führer

Saat 21:15
Oyun:
“Hiroşimalar Olmasın”

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Tiyatro Topluluğu

Şiirler: Nâzım Hikmet
Yazan-Yöneten: Vecihi Ofluoğlu
Müzik: Renan Bilek
Oynayanlar: Müge Saut, Suat Oktan, Halil Ersan, Pınar Gülçiçek, Özge Yeşilyurt, Aydan Cömert, Hüsniye Karabey, Ulaş Kotan, Serdar Yavuz, Tütem Turan, Serap Yüksel, Devrim Mutlu, Gizem Ancı, Selen Şeşen, Selay Arkul, Nevzat Süs
Işık: Uygar Cengiz
Süre: 70 dk.

6 Ağustos 1945
20.000 ton dinamite eşit tek bomba. İngilizlerle Amerikalılar tahrip işinde yeni ve korkunç bir devre açan atom bombasını icat ederek kullanmayı başardılar. İlk atom bombası bir Japon şehrine atıldı. Şehrin ne hale geldiği dumandan anlaşılamadı.

Sadako Sasaki:
7 yaşındayım 1945’de. 1945’in 6 Ağustosunda. 7 Yaşında Hiroşimalı bir kız çocuğu. Anımsamıyorum geçmişimi. Anımsayamıyorum. Hafızam silindi gitti bombayla birlikte… Babam balıkçıymış, annem ev kadını, abim öğrenci. Öyle söylediler, ben anımsayamıyorum Anımsayamıyorum… Tanımıyorum hiç birini. Fotoğraflarını bile göremedim. Hepsi kül olmuş, hafızam gibi. Geçmişimi, geçmişimi anımsamıyorum, anımsayamıyorum… Ne dizine başımı koyabildim annemin, ne de boynuna sarılabildim babamın doyasıya…

Kapıları çalan benim
Kapıları birer birer
Gözünüze görünemem
Göze görünmez ölüler

Hiroşima’da öleli
Oluyor bir on yıl kadar
Yedi yaşında bir kızım
Büyümez ölü çocuklar

6 HAZİRAN CUMARTESİ “KAPANIŞ”

Saat 13:30
Film Gösterimi:
“Üç Kuruşluk Opera”

Yazan: Bertolt Brecht
Yönetmen: Georg Wilhelm Pabst
Oynayanlar: Rudolf Forster / Carola Neher / Reinhold Schünzel
1931 / 112 dak.

Geçen yüzyıl başlarında, Londra’nın “dilenciler kralı” Peachum’un kızı Polly, babasını rahatsız edecek bir karar verip haydut Mackie Messer ile evlenir.
Brecht’in epik tiyatro kuramının ilk ürünlerinden olan aynı adlı müzikalinin, dönemin en önemli Alman sinemacılarından birisi olan G.W.Pabst tarafından gerçekleştirilen sinema uyarlaması…

Saat 17:45
Film Gösterimi:

Sıradan Faşizm
Yönetmen: Mikhail ROMM
(1968,138 dk.)

İkinci kuşak Sovyet sinemacılarından biri Mikhail Romm. Hemen tümü arşivlerden derlenmiş, aralarında Hitler’in özel film arşivi, SS subaylarının çektiği özel filmler, Sovyetler’in ve diğer kimi ülkelerin devlet arşivleri gibi kaynaklar da bulunan bir materyali kurgulayarak oluşturduğu anıtsal “Sıradan Faşizm” filmiyle, Almanya’da Nazizm’in 1930’larda başlayan yükselişini ve savaş sonuyla birlikte gelen çöküşünü anlatıyor. Bunun yanı sıra, aynı zamanda, “faşizm”in içinde oluştuğu koşulları, sıradan, küçük, önemsiz bulunan olaycıklarla, tehlikeli hoşgörülerle, gündelik boş verişlerle, yerine getirilmeyen görevler ve kaçınılan sorumluluklarla nasıl palazlandığını da gösteriyor. Bir taraftan “eğlenceye boğulmuş” ve çökmekte olan “soyluları ve zenginleriyle”, diğer taraftansa, Hitler ve Mussolini’nin şahsında cisimleşen pespaye bir hakimiyet tutkusuyla çok başarılı bir üslupla dalga geçerken, diğer taraftan bu kepazeliklerin ağır bedellerini de seyircinin önüne koyuyor. Bu çok çok önemli filmi mutlaka izlemenizi öneririz.

*Film gösterimlerimiz birinci kattaki Büyük Seminer Salonu’nda gösterilecektir.

Saat 19:30 / NHKM / Bahçe
Sunum:
“Nâzım ve Brecht’in Siyasi Serüvenleri Ve Faşizm Karşıtı Yazıları Üzerine”

Asaf Güven Aksel (yazar)
Cengiz Kılçer (şair, yazar)

Saat 21:00
Film gösterimi:
Nâzım’ın Küba Seyahati

Yönetmen: Çağrı Kınıkoğlu, Gloria Rolando
Şiirler: Nâzım Hikmet
Senaryo: Çağrı Kınıkoğlu
Görüntü yönetmeni: Oscar Váldes, José Manuel Riera
Müzikler: Ayşe Tütüncü, Carlos Puebla vd.
Süre: 68 dakika
Yapım yılı: 2008
Yapım: NHKM ve ICAIC ortak yapımı

Eşitliğin, özgürlüğün ve Türkçe’nin büyük şairi Nâzım Hikmet, 1961 yılında Kübalı şair arkadaşı Nicolas Guillen’den bir davet alır. O sırada Dünya Barış Konseyi yöneticisi de olan Nâzım Hikmet, 1959 yılında gerçekleşen Küba Devrimi’nin seyrini ve kazanımlarını yerinde görmek üzere 1961 yılının Mayıs ayında Küba’ya gider. Küba’daki gözlemleri, onun en önemli şiirleri arasında yer alan “Havana Röportajı” ve “Saman Sarısı” şiirlerine ilham verir.

“Nâzım’ın Küba Seyahati” filmi, bugüne kadar biyografi çalışmalarında çok fazla üzerinde durulmayan bu yolculuğu gün yüzüne çıkarıyor.

Film, bir yandan Nâzım’la bu seyahati sırasında tanışmış Küba’nın önemli aydınlarının tanıklıklarıyla ilerlerken, diğer yandan da Nâzım’ın kendi sesinden “Havana Röportajı” dizeleriyle, Küba Devrimi’nin ilk yıllarının coşkusunu ve heyecanını ve Küba halkının bugün Devrim’e nasıl yaklaştığını perdeye taşıyor. Küba Devrimi’nin 50. yaş gününü kutlamaya hazırlandığı bir kesitte, “Devrim’in güncelliği”ne işaret ediyor.

“Nâzım’ın Küba Seyahati”, Küba ve Devrim’in Nâzım’ı, Nâzım’ın da Kübalı aydınları, sanatçıları ne kadar derinden etkilediğinin, içten ve yoldaşça bir kucaklaşmanın hikâyesi.

(Katıldığı festivaller: 45.Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, 11.Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 20.Uluslararası Ankara Film Festivali “Jüri Özel Ödülü”, 28.Uluslararası İstanbul Film Festivali, 4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 16. Adana Altın Koza Film Festivali)

Kapanış sunumu: Çağrı Kınıkoğlu (Yönetmen)

NÂZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ
Adres: Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy
Telefon: 0216 414 22 39
www.nazimhikmetkulturmerkezi.org



Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 733
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • FKM Tiyatrosu'na Oyuncu Aranıyor (5/27/2009)
  • Laz Marks, Haziran 09 Programı (5/27/2009)
  • TED Koleji'nin Tiyatrocu Gençlerinden Komşu Köyün Delisi (5/27/2009)
  • Tiyatro Oyunevi, Beklerken ile Nazım Hikmet Kültür Merkezi Bahçesi'nde (5/26/2009)
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları,İki Efendinin Uşağı ile 26 Mayıs'ta Haldun Taner Sahnesi'nde (5/25/2009)
  • Doğmak, Kadın Olmak, Yıkım Ve Özgürlük: Atuan Mezarları, ENKA'da (5/25/2009)
  • Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi Haziran 09 Programı (5/25/2009)
  • Tiyatro Z Konservatuara Hazırlık Oyunculuk kursları açıyor (5/25/2009)
  • Bravo gençler!.. (Hıncal Uluç) (5/24/2009)
  • Kadıköy Barış Manço KM'de, Ölümünün Kırk Altıncı Yılında Nâzım Gecesi (5/24/2009)
  • Kadıköy'de Nâzım Hikmet - Bertolt Brecht Günleri (5/24/2009)
  • Canlar Tiyatrosu Viyana'da' (5/24/2009)
  • Bekaret, Alevilik Bahane, Dertleri Takkelerde (Jale Karabekir) (5/24/2009)
  • Mavi Sahne, Haziran 2009 Oyun Programı (5/24/2009)
  • Yeni Tiyatro Dergisi'nin 11. Sayısı Çıktı (5/25/2009)
  • Türkiye İş Bankası’ndan Tobav Tescilli Sanata Evet Kredi Kartları (5/21/2009)
  • Perişan FM Tek Kişilik Gösterisi Paşakapısı Cezaevi'nde (5/21/2009)
  • Nortel-Netaş Tiyatro Topluluğu, Bir Evlenme adlı oyunla 23 Mayıs'ta sahnede (5/25/2009)
  • Peer Gynt, 50 yıl sonra sahnede (5/21/2009)
  • Çocuklar ve Gençlerle Oyundan Dramaya, Dramadan Tiyatroya: Yöntem ve Müfredat Önerileri – Panel (5/21/2009)
  • TEB Oyuncuları Gururla Sunar: Ay Işığında Şamata (5/21/2009)
  • Ahmet ÖNEL'den Üç Oyun: Yüzleşme; Erteleme; Kaçma - Mitos Boyut Tiyatro Dizisi'nde (5/21/2009)
  • Ve Diğer Şeyler Topluluğu “3. Evren” Oyun Tarihleri (5/21/2009)
  • İzmir'de Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık Sınavlarına Hazırlık (5/20/2009)
  • Türkan Saylan'a sevgi ile! (Rasim Aşın) (5/20/2009)
  • Semaver Kumpanya, RESM-İ GEÇİT'le Yunanistan'da (5/20/2009)
  • 25. Genç Günler Liselerarası Tiyatro Buluşması Sonuçları (5/20/2009)
  • Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde Nazım Hikmet Gecesi (5/20/2009)
  • Amatör Tiyatrolar Çevresi'nden Sanat Alanına ve Sanatçılara Bir Çağrı! (5/19/2009)
  • Sezon biterken - Ve Diğer Şeyler Topluluğu'ndan ÜÇÜNCÜ EVREN (5/19/2009)
  • Tiyatro Oyunevi’nin yeni projesi Beklerken,Nazım Hikmet Kültür Merkezi Bahçesi’nde... (5/19/2009)
  • Derme Tiyatro'da Oyunculuk ve Yaratıcı Drama Atölyelerine Kayıtlar Devam Ediyor (5/19/2009)
  • Tiyatro oyuncusu Özlem Sağlanmak, Danimarka'da Reumert ödülü aldı (5/19/2009)
  • Nesrin Kadıoğlu'ndan Kınama! (5/23/2009)
  • Gölge Tiyatro Dergisi yeniden yayında! (5/18/2009)
  • Albayın Karısı, 22 Mayıs'ta İzmir AKM'de (5/18/2009)
  • Türkiye’de ilk defa iki farklı Tiyatro Sporu ekibi aynı sahnede buluşuyor!.. (5/18/2009)
  • KAVUKLU Dergisi'nin 4. Sayısı Çıktı (5/18/2009)
  • DOT Oyuncu Seçmeleri (5/18/2009)
  • İstanbul 2010 Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği başladı (5/18/2009)
  • GSUTT, 1984 adlı oyun ile 19 Mayıs 2009'da Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde... (5/18/2009)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..