Yeşim Özsoy Gülan Eserleriyle Fransa ve Almanya'da! (11/4/2009)
Oyun yazarı ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan; Afife Tiyatro Ödülü aldığı oyunu “Aksak İstanbul Hikayeleri” ve Wiesbaden Devlet Tiyatroları için yazdığı yeni oyunu “Türkiye-Almanya 0-0” ile Kasım 2009 - Ocak 2010 tarihleri arasında Fransa ve Almanya’nın önemli merkezlerinde seyirciyle buluşacak.
Yeşim Özsoy Gülan’ın “Aksak İstanbul Hikayeleri” adlı oyununun okuma tiyatrosu 1 Temmuz 2009 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında Fransız Kültür ve İKSV işbirliğiyle Fransa’da gerçekleştirilen “Saison de la Turquie” (Türkiye Mevsimi) etkinliklerinde sahnelenecek. “Les Histoires Saccadées d’Istanbul” adıyla Bal Onaran ve Mark Levitas tarafından Fransızca’ya çevrilen, Fransız oyuncuların sahne alacağı oyunun yönetmenliğini Cynthia Gava yapıyor. Oyun, 11-22 Kasım 2009 tarihleri arasında Yeşim Özsoy Gülan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan atölye çalışmalarının ardından sahnelenmiş okuma tiyatrosu olarak 20 Kasım’da saat 20:00’de Paris’in Maison des Metallos sahnesinde sanatseverlerle buluşacak.
Fransa’nın ardından Almanya’nın Wiesbaden kentinde Genel Sanat Yönetmenliğini Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Dünya Başkanı Manfred Beilharz’ın yaptığı, Wiesbaden Devlet Tiyatroları’nın (Hessische Staatstheater Wiesbaden) Wartburg Sahnesi için tasarlanan “Türkiye-Almanya 0-0” adlı oyun sahnelenecek. Projenin yazarı ve yönetmeni olarak görev alan Yeşim Özsoy Gülan, 23 Kasım 2009’dan itibaren Türk oyuncular ve Devlet Tiyatrosu’nun Alman oyuncularıyla provalara başlayacak. 17 Ocak 2010 tarihinde prömiyeri gerçekleşecek oyun; Türkçe ve Almanca’yı Alman Devlet Tiyatroları sahnesinde bir arada kullanma özelliğiyle, bir ilke imza atıyor.
“Aksak İstanbul Hikayeleri” Hakkında Yeşim Özsoy Gülan’ın 2004 yılında kaleme aldığı Aksak İstanbul Hikayeleri, birbirleriyle bağlantılı 12 ayrı karakter ve onların parçalanmış 12 farklı monologundan oluşuyor. Oyun, İstanbul’da yaşayan Doğulu ve Batılı iki ailenin birbirleriyle ve kendi içlerinde yaşadıkları durumları anlatıyor. Akma, aksama, simetri, asimetri, uyum, uyumsuzluk gibi kavramlardan yola çıkarak aksaklığın uyumu üzerine bir yorum niteliğinde olan oyunun bölümleri, aksak ritmin çeşitlemeleri esas alınarak tasarlanmış. Hikâyelerin iç ritmi ve bir araya gelişi Türk Sanat Müziği’nde “aksak” olarak tabir edilen ve zamanları eşit olmayan ritim sistemine öykünmüştür. İstanbul gibi her şeyin aksadığı ama devam ettiği bir oyun olarak tabir edilen oyun 2004-2006 seneleri arasında yurt içinde ve yurt dışında farklı mekanlarda sahnelenmiştir.
Topluluk bu oyunla Lions ödüllerinde Yenilikçi Tiyatro Ödülünü kazanmış, Yeşim Özsoy Gülan ise Afife Tiyatro Ödülleri’nde yılın en iyi yazarı ödülüne layık görülmüştür.
“Türkiye-Almanya 0-0” Hakkında Yeşim Özsoy Gülan’ın dört değişik sahne üzerine kurduğu Almanca ve Türkçe’nin bir arada kullanıldığı “Türkiye – Almanya 0-0” adlı oyunu, Türklerin ve Almanların zorunlu olarak aynı mekânı paylaştığı durumlardan oluşuyor. 70’li yıllarda işten çıkarılan bir Alman ve bir Türk işçi bekleme odasında patronlarını beklerken, Çanakkale Savaşı’nda yaralı bir Türk asker ve bir Alman subay aynı siperde sıkışmışken, bir anne kız ve bir gazeteci jinekologda muayene için beklerken ya da konsoloslukta görüşme yaparken hep aynı sorunlara işaret ediyorlar. Durumlar, zamanlar değişiyor ama iki kültürün arasındaki iletişim problemi hep devam ediyor. Bu durumlarda saflar olarak bir araya gelen karakterler adeta bir futbol oyununun oyuncuları gibi kurgulanmış bir oyunun içinde hareket ederken aslında kazananın olmadığı bir maçın aktörleri haline geliyorlar.
Bilgi için: GalataPerform Adres: Büyük Hendek Cad. No:21 Galata Kuledibi Beyoğlu ISTANBUL (0 212) 243 99 91 Web: http://www.galataperform.com,
Ve Diğer Şeyler Topluluğu Web: http://www.vedigerseyler.com Yeni Metin Yeni Tiyatro Facebook Grubu: http://www.facebook.com/group.php?gid=5791709563
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...