------------------------------------------------------ “Medya Faresi” başlıklı tiyatro sitesinde yayımlanan Nedim Saban imzalı bir haberde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçılarından Hülya Karakaş’ın, tiyatronun geçmiş dönem Genel Sanat Yönetmenliğini yapmış Orhan Alkaya’yı “Mobbing” gerekçesiyle mahkemeye verdiği belirtildi. Aynı haberin “Tiyatro Dergisi” ve diğer bazı tiyatro sitelerinde de kendisine yer bulması üzerine, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (TEB), dün (17.12.2009) bir basın açıklaması yaparak, henüz yargıya intikal etmemiş bir konunun kamu önünde tartışmaya açılmasını doğru bulmadıklarını açıkladı. Nedim Saban “Medya Faresi”ndeki bugünkü (18.12.2009) yazısında haberinin arkasında durduğumu belirtti ve “Türk Mahkemeleri herkese açıktır. Buraya yansıyan dosyaları kamuoyundan saklamak değil, kamuoyuyla paylaşmak, bir mesleki onurdur,” dedi.
Bu konuda görüşlerini açıklayan TEB Başkanı Üstün Akmen, Nedim Saban’ı tiyatrocu olma ciddiyetine yeniden davet ettiklerini belirterek: “Sevgili Saban yanlışa düşmüştür. Biz, “mobbing” iddiası yargıya intikal etmesin ya da kamuoyundan saklansın demiyoruz. Yargı yolu Hülya Karakaş’a elbette açıktır. Ama dava dilekçesi mahkeme kalemine verilmeden “Tiyatrodaki Mobbing Mahkemelik Oldu” başlığıyla haber yapmak etik değildir ve bu eylem Orhan Alkaya’ya yargısız infaz yapılması demektir ki biz buna karşıyız. Dava açılmadan, celse görülmeden ve sonuçlanmadan tescilli katiller için bile suç isnadında bulunamıyorsunuz. Nedim Saban nasıl oluyor da bir meslektaşını bu hale düşürüyor, mesleki açıdan kuşku duyuyorum,” dedi.
Nedim Saban’a: “Hülya Karakaş, Avukat Eren Keskin’e ne ‘muvafakatnamesi’ vermiş” diye soran Üstün Akmen, mobbing’in duygusal bir saldırı olduğunu; sözcük olarak taciz, rahatsız etme ve kötü davranış anlamında kullanıldığını, kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı yapılan bir eylem olduğunu vurguladı. “Orhan Alkaya, ima ve alayla Hülya Karakaş’ın toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratmışsa yargılanır ve cezalandırılır. Ama Nedim Saban bilmeli ki mahkeme süreci avukata vekâlet verilerek başlamaz. Kaldı ki ortada herhangi bir avukata verilmiş vekâlet de yoktur. ‘Mobbing’ gibi ağır suçlama haberi, toplumda yeri ve ağırlığı olan bir tiyatrocuyu aşağılamak için kullanılamaz. Nedim Saban’ın tanımladığı gibi, ‘bugüne kadar tiyatroda ırkçılık, sansür, yasaklama gibi ciddi konularla uğraşan’ TEB, “aydın sorumluluğuyla” Orhan Alkaya’nın mesleki onurunu Nedim Saban’a da çiğnetmez,” derken, Saban’ın: “… illa Alkaya ile ilgili bir açıklama yapmak istiyorlarsa, Harbiye'de kiralanan tiyatro salonu ile ilgili bir açıklama yapsınlar” önerisiyle ne kastettiğini anlayamadığını da söyledi.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...