Tiyatro dünyasından bir yıldız kaydı..
Türk tiyatrosunun yaşayan en büyük isimlerinden Cüneyt Gökçer dün 9 aydır tedavi gördüğü Ankara GATA’da solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdi
Sinema ve tiyatro oyuncusu olan Devlet Tiyatroları, Devlet Konservatuarı Müdürlüğü yapan ve Devlet Sanatçısı unvanına sahip 89 yaşındaki Cüneyt Gökçer, dün gece tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde solunum yetmezliğinden hayata veda etti.
1920 yılında Malatya’da doğan Göçer, 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Yurtdışında ise, 1963’de Yunanistan Krallığı’nın l. Georges nişanının Oficcier rütbesiyle, 1970’de İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafında Commandatore nişanıyla ve daha sonra Polonya Kültür Nişanı ile ödüllendirildi.
Almanya’da Hitler rejiminden kaçan ünlü tiyatrocu Carl Ebert’in öğrencisi oldu ve 1942 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nü bitirdi. Gökçer, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa’nın Oldwich, Commedia Française, Thalia Theater gibi önemli sanat merkezlerinde reji asistanı olarak çalıştı. 25 Ağustos 1958’de Muhsin Ertuğrul’dan yaş haddi nedeniyle boşalan Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ne atandığında henüz 38 yaşındaydı. Bu görevi bir yıl arayla 1983’e kadar 23 yıl boyunca sürdürdü.
Genel Müdürlüğü döneminde Türk tiyatro eserlerine verdiği önemle hatırlandı. Refik Erduran, Cahit Atay, Güngör Dilmen Kalyoncu, Yıldırım Keskin, Recep Bilginer, Necati Cumalı, Aziz Nesin, Oktay Arayıcı, Yaşar Kemal, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena gibi oyun yazarlarının eserleri Gökçer döneminde seyirciyle buluştu.
Cumartesi uğurlanıyor
Gökçer, tiyatronun yanı sıra opera ve bale sanatlarının gelişmesi için de önemli çalışmalar yaptı. Müzik konusunda İtalyan, koreografi konusunda ise İngiliz hocalardan, özellikle Dame Ninetto de Valois’dan yararlanarak bu bölümlerde yeni gelişme imkanları sağladı.
Rol aldığı oyunlar arasında, Antigone, Julius Ceasar, Yanlışlıklar Komedyası, 12. Gece, Faust, Kral Oidipus, Paydos, Hamlet, Damdaki Kemancı, Kral Lear, rol aldığı filmler arasında da, Vatan ve Namık Kemal (1951), Barbaros Hayrettin Paşa (1951), Yaprak Dökümü (1967), Süreyya (1972), IV. Murad-1981 (TV Dizisi) yer alıyor.
Gökçer için yarın Ankara’da bir cenaze töreni düzenlenecek. Cumartesi günü ise İstanbul’da düzenlenecek törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Ayten Gökçer: ‘Çok üzgünüm’
Ölümünün ardından VATAN’a konuşan eşi sanatçı Ayten Gökçer, Cüneyt Gökçer’in 9 aydır GATA’da tedavi altında olduğunu söyledi. Bir süredir solunum yetmezliği şikayeti olan eşinin dün aniden fenalaştığını belirten Ayten Gökçer, “1 saat önce hastaneden aradılar ve ’maalesef kaybettik’ dediler. Çok üzgünüm. Bu saatte uçak bulamadım ama sabah erkenden yanına gideceğim” dedi. 2-3 gün önce birlikte olduklarını ve sık sık telefonla konuştuklarını anlattı.