İBB Şehir Tiyatroları, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum adlı yeni oyunuyla seyircilerle buluşuyor. Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği oyun, 22-30 Aralık 2010 tarihleri arasında ve 2 Ocak 2011 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…
Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Genç bir kızın hayalleriyle, hayattan düş kırıklıklarından yorulmuş bir adamın birbirlerini nasıl etkilediğine ve birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarına tanık olacaksınız. Bu baba kız hikâyesinde içten içe sessiz sinemadan başlayarak sinemanın gelişimi, sorunları, insandaki yansımaları da işlenmekte...
Çevirisini Bilge Koloğlu’nun, dramaturgluğunu Hatice Yurtduru’nun, sahne tasarımını Ayhan Doğan’ın, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı’nın, ışık tasarımını F. Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın, görsel tasarım ve uygulamasını Mustafa Küçücük’ün yaptığı oyunda; Ezgim Kılınç, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.
Oyun Broşüründen… Yazan: Neil Simon Oyun yazarı, senarist Marvin Neil Simon, 1927 yılında Amerika’da doğdu. Amerika'nın ünlü oyun yazarlarından olan Simon, 1944-1946 yılları arasında New York Üniversitesi ve Denver Üniversitesi'nde eğitim gördü. Warner Brothers'da radyo-tv yazarlığı yapan kardeşiyle birlikte CBS Stüdyoları’nda çalışmaya başladı. İlk oyunu 1961 yılında sahnelendi. Broadway'de kendi adına açılan bir tiyatro sahnesi bulunan yazar, düşündürücü konular içeren, yaşadığı gençlik döneminde insan ilişkileri, güncel yaşam ve evlilik gibi temaları güldürü biçiminde ele aldı. Simon birçok ödül sahibidir. Oyunlarından Bazıları: Come Blow Your Horn, Sweet Charity, Promises, Promises, The Last of the Red Hot Lovers, The Goodbye Girl, The Dinner Party, Rose's Dilemma. Yöneten: S. Bora Seçkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçısı ve yönetmen olan Bora Seçkin, 1989 İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Oyunculuk Ana Sanat Dalı’nda lisansını tamamladıktan sonra 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. 1988-1990 İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Ana Sanat Dalı’nda iki yıl eğitim gördü. Önce İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ardından da İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde tiyatro öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kenter Tiyatrosu’nda 5 yıl oyunculuk yaptı. Halen TRT’de seslendirme sanatçısı olarak çalışmasını sürdürüyor. Yönettiği Oyunlar: Can Ateşinde Kanatlar (İBBŞT), Trendeki Derviş (İBBŞT), Bir Yaz Gecesi Rüyası (Eram Özürlüler Derneği), Ver Elini Yeni Dünya (Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu), Umudun Gücü (Düş Oyuncuları), Katillerin Gecesi (Tiyatro Tanı)…
Rol Aldığı Oyunlardan Bazıları: Kim Kimi Kimle, Can Ateşinde Kanatlar, Bir Adam Yaratmak, Satılan Mal Geri Alınmaz, Katillerin Gecesi, Sevgilim Buraya Gel, Günlük Müstehcen Sırlar, Sevgili Yelene Sergeyevna, Küçük Mutluluklar, Harold ve Maude, Şafak Yıldızları, Bir Şehnaz Oyun, Üç Kız Kardeş, Coriolanus, İntiharın Genel Provası…
Bakış Açısı…
S. Bora Seçkin
Sinema platformu bazında, sosyolojik ve psikolojik açıdan bir baba-kız ilişkisinin, dış göz rolünü simgeleyen kadının duyarlılığında ele alındığı; mutsuzluk, ümitsizlik, karamsarlık, anlamsızlık ve tam karşıt duyguları içinde barındıran üç kişilik oyunumuzda; aslında düş kırıklıklarına rağmen deneyimin, belirsizliklere rağmen idealizmle olan çatışması vurgulanıyor. Ve bu çatışmanın birbirine olan varoluşsal ihtiyacı… Bu varoluşta herkes kendine verilen rolü oynar. Farklı olmak, var olan koşulları zorlamak, geçmişi sorgulamak, geleceği değiştirmek ve ilerlemeyi sürdürmek, en sevilenden gelse de karşı çıkmak, karşı çıkarken bile ihtiyaç duymak, iterken bile sarılmak…
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...