2007 ekim ayında kurulan Batman Sanat Tiyatrosu, yerleşik tiyatro anlayışıyla yola çıkıp amatör ruhun profesyonel bir bakış açısını temel alan sanatsal bir mozaiktir. Batman’da kültürel hareketliliği sağlamak, bu şehrin giderek büyüyen yüzüne tiyatronun sağaltıcı ve rahatlatıcı yönünü sunmak amacı taşıyan Batman Sanat Tiyatrosu şehirdeki bu büyük boşluğu doldurmuştur.
Güzel sanatlar ve güzel sanatlarda önemli bir yere sahip olan tiyatronun değeri hızla gelişen ve değişim içinde olan Batman için kat be kat artmıştır. Şehre üç dört ayda bir gelen değişik tiyatro gruplarının turneleriyle sanatsal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Batman halkı uzun bir elektrik kesintisi yaşıyordu tiyatro anlamında. İşte bu rahatsızlığı içinde taşıyan şehrin sistematik, kesintisiz üretime dayalı ve insanların sanatsal ilgilerini kanalize edecek, yeteneklerini değerlendirebilecek yerleşik bir tiyatro kurumuna ihtiyacı vardı.
Planlı, programlı, istikrarlı ve sistematik bir tiyatro anlayışını şehrimizde yerleşik hale getirmek amacıyla Kültür Merkezinin gösterimlerimiz için tahsis edilmesinden sonra her Perşembe büyük izleyicilere her cumartesi de çocuk izleyicilere sunduğumuz oyunlarla 2008 Şubatından Haziran ayına kadar bir sezonda 13500 seyirci sayına ulaştık. Şehrin yoğun ilgisini ve desteğini de yanımıza alarak.
Oyuncu profilimiz tam anlamıyla bir mozaik oluşturmaktadır. Hem yerli halktan hem de başka şehirlerden bir nedenle Batman’da bulunan insanlar bu tiyatronun gönüllülük esasıyla emek veren kadrosunu oluşturuyor. Üniversite öğrencileri, avukat, muhasebeci, öğretmen, hemşire, konservatuara hazırlanan öğrenciler, işçiler, memurlar gibi renkli bir grupla yola çıkan BST farklı departmanlarının çabalarıyla Batman’a nefes olmuştur.
2008 sezonunda Kördöğüşü ve Deliriyoruz’la büyük izleyicilerimiz, Sevgili Barış adlı oyunumuzla çocuk izleyicilerimiz için 46 defa perdelerimizi açtık. Bunun yanında sadece Batman’la yetinmeyip Batman’ın ilçelerine de turneler düzenleyerek hedefimizi ve vizyonumuzu genişlettik.
2009 sezonunda ekim ayında Muzaffer İzgü’nün yazdığı SINIR adlı oyunla perdelerimizi yeniden açtık.
Geçen sezon kapalı gişe oynadığımız Deliriyoruz adlı mizah içerikli oyunumuzu halkımızın yoğun isteği üzerine tekrar gösterime sunduk. Siirt’e, Diyarbakır’a, Tatvan ve Van’a turneye gittiğimiz bu oyunla şehrimizi en iyi şekilde temsil etmenin gururunu ve heyecanını yaşadık. Bu şehirlere gelen talep doğrultusunda yeniden turne düzenledik. Oyunumuz büyük beğeni ile karşılanan Burdur turnesinin ardından 2010’da Siirtli sanatseverlerle yeniden buluştu. İzmir, Adana ve Mersin’de de bu oyunumuzun gösterimini yaptık. Ve Deliriyoruz 86 defa seyirciyle buluştu.
Sınır ve Deliriyoruz oyunlarının ardından Memed Baydur’un kaleme aldığı Ahmet Seven’in yönettiği Kamyon adlı oyunla Batmanlı sanatseverlerin karşısındaydık. Batman Sanat Tiyatrosu’nun felsefi temelinde önemli bir yere sahip ve asal motiflerinden biri olan çocuklarımızı da geçen yıl olduğu gibi unutmadık ve Samed Behrengi’nin büyük coşkuyla karşılanan masalından oyunlaştırılan Küçük Kara Balık adlı pek çok ödül almış bir oyunla her cumartesi çocuklarımızla yola devam ettik.
3. sezonumuzu Ahmet Seven’in yazıp yönettiği İhbarcılar adlı büyük oyunu ve yine Ahmet Seven’in yazıp yönettiği Yanlışlar ve Doğrular adlı çocuk oyunuyla karşıladık. Öteki-Şiir performansıyla devam ettik. Halen gösterimleri süren bu oyunlarımız halkımızın büyük beğenisini almıştır.
4. yaşına giren Batman Sanat Tiyatrosu yeni sezonda Çıkmaz Sokak, Gülmeyi Unutan Kral ve Gardiyan adlı 3 farklı oyunla çalışmalarını sürdürmektedir.
Her Perşembe gecesi sahneye çıkarak devlet tiyatrosu ya da şehir tiyatrosu gibi yerleşik bir tiyatro formuyla pek çok şehirde olmayan kültürel bir akış sağladığımız Batman’da gün geçtikçe yükselen bir kıyas ve eleştiri kültürü oluşmakta. Öyle ki BST olarak geçen sezon tiyatro felsefesi ve vizyonumuzda daha önce hiç tiyatro izlememiş insanlara ulaşmak ve bu büyülü dünyayı sunmak amacıyla daha kendimize dönük, daha rahat içselleştirilebilecek oyunları repetuvarımıza aldık. Sezon sonunda elimizdeki izleyici sayısı bize daha güçlü formlarda ve hem teknik olarak kaliteli hem de içerik olarak farklı bakış açıları sunan mizah ve dramın dönüşümlü devam ettiği bir tiyatro vizyonuna götürdü. Elimizdeki veriler de bunu kanıtlar nitelikte. Öyle ki 2008 Ekim ayından bu yana 70 000’i aşan izleyiciyle buluştuk. Ve şimdi 4. sezonumuzda 280 defa perdelerimizi açmanın coşkusunu yaşıyoruz…
Batmanda sanatın devamlılığı ve hayatın renklenmesi adına yapılabilecek her şey için BST var olacaktır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...