Tiyatro Biteatral, Euripides'in Medea oyunu ile Oyun Atölyesi'nde (1/28/2011)
Tiyatro BİTEATRAL E U R I P I D E S M E D E A
Euripides’in Medea oyunu eski tragedyalar arasındaki en trajik eserdir.
Sevdiği adamın peşinden, yurdunu, ailesini terk edip başka bir ülkeye gelmiş olan bir kadının, yıllar sonra kocasının kralın kızıyla evlenmek istemesine ve kral tarafından kovulmasına direnmesinin mitoslara dayalı trajik öyküsü…
Medea’nın “Aşk Tutkusu” ve “İntikam Tutkusu” tabii ki önemli. Yaşadığı aşk hikâyesini rezilce sona erdirecek olan bir adama karşı bir kadının intikam tutkusu tabii ki can alıcı. Ama ilgimizi çeken sadece bu olmadı.
Ayrıca bizim için vurucu olan, eserdeki sosyal fon olarak duran meselenin çarpıcılığıydı; ezici politikalar ile onurlu birey arasındaki çatışma.
Iason’un ve Kreon’un altını çizmeye çalışacağımız çıkarcı politikalarının ezdiği Medea gibi onurlu bir bireyin tutkusunu ve öfkesini -ki felakete ve korkunç bir tragedyaya dönüşür- tartışabileceğimiz bir oyun kurmak istedik.
Medea bir kahraman mı? Yoksa anti-kahraman mı? Nasıl düşünülürse düşünülsün… Güçlü bir intikam için güçlü bir aşk olması gerekir…
Belki de o bizden biri değil… bize uzak… “yabancı”, “yalnız” ve “güçlü” bir kadın… Medea’nın dediği gibi, “Ben Farklı Biriyim…”
Ama Medea onu ezmeye yok etmeye çalışanların karşısında dik durmaya çalışırken, kendi acısına kilitlenmiş olduğunu farkedemeyecek kadar da kendine odaklanacaktır. Ve çocukları… ona yaşatılanlara karşılık düşmanlarından alacağı intikamda kullanılacaklardır Medea tarafından… Sonuçta Medea olsun, Kreon olsun, Ison olsun hepsinin -farklı kanallardan da olsa- sadece kendilerini düşünmüş olması, altının çizilmesini gerektiren önemli bir noktadır…
Yönetmenin yorumu, oyunu bugüne yakınlaştırdığı ve güncelleştirdiği için seyircinin bu anlaşılması zor “tutku”yu anlaması kolaylaşacaktır diye düşünüyoruz. Dolayısıyla, Medea’yı oynamak bizim için anlamlı ve kıymetli olacaktır.
Medea projesi dört oyuncu ve bir müzisyenden oluşan yaratıcı kadro tarafından oynanacaktır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...