Anadolu Kadınları, Dünya Kadınlar Günü İçin İstanbul'da (2/25/2011)
Düşevi Oyuncuları “ANADOLU KADINLARI” (Ben Anadolu) adlı tiyatro oyunuyla 7, 8 ve 9,11 Mart’ta İstanbul izleyicisi ile buluşmaya hazırlanıyor!
Kimi Anadolu tarihine yön vermiş, kimi ise kadın kimliğini etkilemiş… Ama her seferinden biri diğerini yaratmış, kendinden sonraki kadının varoluşunun temelini oluşturmuş. İlkçağdan bu yana Anadolu Coğrafyası üzerinde yaşamış, bazen erk olmuş bazen de erk’in yanında bulunmuş ve tarihe damgasını vurmuş kadınlar…
Geçmişten bugüne Anadolu’nun varoluşunu yönlendiren kadınlar, Düşevi Oyuncuları’nın sahnelediği “Anadolu Kadınları” adlı oyunla sahnede tekrar vücut buluyor ve İstanbul seyircisi ile buluşmaya hazırlanıyor.
Yüzyıllar boyu, Anadolu coğrafyasının sosyo-ekonomik- kültürel yönelişine yol açan kadınlar… Onlar Anadolu Kadınlar”ı; Ana Tanrıça Kibele, ticarete yön veren Lamassi, Amazon Kadınları, ilk kadın tarihçi Anna Komnnena, Bizanslı iken bir Türk Gelini olan Nilüfer Hatun, entrikanın ve saray oyunlarının en büyük ismi Hürrem Sultan, Nasrettin Hoca’nın karısı, İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım ve Türkan Saylan…
Anadolu’da kadın olmak olgusu üzerine biçimlenmiş oyun, Anadolu kültürünün temel taşı olan kadınların günümüzde de, varoluşlarını, kendi kimliklerini ortaya koymalarını, bir sonraki Anadolu kadınının varlığını yaratmaları üzerine önemli sözler söylüyor. Ve diyor ki: “Hayatı Doğuran Kadınlar, Yaşamı ve Kendilerini Yeniden Doğuruyorlar”…
Tarih:7 Mart 2011 Pazartesi Saat: 20.00 Yer: Türkan Saylan Kültür Merkezi/Maltepe (Maltepe Belediyesi Organizasyonu ile ücretsiz)
Tarih: 8 Mart 2011 Salı Saat: 14.00 Yer: Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi/Kartal (Kartal Belediyesi Organizasyonu ile ücretsiz)
Tarih: 9 Mart Çarşamba Saat: 20.30 Yer: Duru Tiyatro (Kadıköy Anadolu Lisesi Yanı) (Ücretli Satış, Gişe Tel:0 216 338 56 36 – 46
Tarih: 8 Mart 2011 Cuma Saat: 20.00 Yer: Haldun Dormen Sahnesi/Şişli(Şişli Belediyesi Organizasyonu ile ücretsiz)
Düşevi Oyuncuları Sezon Boyunca “Anadolu Kadınları” Oyunu ile İz bırakmaya Devam Edecek Düşevi Oyuncuları 14. yılına girerken, Güngör DİLMEN’in 2008’de yazmış olduğu Cumhuriyetliler bölümü ile beraber, sahneye taşıdıkları “Anadolu Kadınları” sezon boyunca Salı günleri Samsun Gazi Sahnesinde seyirci karşısına çıkıyor. Oyun 10 Mart Perşembe saat 20.00’de BİLKAR Organizasyonu ile Gebze Osman Hamdi Bey Tiyatro Salonu’nda,16 Mart Çarşamba günü 20.00’da Eğitim-Sen Organizasyonu ile Amasya Gümüşhacıköy’de, 19 Mart Cumartesi saat 15.00 ve 19.00'da Eğitim-Sen Organizasyonu ile Tokat'ta seyirci karşısına çıkacak. Düşevi Oyuncuları Anadolu Kadınları oyunu ile Nisan ve Mayıs aylarında da İzmir, Aydın, Muğla, Gelibolu, Keşan, İpsala, Tekirdağ, Ankara ve Antalya'da özel gösterimler yapmaya hazırlanıyor.
OYUNCULAR Ferda KAYNAR & Derya CESUR & Mübeccel YALÇIN Aysun DOLU & Manolya KUL Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdür Yrd. ve Tiyatro Böl. Öğr. Gör. Hakan ALKAN ’ın yönettiği “Anadolu Kadınları” oyununda Düşevi Oyuncuları’dan birçok oyunda ulusal ödül almış 5 kadın oyuncu görev alıyor.
Oyunun dekor ve ışık tasarımını ödüllü sanatçı Ersoy ÇELİKPAZU, kostüm tasarımını Samsun Devlet Opera ve Balesi Baş Kreatör Asistanı Gülnur ÇAĞLAYAN,
Heykel tasarımını ve uygulamasını Samsun Devlet Opera ve Balesi Realizatörü Hakkı KANDIR, Koreografi ise Samsun Devlet Opera ve Balesi Dansçısı Merve BENGİER’e ait.
Seslendirmeler İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Nalan ÖRGÜT'e ait.
“ANADOLU KADINLARI” oyununun müziklerini birçok albüm çalışmasında önemli Tiyatro müzikleri yapmış olan ve 18. Akbank Uluslararası Caz Festivalinde “Anadolu`EVOLUTION`” projesiyle izleyenleri büyüleyen Caz Sanatçısı Olcay SARAL yaptı.
Yazan: Güngör DİLMEN Yönetmen: Hakan ALKAN Genel Sanat Yönetmeni: Cem KAYNAR Sanat Danışmanı: Metin PİYALE Yönetmen Yardımcısı: Biran ALTUNCU & Zeynep GÜRCAN Dramaturg-Şarkı Sözleri: Murat Can KİBİROĞLU Proje Asistanı: Esra ERDEMİR Müzik Tasarım: Olcay SARAL Seslendirme: Nalan ÖRGÜT Koreograf: Merve BENGİER Heykel Tasarım: Hakkı KANDIR Dekor-Işık Tasarım: Ersoy ÇELİKPAZU Kostüm Tasarım: Gülnur ÇAĞLAYAN Kostüm Uygulama: İsmail KOÇOĞLU Efekt Tasarım: A.Sabri Karataş Efekt Kumanda: Muammer AYDOĞAN Kondüvit: Sabri TİTİZ Görsel-Basın ve İletişim Danışmanı: KORO Reklam Aklı / İstanbul
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...