Şehir Tiyatroları'ndan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Belgesel Film: İstanbul'un Kadınları Sahnelerin Sultanları (3/4/2011)
İBB Şehir Tiyatroları’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla hazırladığı belgesel film: İstanbul’un Kadınları Sahnelerin Sultanları, 7 Mart 2011 Pazartesi günü, saat: 19.00’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ücretsiz olarak gösterilecektir.
İBB Şehir Tiyatroları’nın yapımcılığını, Hülya Karakaş’ın proje tasarımı ve yönetmenliğini üstlendiği İstanbul'un Kadınları Sahnelerin Sultanları adlı belgesel filmin yönetmen yardımcılığını Burcu Çoban, kameramanlığını Ülkü Songül, Güneş Bodur, Özlem Günhan, ışık tasarımını Vahit Geyik, Uğur Yıldız, Mustafa Bilal, Murat Selçuk, ses tasarımını Metin Küçükyılmaz, Nesin Coşkuner, Umut Yüzbaşıoğlu yaptı. Filmin İngilizce altyazıları ise Murat Coşkuner’e ait.
İstanbul'un Kadınları Sahnelerin Sultanları adlı belgesel film, 1860’lı yıllardan 1940’lı yıllara nasıl geçtiğimizi, Mari Nıvart'dan Afife Jale'ye uzanan kadınlık hikâyesini anlatıyor. Cesaretleri soyadlarından büyük kadınların bugünün oyuncularına nasıl kapılar açtığını söylüyor. Bu film bütün kadın oyuncuları selamlıyor.
Türk Tiyatrosu’nu kadın oyuncular nasıl görüyordu?
Kendilerini bu ülke tiyatrosunun neresinde konumlandırıyorlardı?
Türk Tiyatrosu sektör olmayı başarabilmiş miydi?
Mesleklerini anne olma süreçlerinde nasıl yaşamışlardı?
"Cinsiyet ayrımcılığı" sadece rivayetten mi oluşuyordu?
40 yaşından sonra mesleklerinde onları neler bekliyordu, bu gerçekle nasıl yüzleşmişlerdi?
Ve daha çok şey anlattı 43 kadın oyuncu…
Nedret Güvenç'ten Göksel Kortay'a, Suna Keskin'den Derya Alabora’ya, Nevra Serezli'den Hasibe Eren’e, Nilgün Belgün'den Günay Karacaoğlu’na, Serpil Tamur'dan Tilbe Saran'a, Ayşenil Şamlıoğlu'ndan Nesrin Kazankaya'ya kadar aralarında dolaştık. İçtenlikle yanıtladılar soruları. Çok şey anlattılar. Çok şey paylaştık…
Türkiye'de "Feminist Tiyatro"nun kurulduğunu, Tiyatro Boyalı Kuş'un kurucusu Jale Karabekir'den öğrendik. Esmeray'la cinsel kimlik sürecini sorgulayan "Cadının Bohçası"nı karıştırdık. Tilbe Saran'la bu mesleği tercih etme nedenlerini konuştuk. Bercuhi Berberyan bize ilk Ermeni oyunculardan Mari Nıvart'ın hüzünlü öyküsünü anlattı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...